Solidarnost na djelu

Sigurnost volontera i građana ove godine u prvom planu

Robert Šimonović

Zbog epidemije ove je godine prioritet bila zaštita zdravlja građana te je izostao obilazak kućanstava. Iako je sakupljeno manje sredstava nego ranijih godina, u GDCK-u su ipak izuzetno zadovoljni rezultatima akcijeCRIKVENICA – Gradsko društvo Crvenog križa iz Crikvenice i ove se godine uključilo u akciju »Solidarnost na djelu 2020«. Riječ je o najvećoj sabirnoj akciji svih društava Crvenog križa, a ove godine u razdoblju od 8. listopada do 15. studenoga održano je njeno 48. izdanje. GDCK Crikvenica prikupljao je sredstva za socijalno najugroženije građane s područja Crikvenice, a iz Crvenog križa napominju kako se akcija ove godine održala u ponešto drugačijim okolnostima, odnosno specifičnim uvjetima nastalima zbog situacije epidemije koronavirusa.


Bez obilaska kuća


– Ove godine su nam prioritet bili zaštita zdravlja i sigurnost volontera i građana te je izostao tradicionalni obilazak kućanstava naših volonterki. Sredstva su se prikupljala na štandovima u Crikvenici, Selcu, Dramlju i Jadranovu, a dio bonova volonterke su dijelile među svojim bližnjima s kojima su ionako u svakodnevnom kontaktu, dok su se sredstva mogla uplatiti i direktno na žiro račun posebno otvoren za ovu akciju, kažu iz GDCK-a Crikvenica.


Kao i prethodnih godina, akcija se provodila i u svim školama na području grada, odnosno u SŠ Dr. Antuna Barca, kao i osnovnim školama Vladimira Nazora i Zvonka Cara. Iako je sakupljeno nešto manje sredstava u odnosu na prijašnje godine, iz GDCK-a Crikvenica napominju kako su izuzetno zadovoljni rezultatima akcije u kojoj je prikupljeno 8.265 kuna.


Dio za najugroženije
Nakon podmirenja troškova koji uključuju obveznu uplatu u iznosu od 5 posto prikupljenih sredstava na račun Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa iz Crikvenice od preostalog će iznosa nabaviti pakete osnovnih prehrambenih proizvoda za socijalno najugroženije građane, koje će podijeliti uoči Božića. Ravnateljica crikveničkog GDCK-a, Irena Gašparović, zahvalila se svima koji su se uključili u akciju »Solidarnost na djelu 2020«.


– Želimo se od srca zahvaliti svima koji su dali doprinos uspješnosti akcije, građanima koji su donirali sredstva, volonterkama koje su se uključile u prikupljanje sredstava te ravnateljima i profesorima škola koji vode aktivnosti Crvenog križa u obrazovnim ustanovama, a čijim angažmanom je akcija provedena kao i prethodnih godina, zaključila je Irena Gašparović.