Loše demografsko stanje

Senj još od šezdesetih kontinuirano gubi stanovnike. Evo kakve mjere poduzima gradska vlast da to tako ne bude

Dorotea Prpić

Grad Senj je za Dječji vrtić Travica u ovogodišnjem proračunu osigurao 3,780 milijuna kuna, što je povećanje za skoro 40 posto u odnosu na prošlu godinu / Foto D. PRPIĆ

Grad Senj je za Dječji vrtić Travica u ovogodišnjem proračunu osigurao 3,780 milijuna kuna, što je povećanje za skoro 40 posto u odnosu na prošlu godinu / Foto D. PRPIĆ

Ove godine smo povisili naknade za novorođenčad i za tu namjenu osigurali 300 tisuća kuna. Radi podizanja standarda brige o djeci u najmlađoj dobi ulažemo i znatna sredstva u sufinanciranje predškolskog odgoja – iznosi gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović i dodaje da se ulaže i u školstvo i stipendiranjeSENJ – Prema rezultatima popisa stanovništva, i grad Senj dijeli sudbinu većine gradova i općina u Hrvatskoj koji bilježe smanjenje broja stanovnika. Rezultati popisa pokazali su jako loše demografsko stanje. Grad Senj je posljednjih deset godina izgubio 1.200 stanovnika, odnosno broj stanovnika je sa 7.178, koliko ih je bilo 2011. godine, pao na 5.968 stanovnika, što znači da je broj stanovnika pao za 16,3 posto. Iz toga proizlazi i da danas na kilometru četvornom živi samo 9 stanovnika.Popis stanovništva potvrdio je, nažalost, dosadašnji kontinuitet gubitka stanovnika jer je grad Senj na svakom popisu od 1991. godine do danas gubio više od tisuću stanovnika svakih deset godina. Godine 1991. broj stanovnika bio je 9.205, a primjerice 1961. godine čak 12.235 stanovnika, dvostruko više nego danas. Otegotna je i okolnost što grad Senj ima velik udio starog stanovništva. U ukupnom broju stanovnika danas ima oko 2.350 umirovljenika, što je gotovo 40 posto, a to su radno neaktivne osobe koje teško da mogu dati konkretan doprinos u razvoju grada.Novi je popis pokazao da u samom Senju živi 4.135 stanovnika, a 2011. godine imao ih je 4.810, što je za 665 stanovnika ili za 14 posto manje. Sveti Juraj je s 599 stanovnika pao na 550 ili za 8 posto, a Krasno s 476 na 396 stanovnika, što je pad od 17 posto. Samo četiri naselja su u plusu, ostala 23 naselja imaju stanovnika manje nego 2011. godine. Povećanje je u Krivom Putu s 33 na 39 stanovnika, u Starigradu se broj s 15 povećao na 21, u Solcu s 41 na 44 te u Svetoj Jeleni sa 16 na 20 stanovnika. Jablanac je izgubio trećinu stanovnika, dok je broj stanovnika u Mrzlom Dolu i Prizni prepolovljen.


Jurica Tomljanović / Foto D. Prpić

Jurica Tomljanović / Foto D. Prpić
 


Nadopunjene mjere


Gradska vlast je i prije službenih brojki popisa bila svjesna demografske situacije pa se već nekoliko godina provodi niz mjera koje imaju neposredan ili posredan utjecaj na poboljšanje demografske situacije na senjskom području, a mjere se stalno nadopunjuju i šire.
– Ove godine smo povisili naknade za novorođenčad i u gradskom proračunu za tu namjenu osigurali smo 300 tisuća kuna. Grad za prvo novorođeno dijete kao pomoć roditeljima isplaćuje 3 tisuće, za drugo dijete 5 tisuća, a za treće i svako sljedeće dijete 20 tisuća kuna. Radi podizanja standarda brige o djeci u najmlađoj dobi ulažemo i znatna sredstva u sufinanciranje predškolskog odgoja i naobrazbe. Tako je u 2021. godini Grad zajedno s nadležnim ministarstvom dovršio adaptaciju Dječjeg vrtića Travica u iznosu od 2,3 milijuna kuna, a sufinanciranjem iz Programa ruralnog razvoja dogradili smo dječji vrtić, u što je uloženo oko 7,5 milijuna kuna. Za rad vrtića, nabavu opreme i subvencioniranje cijene vrtićkih usluga korisnika Grad Senj je u proračunu za 2022. godinu osigurao iznos od 3,780 milijuna kuna, što je povećanje za skoro 40 posto u odnosu na prošlu godinu, a kroz socijalni program Grad Senj izdvaja i dodatnih 30 tisuća kuna za pomoć roditeljima vrtićke djece, koji se nalaze u teškoj imovinskoj situaciji ili imaju dvoje ili više djece u vrtiću – kaže senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović koji dodaje da se ulaže i u osnovno i srednje školstvo i stipendiranje.


Mlade ljude privući poslom i krovom nad glavom


Nesumnjivo je da senjsko područje ima itekakvih razvojnih potencijala. Gradska vlast ih treba pretočiti u katalog potencijalnih investicija imovinsko-pravno spremnih za realizaciju i aktivno privlačiti investitore jer mladi ljudi trebaju stalan posao, ali i krov nad glavom koji se svojevremeno rješavao stanovima poticajne stanogradnje. Ali u svakom slučaju, na potezu je država koja mora hitnim i konkretnim mjerama zaustaviti i vratiti život na ovo područje. I to mjerama lišenih sveprisutne birokracije i sveprisutnih stranačkih pogodovanja.

 


Produženi boravak


– U suradnji sa senjskom osnovnom školom od 2013. godine kontinuirano se provodi program produženog boravka djece, za što su osiguravaju sredstva u proračunu Grada Senja, s tim da su od prošle godine u produženom boravku zaposlena dva djelatnika za koje Grad izdvaja oko 200 tisuća kuna. Od školske godine 2018./2019. Grad Senj je uspostavio i dvije nove autobusne linije kojima se učenicima koja stanuju u naseljima izvan grada osigurava mogućnost redovitog pohađanja nastave u Srednjoj školi u Senju.
Trenutačno Grad Senj stipendira ukupno osmero učenika i šestero studenata. Iznos učeničke stipendije je 650 kuna, a studentske tisuću kuna, a u tijeku je natječaj za dodjelu novih pet učeničkih i 15 studentskih stipendija, za što je u proračunu Grada Senja osiguran iznos od 300 tisuća kuna. Također se nagrađuju najbolji učenici završnog razreda srednje škole i učenik generacije osnovne škole novčanom nagradom u iznosima od po dvije tisuće kuna.
Od školske godine 2019./2020. u svojem proračunu Grad Senj osigurava i oko 140 tisuća kuna za nabavu dodatnog obrazovnog materijala za sve osnovnoškolce, a od sljedeće školske godine financirat ćemo i nabavu dodatnog obrazovnog materijala za učenike 1. razreda Srednje škole u Senju, a ta sredstva će se sukcesivno povećavati uključenjem novih generacija učenika, pa do dovršetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja – kaže o poduzetim demografskim mjerama gradonačelnik Tomljanović i dodaje da pozdravlja napore i mjere Vlade Republike Hrvatske usmjerene na konkretne programe i podizanje općeg standarda te da vjeruje da će vrijeme koje dolazi pokazati pozitivne trendove za cijelu Hrvatsku, a što će se odraziti i na poboljšanje ukupne situacije i kvalitete života u gradu Senju.
Treba dodati i da Grad Senj znatna sredstva ulaže u mlade kroz sport i rad udruga, što dodatno pridonosi demografskim mjerama koje je poduzeo grad.