Uvod u "Mjesec plave ribe"

RIB-ART VA KALE Dašak ribarske tradicije s mirisom i okusom ribe

Robert Šimonović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Prije nego je postala turističko središte, Crikvenica je bila ribarsko mjesto u kojem se lovilo puno plave ribe, koja je često bila i na tanjurima ribari, a taj okus tradicije ugrađen je u današnje jelovnike kao način promocije



 


CRIKVENICA – U predivnom ambijentu nekadašnjeg župnog dvora u crikveničkoj Gorici braće Cvetić, danas je održano događanje “Rib-Art va kale” kao uvertira u skorašnji, 11. po redu “Mjesec plave ribe”. Program “Mjeseca plave ribe”, koji će ove godine potrajati od 15. rujna do 15. listopada predstavila je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić.

Foto galerija: Rib-Art va kale - uvod u Mjesec plave ribe u Crikvenici Foto: Vedran Karuza



Okus tradicije


Kako je pojasnila Biondić, “Mjesec plave ribe” dijelom je šireg projekta “Cesta plave ribe”, koji je prije 11 godina započeo s ciljem da sve posjetitelje grada na Dubračini podsjeti na staru Crikvenicu i nekadašnju tradiciju crikveničkog ribarstva.




– “Cesta plave ribe” odnosi se na cjelogodišnji projekt koji naše lokalne ugostitelje motivira da tijekom cijele godine svojim posjetiteljima nude plavu ribu, dok je “Mjesec plave ribe” dodatni poticaj svim našim gostima da dođu u Crikvenicu i kušaju ukusne specijalitete od plave ribe.


Naime, prije nego li je Crikvenica postala turističkim središtem najprije je bila iznimno uspješna u ribarstvu. Imali smo velik broj ribara koji su se bavili tom tradicionalnom gospodarskom granom, a naši su ribari doista lovili jako puno plave ribe, koja se onda i često nalazila na menijima brojnih Crikveničanki i Crikveničana. Radi se o jelima koja su trajno ostala usađena u našoj memoriji, stoga ovaj okus tradicije nastojimo kroz naše projekte ugraditi u jelovnike naših restorana i na taj ih način prezentirati i ponuditi našim posjetiteljima, rekla je Biondić.


Influenceri, chefovi, glazbenici, slikari…

 


Na predstavljanju “Mjeseca plave ribe” sudjelovali su brojni influenceri i chefovi koji kao partneri sudjeluju u projektu, a to su Tomislav Car (hotelska kuća Jadran), Toni Sgomba (restoran Dida), Ivan Vrbanec (hotel Miramare), Dino Matejčić (bar&restaurant Terraca) te Drago Visković (restoran Domino). Vinsku ponudu predstavila je Nataša Vidović iz “Grand Village Estate Winery”, dok se za primamljivu ponudu hrane pobrinuo Drago Visković iz restorana Domino. Teo Mandžuka priredio je predivnu zvučnu kulisu “Rib-Arta va kale”, a upriličena je i slikarska radionica pod vodstvom slikara Marijana Mavrića.

Plavuša u sendviču


Direktorica TZG-a Crikvenice dodala je da je za ovogodišnji “Mjesec plave ribe” pripremljen bogat i zanimljiv program koji će zadovoljiti svačije ukuse, a svečano otvaranje bit će u petak, 15. rujna, s početkom u 18 sati.


– Prvoga dana naš poznati chef David Skoko prezentirat će “plavušu u sendviču”, a bit će tu i dječjeg te zabavno-glazbenog programa, ukusnih vina, koktela… U subotu će hotelsko poduzeće Jadran na glavnome trgu pripremati jadransku tunu, koja će se direktno iz mora pronaći na tanjuru, dok će u nedjelju naši restorani na istome mjestu prezentirati svoje vrhunske specijalitete. Također, pripremili smo jelovnike u izabranim ugostiteljskim objektima na kojima će se pronaći specijaliteti od plave ribe u tri ili pet slijedova, a koji će našim gostima biti dostupni cijeli mjesec. Bit će tu i ekskluzivna večera u šest slijedova, koja će se 29. rujna u Restoranu Dida upariti zajedno s vinima našeg crikveničko-vinodolskog područja, istaknula je Biondić.