NOVI VINODOLSKI-CRIKVENICA-SELCE

Radovi na Aglomeraciji u punom su zamahu: Novi asfalt pa zatišje na gradilištima od sredine lipnja

Franjo Deranja

Izvedeno je 14 kilometara novog sustava odvodnje te dva kilometra vodoopskrbne mreže, a projekt će imati velik značaj za gospodarski razvoj Novog Vinodolskog – rekao je gradonačelnik Velimir PiškulićNOVI VINODOLSKI – Radovi na projektu zvanom »Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce« u središnjoj su fazi i u punom zamahu kako bi se do početka turističke sezone, a to znači do 15. lipnja, zatvorila sva gradilišta i položio asfalt na kolnike zasad još uglavnom raskopanih prometnica. Radovi će biti nastavljeni ujesen.


– Ovaj iznimno značajan projekt za čitav naš kraj mogao bi realno biti dovršen do početka 2023. godine – istaknuo je Veselko Mutavgjić, član uprave tvrtke nositelja te investicije VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, i voditelj projekta, a o tijeku radova bilo je riječi na konferenciji za medije što je jučer održana u Gradskoj vijećnici u Novom Vinodolskom, o čemu su izvijestili predstavnici gradova Novog Vinodolskog i Crikvenice te Dorijan Jurić, stručnjak iz Jedinice za upravljanje ovim projektom.


Izniman značaj


– Do danas je izvedeno 14 kilometara novog sustava odvodnje te gotovo dva kilometra vodoopskrbne mreže, a ostvarenje ovog projekta imat će izniman značaj za daljnji gospodarski razvoj Novog Vinodolskog, posebice za razvoj turizma, naše najvažnije gospodarske grane – rekao je novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.
– Ovaj projekt značajan je stoga što će svaka kuća na području Crikvenice biti spojena na moderan sustav javne odvodnje, što će pridonijeti zaštiti okoliša i kvalitete mora – rekla je Ivona Matošić Gašparović, zamjenica gradonačelnika Crikvenice.


Projekt sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce predviđa gradnju 57 kilometara kanalizacijske mreže, izgradnju 13 crpnih stanica, rekonstrukciju 11 crpnih stanica, izgradnju dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnju postrojenja za sušenje mulja, te izgradnju 3-kilometarske nove vodoopskrbne mreže i rekonstrukciju više od 13 kilometara postojeće vodoopskrbne mreže.


Projekt je vrijedan 459.545.345 kuna, a od toga ukupni iznos bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a je 261.120.000 kuna, odnosno 71 posto, dok će se ostatak financirati nacionalnim i lokalnim novcem.


Kvalitetniji život


– Područje koje pokrivamo ovim projektom obuhvaća oko 20 kilometara jadranske obale, dio radova na kanalizaciji i vodoopskrbi izveden dosad vrijedan je 63 milijuna kuna, a do sredine lipnja i prekida radova bit će asfaltirana većina prometnica što su obuhvaćene ovim radovima, kućnih prilaza i pješačkih staza – rekao je Dorian Jurić.


Svrha i cilj projekta je poboljšanje kvalitete života građana na ovim područjima koja su i izravno uključena u turističko gospodarstvo širega županijskog podneblja. Izvođač radova, GPP Mikić, najavio je da će do konca svibnja biti asfaltirane sve lokacije na kojima su se dosad ili se još uvijek izvode radovi, a to su Klanfari, Kotorska ulica, Vinodolska ulica, Hrusta u Crikvenici te na području Ričine u Novom Vinodolskom i Povila. Asfaltiranje predjela Šetališta braće Domijan na Kačjaku očekuje se do sredine lipnja.