TZ Crikevnice

TJEDAN PLAVE RIBE Promet puno lošiji nego lani, domaći gosti spas

Biljana Savić

Danijela, vlasnica crikveničke Karoce / Snimio Roni BRMALJ

Danijela, vlasnica crikveničke Karoce / Snimio Roni BRMALJ

Posao nam je pao za minimalno 60 posto. Imamo pozitivne komentare gostiju na meni iz Mjeseca plave ribe, vjerujemo da će nam ova manifestacija pomoći. Još uvijek imamo oko 90 posto domaćih gostiju – govori Toni iz Kantunića u SelcuCRIKVENICA  Mjesec plavuša, zapravo plave ribe u crikveničkim restoranima tek je počeo i ono malo gostiju koliko ih zalazi u restorane nije baš posve upoznato s ovom manifestacijom koju je utemeljila Turistička zajednica grada Crikvenice i koja se održava osmu godinu za radu, ali s dvjema velikim razlikama – održava se u vrijeme postkorone i bez središnjeg kuhanja na glavnom crikveničkom trgu.


Svedena je, dakle, samo na restorane, što bio bilo sasvim dovoljno kad bi oni vrvili gostima. No, iako je pogled na prazne terase restorana na Strossmayerovom šetalištu tužan, jer ipak je sredina lipnja i sve bi se trebalo odatle »dimiti«, nije sve tako crno.


Dragan Visković u restoranu Domino u Dramlju / Snimio Roni BRMALJ

Dragan Visković u restoranu Domino u Dramlju / Snimio Roni BRMALJ– A, što da vam kažem, promet mi je smanjen za 50 posto u odnosu na ovo razdoblje prošle godine, ali živi se. Ako na kraju budem na pozitivnoj nuli, bit ću sretan – kaže nam vlasnik restorana Domino u Dramlju Dubravko Domijan.


Domaći začini
 


– Ima tu nešto gostiju i vikendaša iz Zagreba pa situacija nije loša kao što bi mogla biti. Radimo cijelu godinu i stalno imam 12 radnika, bili smo zatvoreni samo kad smo morali, za vrijeme korona karantene – kaže nam Domijan i naglašava da Mjesec plave ribe zasad koriste samo domaći gosti, koji su trenutno i najbrojniji. Prepušta nas glavnom kuharu Draganu Viskoviću, kuharu s bezbroj referenci i angažmana, od predavača u školi i na fakultetu, pa nadalje.


Tri slijeda za 100 kuna

Mjesec plave ribe koji je utabao Cestu plave ribe podsjeća na važan dio ovdašnjega identiteta i vrijedne crikveničke ribare, koji su već u 18. stoljeću bili jako cijenjeni i poznati kao vrijedni i vrsni stručnjaci, ali i učitelji koji su svoja znanja nesebično prenosili brojnim generacijama diljem svijeta. Ugostitelji s područja čitave crikveničke rivijere pripremili su posebne jelovnike, meni od tri slijeda, temeljene na jelima od plave ribe po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a nude ih restorani i konobe: u Crikvenici Bodulka, Karoca i Trabakul, u Dramlju Domino, u Jadranovu Feral te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu.


– Plava riba je, nažalost, zapostavljena, a ja se borim da u silnoj poplavi kopija dalekoistočnih jela koja su danas jako »in« sačuvati autohtonu namirnicu onakvom kakva jest, ne ubijati ribu soja umakom, već im dodavati začine našeg podneblja. Tunu mariniram u smeđem šećeru, soli, domaćem medu i naranči i gosti su jako zadovoljni – kaže nam Visković.


I zaista, osim što je predjelo koje smo kušali izvrsno, bilo je tu i glavno jelo i desert, a sve to za 100 kuna, što je više nego prihvatljiva cijena za ovakav restoran.Stazom plave ribe došli smo i u crikveničku Karocu, i tu je, kao i u svim restoranima koji su se uključili u ovaj projekt, meni Mjeseca plave ribe 100 kuna.


: Zadovoljno društvo u Karoci / Snimio Roni BRMALJ

Zadovoljno društvo u Karoci / Snimio Roni BRMALJ


 


– Lijepo smo krenuli, ali nije to kao prošle godine. Otvorili smo i drugu terasu za ručkove, dosad nam je služila samo za večere, pa smo zaposlili još jednog konobara – kaže nam Danijela. U njenoj smo Karoci zatekli miješano društvo od desetak prijatelja iz Slovenije, Austrije, Zagreba i domaćih.Pozitivni komentari


– Došli smo ciljano, iz dvaju razloga – znamo da se ovdje uvijek dobro jede, a i htjeli smo kušati što nudi Tjedan plave ribe i možemo vam reći da je jako fino – kazalo nam je ovo veselo društvo.


: Braća Dino i Toni iz selačkog Kantunića / Snimio Roni BRMALJ

Braća Dino i Toni iz selačkog Kantunića / Snimio Roni BRMALJU Kantuniću u Selcu bilo je nešto manje živo.


– Prošle godine u ovo vrijeme radilo nas je deset, a sad samo brat Dino u kuhinji, ja kao konobar i imamo još pomoćnu kuharicu. Posao nam je pao za minimalno 60 posto. Jučer smo imali pozitivne komentare gostiju na meni iz Mjeseca plave ribe, ne bismo se ni uključili u ovu manifestaciju da mislimo da nam neće pomoći. To je odlična stvar, ipak su tu tri slijeda za 100 kuna. Još uvijek je oko 90 posto domaćih gostiju, ali sinoć su stigli Autrijanci, i ostat će do 16. lipnja kako bi izbjegli samoizolaciju po povratku kući – kaže nam Toni.