Preokret

Proljetni lockdown utjecao na interes crikveničkih učenika za neka zanimanja

Robert Šimonović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Čini se da je koronakriza na neki način probudila strah i sumnju kod učenika i roditelja u vezi s opstankom i isplativošću ovakvih zanimanja, smatra ravnatelj crikveničke srednje školeTrend smanjenja broja novoupisanih učenika iz godine u godinu više i nije neka novost, stoga ne čudi što ni ove godine nije zaobišao Srednju školu dr. Antuna Barca u Crikvenici. Prema procjenama Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je godine u školske klupe sjelo 459.800 učenika, što je za tisuću učenika manje nego prošle školske godine.


Demograf Stjepan Šterc nedavno je za Novi list izjavio da su takve procjene zapravo optimistične te da pad broja učenika na godišnjoj razini iznosi i do 10 tisuća učenika. Šterc kao glavni razlog toga negativnog trenda navodi posljedice iseljavanja, a ne posljedice smanjenja broja rođene djece.


Novi interesi


Osim što se iz godine u godinu primjetno smanjuje broj novoupisanih učenika, ove godine primjetno je i smanjenje interesa za pojedina zanimanja, a jedan od razloga svakako valja pripisati novonastaloj situaciji čiji je uzrok pandemija koronavirusa.
Ravnatelj Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice, Arsen Badurina, rekao nam je da je prošle školske godine 24 učenika upisalo program naobrazbe za hotelijersko-turističkog tehničara, dok je ove godine broj upisanih učenika – 18. Jednako tako, umjesto prošlogodišnjih 24, ove je godine upisano tek 15 ekonomista.


– Već šest godina zaredom naš program naobrazbe za hotelijersko-turističkog tehničara upisuje 24 učenika, dok je ove godine upisano 18 učenika. Vrlo je vjerojatno da su neizvjesna turistička sezona i čitava situacija oko koronavirusa učinili svoje.


Rekao bih da je cjelokupna situacija koronakrize na neki način probudila strah i sumnju kod učenika i roditelja, u vezi s opstankom i isplativosti ovakvih zanimanja. To je sigurno jedan od razloga zbog kojeg ove godine imamo manje zainteresiranih za program hotelijersko-turističkog tehničara, a koronakriza je utjecala i na smanjenje broja novoupisanih ekonomista.


Ako pogledamo širu sliku, vidjet ćemo da je i na području Rijeke primjetno smanjenje interesa za navedene smjerove, a porastao je broj zainteresiranih za tehnička, industrijska, odnosno obrtnička zanimanja, istaknuo je Arsen Badurina.


Manje učenika


Isto tako, primjetan je pad ukupnog broja učenika u svim razrednim odjeljenjima. Srednja škola dr. Antuna Barca svojim učenicima sveukupno nudi šest obrazovnih programa. Uz četverogodišnji program namijenjen poučavanju hotelijersko-turističkih tehničara, postoji program za ekonomiste, kao i program opće gimnazije.


Trogodišnji programi uključuju naobrazbe kuhara, konobara i vodoinstalatera, a prije tri godine škola je dobila suglasnost za uvođenje programa naobrazbe pomoćnih kuhara i slastičara za djecu s posebnim obrazovno-odgojnim potrebama.


– Prošlogodišnji upisi bili su uistinu dobri. Od 96 upisnih mjesta raspisanih natječajem, popunili smo njih 94. Naši učenici pretežito gravitiraju iz dviju osnovnih škola u Crikvenici, a upisuju se i učenici s područja Vinodolske općine i grada Novog Vinodolskog.


Ove godine je pad broja učenika evidentan. Konkretno, radi se o broju od 18 učenika manje upisanih u odnosu na prošlu godinu, zaključio je ravnatelj Arsen Badurina.