Poduzetnici Vinodola dobili nepovratne potpore: Poticaj osnaženju poduzetničke klime

Robert Šimonović

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Vinodolska općina je ukupno izdvojila 93.231 kunu za pružanje potpora za poticanje poduzetničke djelatnosti, pri čemu se iznosi kreću od minimalnih 776 do maksimalnih 17.000 kunaBRIBIR – U sjedištu Vinodolske općine jučer su lokalnim poduzetnicima pružene potpore za poticanje poduzetničke djelatnosti u vidu dodjele nepovratnih novčanih sredstava iz općeg programa mjera poticanja poduzetništva na području Vinodolske općine za 2020. godinu. Novčane potpore primilo je 13 poduzetnika, a ukupan iznos koji je Općina izdvojila za pružanje potpora iznosi 93.231 kunu. Iznosi potpora za poduzetnike kreću se od minimalnih 776 kuna do maksimalnih 17.000 kuna.


Ceremoniji potpisivanja sporazuma o dodjeli nepovratnih sredstava, uz poduzetnike, prisustvovali su načelnik Marijan Karlić i njegov zamjenik Daniel Grbić. Poduzetnici su u sjedište Vinodolske općine stigli u dvije različite grupe, zbog situacije oko sveprisutne epidemije koronavirusa. Karlić i Grbić zahvalili su poduzetnicima na njihovom dosadašnjem doprinosu razvoju Vinodolske općine i ostvarenoj suradnji te su im zaželjeli puno uspjeha u njihovom budućem poduzetničkom radu, pogotovo s obzirom na trenutne okolnosti i vrlo izazovnu situaciju poslovanja u uvjetima epidemije koronavirusa.


Dvije zahvale


– Po našem dobrom starom običaju, svake godine negdje u ovo doba, Vinodolska općina ugošćuje naše poduzetnike i nastoji im pokazati koliko su značajni za čitav naš vinodolski kraj. Pružanjem ovih novčanih potpora želimo pokazati da ste nam uistinu važni i zbog toga vam hvala na vašem cijenjenom radu, trudu i svemu onome što radite za dobrobit naše Vinodolske općine, rekao je načelnik Karlić te se dodatno osvrnuo na rad dvoje poduzetnika.
– Posebno zahvaljujem gospodinu Mihici Blažičeviću koji je jedan od rijetkih poduzetnika koji još uvijek na životu održava deficitarnu obrtničku djelatnost vezanu uz obradu metala. Isto tako, posebno želim zahvaliti Tabithi Burrill koja se bavi dizajniranjem stakla, a čiji su proizvodi prepoznati čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ih izvozi. Tabitha Burrill direktorica je tvrtke Glass studio iz Bribira i dobitnica ovogodišnje plakete Vinodolske općine, naglasio je Marijan Karlić.


Zamjenik Daniel Grbić također je zahvalio svim poduzetnicima te ih je pozvao da se i ove godine ponovo prijave na javni natječaj za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih potpora.
– Sredstva koja smo danas dodijelili našim poduzetnicima odnose se na njihova ostvarenja u prethodnoj godini, stoga vas ovim putem pozivam da se prijavite na novi javni natječaj za dodjelu ovogodišnjih novčanih sredstava. Hvala vam svima i sretno u daljnjem radu, poručio je Grbić.


Isključivo privatnici


Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora objavljen je 16. prosinca 2020. godine, a novčana sredstva osigurana su iz općeg programa mjera poticanja poduzetništva na području Vinodolske općine za 2020. godinu. Svrha javnog poziva odnosi se na stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Vinodolske općine, pojasnili su čelnici Općine.


Zahtjev za dodjelu nepovratnih potpora mogli su podnijeti subjekti maloga gospodarstva utvrđeni zakonom o poticanju razvoja maloga gospodarstva, koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu i čije je sjedište na području Vinodolske općine ili koji ulažu znatna sredstva na području općine, kao i oni koji posluju od 6 do 12 mjeseci godišnje. Potpore poduzetnicima definirane su mjerama za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva, mjerama potpore poduzetnicima za sufinanciranje nabavke i ugradnje strojeva i opreme, mjerama potpore za razvoj poduzetništva mladih i poduzetnika početnika, kao i mjerama potpore za očuvanje i razvoj deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.


Od frizera do bravara

Potpore su ostvarili sljedeći poduzetnici: Obrt za knjigovodstvene usluge Vlastelić (vl. Dijana Frković Vlastelić), Obrt za ugostiteljstvo TIZ (vl. Ines Buneta), Obrt za masažu-Centar zdravlja »Onda« (vl. Anđelka Rus), Servis za čišćenje »Sjaj« (vl. Dijana Kršul), Ing-Gradnja (vl. Hysen Hyseni i Ivica Filipović), Obrt za uslužne djelatnosti MVP Danijela (vl. Danijela Glogović), Obrt za uljepšavanje-Frizer Jasna (vl. Jasna Krznarić), Obrt za obradu metala Mihica (vl. Mihica Blažičević), Obrt za čišćenje kuća i održavanje okućnica Perković (vl. Snježana Perković), Glass Studio (vl. Tabitha Sara Burrill), Obrt za prijevoz putnika morem Navigare (vl. Zoran Jovanović), Obrt, Planinarski dom »Vagabundina koliba« (vl. Draženka Savić), Obrt za bravariju-Bravarija Tonković (vl. Tomislav Tonković).