Oaza mira

Plaža Kačjak u Dramlju: Ljepotica bez mane

Ervin Pavleković

Zabave ne nedostaje / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Zabave ne nedostaje / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Veći dio kupača odlučio je postaviti ručnike na šljunčani dio, no postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana za 120 kuna po danuUdaljavajući se od grada Crikvenice, vozeći se po dugoj cesti uz samu obalu, približavamo se turističkom naselju Kačjak. Dotadašnju ravnu cestu zamjenjuje ona koja vodi kroz šumu. Na samom vrhu mnoštvo je parkiranih automobila, među stablima koja daju hlad i štite od sunca i limene ljubimce i raštrkane bungalove. Želimo li doći do plaže, moramo se spustiti betoniranom nizbrdicom koju mnogi preziru prilikom povratka, koji nije baš lagan, posebice ako nosimo razne potrepštine i opremu za dobar provod na moru. Spuštanjem do plaže kroz drveće naziru se konture uvale Kačjak.

Foto galerija: Plaža Kačjak u Dramlju Foto: Damir Škomrlj
Ta plaža većim je dijelom šljunčana, od malih, oblih kamenčića, koji ne stvaraju problem niti djeci, niti starijima, ulaze li bosi u more. No, tu su i ravne betonirane površine za one koji to više vole. Poseban dojam svaki posjetitelj, bio on domaći ili strani, ima upravo zbog niskih brežuljaka koji okružuju ovu mirnu plažu mediteranske vegetacije.


Park na napuhavanje


Upravo takva fotografija ove plaže, s oznakom Plave zastave, nađena na internetskim stranicama, osvojila je Marka iz Njemačke koji je u posjet došao s prijateljima. Kako kaže, prvo ga je privukla fotka, zatim povoljna cijena smještaja, a manje je gledao sadržaje. Da može, samo bi dodao prostor za tenis, nogomet ili neki drugi sportski sadržaj na samoj plaži. No, on s prijateljima dolazi na odmor, onaj u pravom smislu te riječi, pa su mu ljepota plaže, mirnoća i čistoća odlike kojima se vodio prilikom odabira ljetne destinacije. Ono što mu se najviše sviđa je čisto more, šljunak, sitni kamenčići, te lijep ulaz u more koji postupno vodi do većih morskih dubina.


Ocjena•Pristup plaži        9
•Pristup moru        9
•Plaža               10
•Ugostiteljska
usluga               10
•Sadržaji        10
•Parkiralište        9
•Čistoća               10
•Pridržavanje
epidemioloških
mjera               9


Veći dio kupača odlučio je postaviti ručnike na šljunčani dio, no postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana za 120 kuna po danu. Otprilike centriran u sredini luka same plaže nalazi se »morski park« na napuhavanje s toboganima i dijelovima za skakanje, a on se može koristiti 30 minuta za početnih 50 kuna, tri sata za 110 kuna, dok za cijeli dan treba izdvojiti 140 kuna. Oni koji su smješteni u blizini ili posjećuju plažu češće, imaju i mogućnost plaćanja za sedam dana korištenja. Oni koji su željni »ozbiljnije« sportske aktivnosti mogu iznajmiti na sat vremena pedalinu za 100 kuna, sandolinu za 70 kuna ili pak tube za 90 kuna po osobi. Naravno, tu je i mogućnost cjelodnevnog iznajmljivanja svega toga.Oni koji utroše energiju na neku od tih sportskih aktivnosti, mogu se otuširati dodavanjem 2 kune za svakih 30 sekundi. Isprani od soli mogu se presvući u nekoj od kabina za presvlačenje, te sjesti u obližnji buffet gdje se mogu odlučiti za neko od jela s roštilja ili pak piti razna pića, uključujući kave od 10 do 14 kuna, pivo od 19 do 24 kune, te sokove od 15 do 17 kuna. Oni koji samo žele klasično ljetno osvježenje u obliku sladoleda moraju pripremiti od 11 do 19 kuna.


Odmor i opuštanje


Nadomak buffeta je besplatan i novouređen WC za sve posjetitelje, od kojeg se popločenim polušumskim putem spuštamo do betoniranih klupa. Na jednoj od njih, zaštićenih drvećem od jakog sunca, sjedila je nasmijana Slavonka Elizabeta Pepić koja je došla ovdje na odmor kod sina. Ovoj ljepotici od plaže ona ne nalazi mane i smatra kako je savršeno mjesto za odmor. Kombinacijom mora koje sve liječi, sunca i plivanjem zaista možemo napuniti baterije i osjećati se bolje, kao što se i ona sama osjeća već nakon par dana boravka na ovoj plaži. Upravo njezin svakodnevni i gotovo cjelodnevni boravak, dokaz je da joj se plaža zaista sviđa, nadodala je Elizabeta.Mnoštvo prirodnog hlada na dijelovima plaže i oko nje, daje mogućnost odabira svakom kupaču sunčati se ili ne, a kratko hodajući betoniranim puteljcima može se doći i do stjenovitog dijela plaže koji nije baš za svakoga. Jedno je posve sigurno, ova plaža, kao i cijeli poluotočni dio Kačjak, pravo je mjesto za odmor i opuštanje.