Primjer dobre prakse

Ovaj mačak već punih pet godina “caruje” crikveničkom knjižnicom. Upoznajte preslatkog “Cara Edgara”

Franjo Deranja

Car Edgar u društvu ravnateljice Irene Krmpotić i knjižničarki Sanje Šubat i Martine Plovanić / GKC

Car Edgar u društvu ravnateljice Irene Krmpotić i knjižničarki Sanje Šubat i Martine Plovanić / GKC

Pretpostavljali smo da će Edgar biti benefit za našu knjižnicu, no toliko oduševljenje korisnika i drugih prijatelja knjižnice ipak nas je zateklo. Mačak Edgar osvojio je sve, posebno djecu, ističe Irena KrmpotićCRIKVENICA – Poznato je da su ljudi i kućni ljubimci, razne umiljate životinje, često na mnoge načine, pa i emocionalno povezani te da ti ljubimci donose radost, unaprjeđuju kvalitetu života i smanjuju napetost. Neki kažu da ljubimci djeci ulijevaju osjećaj povjerenja, smisao za neovisnost i inicijativu, strpljenje, samokontrolu i marljivost, dok drugi tvrde da djeca s ljubimcima bilježe bolje ocjene na testovima suosjećajnosti, dakle empatije pa samopoštovanja i samospoznaje, nego djeca bez ljubimaca.Prije Bidenova Majora, Kolindine Kike i Obersnelova Miška, jedan je narančasti napušteni mačić svoj novi »dom iz bajke« pronašao upravo u Gradskoj knjižnici u Crikvenici. Bilo je to vrućeg ljeta 2016. godine dok se knjižnica još nalazila u skučenom prostoru na Strossmayerovu šetalištu. Knjižničarke su, na oduševljenje korisnika, udomile tada jednomjesečnog mačića.


Sretna priča traje već petu godinu, a ravnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić uz osmijeh odgovara da je do udomljavaja došlo spontano.


Simbol knjižnice
– Zaljubili smo se »na prvu« u zlatno, zlatnosmeđe klupko koje nas je raširenih očiju gledalo s Facebook stranice lokalnog veterinara vireći iz kartonske kutije. Nismo se dugo dvoumili oko imena jer je Car najčešće crikveničko prezime, a znale smo da će ljupki mačić od prvoga dana carevati našom knjižnicom. Ime Edgar odabrala je naša studentica, sada već kolegica Ella, koja ga je donijela iz veterinarske stanice.
Knjižnični mačak, Car Edgar, danas je prepoznatljiv simbol Gradske knjižnice, o čemu nesumnjivo svjedoči i njegov portret na ulazu u tu ustanovu, autorski rad magistre primijenjenih umjetnosti Marije Kolmanić. Knjižničarke u šali znaju reći da ga je uz korisnike valorizirala i struka kad je zbog njega na stručnom skupu u Sisku još 2017. godine crikvenička knjižnica prepoznata kao nova, neobična, inspirativna kulturna ustanova i, kako je pritom istaknuto – primjer dobre prakse!
Knjižnice se sve više okreću neobičnim uslugama kako bi zadržale stare korisnike i privukle nove te uistinu postale, na posve određen način, dnevnim boravkom svojih sugrađana.


Car Edgar - Probir štiva za najmlađe na "drvu znanja" / Foto GKC

Car Edgar – Probir štiva za najmlađe na “drvu znanja” / Foto GKC– Još dok smo bili na staroj lokaciji, mnogi su navraćali u knjižnicu samo kako bi se malo družili s Carom Edgarom, a to se nastavilo i po preseljenju u Vinodolsku ulicu na kućnom broju 1. Pretpostavljali smo da će Edgar biti benefit za našu knjižnicu, no toliko oduševljenje korisnika i drugih prijatelja knjižnice ipak nas je zateklo. Mačak Edgar osvojio je sve, a najviše su mu se obradovala djeca, ističe ravnateljica Irena Krmpotić.No daleko od toga da se ovaj knjižnični mačak samo odmara i zabavlja korisnike. U ovih sada već gotovo pet godina Edgar je u »radnu knjižicu« upisao mnogobrojne aktivnosti: pričaonice, radionice, kazališne predstave, susrete s djecom u Mjesecu hrvatske knjige, književne večeri pa sve do velikih knjižničnih projekata, čemu je sve bio svjedokom!


Car Edgar i u slikovnicama


U sklopu važnog jubileja, 145. godišnjice djelovanja, Gradska knjižnica Crikvenica je uz ostale sadržaje predstavila i svoj serijal od šest ekoslikovnica, nastalih u sklopu projekta Grada Crikvenice pod generalnim naslovom i porukom »Otpad uredi, kune uštedi«, a sufinancirala ga je Europska unija iz Kohezijskog fonda. Glavni lik slikovnica o održivom gospodarenju otpadom, namijenjenih crikveničkim prvašićima, upravo je zlatnosmeđi mačak Car Edgar. Poznata autorska imena Franjo Deranja, Marija Gračaković, Mirela Holy, Mirjana Klement, Milan Zagorac i Nada Zidar Bogadi potpisuju tekstove u kojima Car Edgar poučava o čistom crikveničkom zraku, čistoj vodi, svijetu energije, kompostiranju, razvrstavanju otpada i recikliranju. Sve slikovnice ilustrirao je poznati selački slikar Marijan Mavrić.


Prijatelj najmlađih


Program Bebeteka, koji ova knjižnica provodi već treću godinu u sklopu nacionalne kampanje za poticanje čitanja za bebe i djecu rane dobi pod nazivom »Čitaj mi!«, prilagodio se pandemijskim uvjetima te se zbog nemogućnosti organizacije u prostoru knjižnice odvija online. Budući da su unutar programa organizirane čitalačke aktivnosti za Bebuljke (djecu od 0 do 2 godine) i Čituljke (djecu od 3 do 5 godina), redovne pričaonice održavaju se jednom tjedno i objavljuju na YouTube kanalu i Facebook stranici Gradske knjižnice Crikvenica. Online Bebeteke inovativne su zbog lutkarske improvizacije sa štapnim i ginjol lutkama, a knjižnični mačak Car Edgar dobio je svoju inačicu i u predstavama u kojima je glavni lik. Predstave dakako prate i razne didaktičke igre, »pravionice«, pjesme uz pokret te neizostavno čitanje priča. Kvalitetan program Bebeteke prepoznalo je i sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija te Primorsko-goranska županija.


Mačak je mjesto našao i u ekoslikovnicama / Foto GKC

Mačak je mjesto našao i u ekoslikovnicama / Foto GKC


 


– Djeca kroz naše programe razvijaju interes za knjigu i životinje te stvaraju dobre navike čitanja. I kod roditelja se osvještava važnost čitanja od najranije dobi, a posjet knjižnici prigoda je za druženje s umiljatim, ponekad i nestašnim mačkom, zaključuje ravnateljica Krmpotić i dodaje:


– Budući da je 2021. proglašena godinom čitanja, svi su ovi naši programi upravo na tragu te ideje. Mislimo da djeca što ranije trebaju postati korisnici knjižnice kako bi im se od malih nogu usadile tradicionalne vrijednosti čitanja i općenito korištenja pogodnosti koje nudi knjižnica. Ako će im u tome pomoći i šarmantni zlatnosmeđi ili narančasti, kako god hoćete, mačak Car Edgar, to bolje – i za djecu i za knjižnicu i za dobre navike čitanja!


Službeni portret knjižničnog mačka / Foto GKC

Službeni portret knjižničnog mačka / Foto GKC