Tuning auto show

“Opening of the Season” u Crikvenici: Najskuplji nabrijani ljepotan od “samo” petstotinjak tisuća eura

Robert Šimonović

Marin Čavar iz Zagreba sa svojim ljepotanom / Foto SERGEJ DRECHSLER

Marin Čavar iz Zagreba sa svojim ljepotanom / Foto SERGEJ DRECHSLER

Izloženi su bili rijetki VIP automobili poput Honde NSX, čiji vlasnik ima i službeno priznanje za najbolji primjerak te klase automobila u Europi, Ferrarija 458 Italia, Nissana Silvia Nissmo, Porschea Carrera GT3 RS... 


CRIKVENICA  Milijuni eura, ali u obliku i mirisu oktana, danas su pred Crikveničankama i Crikveničanima »iskakali« sa svih strana. Suncem okupani parking na Petaku i glavni crikvenički Trg Stjepana Radića podsjećali su na scene iz filmova »Brzi i žestoki«, za što je zaslužan prizor koji je činilo 200-tinjak izloženih »nabrijanih« automobila, sve u sklopu tuning autošoua Opening of the Season. Bili su tu tuning automobili iz Švicarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i, naravno, Hrvatske, a o kakvim je točno automobilima riječ otkrio nam je jedan od organizatora događanja, Emanuel Zvonarić. Inače, organizator ovog događanja je FMT Croatia, a sponzori Grad Crikvenica, TZ grada Crikvenice i Eko Murvica.

Foto galerija: Crikvenica Auto Show Foto: Sergej Drechsler– Riječ je o vrlo atraktivnim tuning automobilima, odnosno automobilima koji su modificirani u odnosu na svoj osnovni izgled. Prerade su vidljive kod ovjesa, felgi, branika, motornog prostora, a i unutrašnjost auta je uređena, od siceva do dubokih volana i slično, pojašnjava Zvonarić.


Najbrži riječki auto
Na crikveničkoj žili kucavici, Trgu Stjepana Radića, parkirani su bili rijetki VIP automobili koji su inače izloženi po sličnim europskim eventima, poput Honde NSX, čiji vlasnik ima i službeno priznanje za najbolji primjerak te klase automobila u Europi, Ferrarija 458 Italia, Nissana Silvia Nissmo, Porschea Carrera GT3 RS… Kako kaže Zvonarić najskuplji automobil od oko 500.000 eura je Dallara Super Car, a bio je tu i najbrži riječki automobil – Audi 3 RS, vlasnika Siniše Nježića. Kako saznajemo od Zvonarića, ovaj automobil ima čak 850 konjskih snaga.


– Ima li taj auto i krila, pitamo.


– Skoro! Od 0 do 100 kilometara na sat može ubrzati za 2,4 sekunde, a od 100 do 200 za 4,1 sekundu. Može »pičiti« preko 300 na sat, pojašnjava Emanuel.


A da tuning automobili mogu biti sređeni, ulickani, našminkani, maženi i paženi, a pritom i »cjenovno prihvatljivi«, saznajemo od Marina Čavra koji je u Crikvenicu stigao iz Zagreba, spremno poziravši sa svojim limenim ljubimcem ispred našeg fotoobjektiva.


– Auto je sam po sebi jeftin, platio sam ga 4.000 eura, ali sam puno »utukao« u druge stvari. Uspio sam jedva pronaći originalni GT spojler za ovaj auto, siceve sam dao prefarbati, stavio sam neke »lipove«, odnosno dodatke za agresivniji izgled i bolju aerodinamiku, opisuje Marin.


Pitamo ga odakle ovako izražena ljubav prema autima.


– Need for Speed: Most Wanted iz 2005. godine! Znate, videoigrica, dodaje Čavar nakon našeg tupog i praznog pogleda i dodaje – jednog dana imam želju uzeti Mazdu RX8 i složiti je tako da izgleda isto kao Mijin iz Most Wanteda.


Mali Mateo


A nama pažnju već zaokuplja Alja iz Slovenije, točnije iz Kranja, koja već spremno sa svojih troje klinaca pozira ispred supersređenog Golfa. Max, May i Lotty ponosno podižu palčeve, sretni što će njihov limeni ljubimac završiti u novinama. I na kraju, svaka čast svim automobilima i vozačima, ali naš ovogodišnji pobjednik svakako je mali Mateo iz Novog Vinodolskog i njegov Audi Horch. Mali pozer sa sunčanim naočalama u svibnju će napuniti tek dvije godine, ali zato vozi bolje nego što hoda. Ili se barem tako pravi. Jer, tko bi hodao pored tako sređenog i udobnog Audija? Tata Matej kratko nam pojašnjava da Mateo, otkad je auto dobio za prvi rođendan iz njega ne izlazi, a ponekad se u njega »ugura« i mama Morena. Ekipi iz Novog, koja nije kvartet 4M, već trio 3M, želimo još puno pređenih kilometara i sretan put! Bip – bip, brmmm!