DOŽIVLJAJ TRADICIJE

Okolotorno pružio dašak “starog normalnog” i na osam tjedana oživio Stari grad u Novom Vinodolskom

Ante Peričić

Svake su srijede Frankopani šetali Novim Vinodolskim, Ivana Brlić-Mažuranić olovkom je djecu pretvarala u omiljene junake, a ban Mažuranić gordo je šetao gradom. Bilo je tu i klapske pjesme i novljanskog kola, kao i proizvoda kućnih radinostiNOVI VINODOLSKI – U Novom Vinodolskom u srijedu navečer održan je posljednji ovogodišnji Okolotorno. Omiljena novljanska manifestacija tako se ovoga ljeta održala čak osam puta, što je za ovo koronarazdoblje itekako zavidan broj.


– Kada smo planirali turističku sezonu, bili smo skeptični po pitanju organiziranja Okolotorna. Gotovo ništa nije bilo na našoj strani – ali smo se ipak, rekao bih hrabro, usudili nastaviti s tom manifestacijom i pokazalo se kako nismo pogriješili – istaknuo je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i dodao kako su prizori u kojima novljanski Stari grad pjeva, pleše i veseli se izuzetni te kako je odaziv gostiju, koji je bio velik, samo jedan od pokazatelja toga koliko ljudima nedostaje »staro normalno«’.


Svake su srijede tako Frankopani šetali Novim Vinodolskim, a Ivana Brlić-Mažuranić svojom je crtanom olovkom djecu pretvarala u njihove omiljene crtane i knjiške junake dok je njezin djed – hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić – gordo šetao gradom i izazivao strahopoštovanje i čuđenje prolaznika.


Koplja, pisma i kolo
Oni malo hrabriji kod Frankopanskog su se kaštela okušali i u rukovanju lukom i strijelom, dok »čuvari’’ Starog grada ne bi podigli svoja koplja i posjetitelje pustili u jezgru Novog Vinodolskog.I tad bi započela avantura. Osvijetljenim uličicama odzvanjali su koraci, osmijesi djece i odraslih, a od »Volte« pa do crkvice sv. Trojice goste su zabavljale čak četiri glazbene grupe, stoga su prizori plesa na primorske note bili česti.


U nekom skrivenom kutku, kao što je onaj Cvjetni, iza stolne crkve sv. Filipa i Jakova, diskretno bi zapjevale klape Puntape i Argola, dok su, fotografiranja radi, gosti za rukave potezali Novljane i Novljanke u novljanskim narodnim nošnjama, a oni bi im poslije fotografiranja zapjevali pokoju tradicionalnu novljansku pismu ili odigrali na Precrikvi čuveno novljansko kolo.


Wine To Go


Cirkulaciju po Starom gradu sugestivno i prirodno provodilo je dvadesetak ovogodišnjih predstavnika kućnih radinosti koji su, raspoređeni po cijelom Starom gradu, gostima predstavljali svoje proizvode.


– Okolotorno je idealna prilika da turisti, ali i domaći pripreme zimske zalihe meda, lavande ili raznih krema iz narodne medicine. Mladi ljudi najčešće kupuju nakit i umjetnine, a ono što nam najviše stvara zadovoljstvo jesu dojmovi turista koji na društvenim mrežama, ali i svojim iznajmljivačima, o Okolotornu govore kao o nekoj tradicionalnoj, drevnoj manifestaciji, iako se ideja rodila tek 2014. – kazuje koordinatorica Sandra Ristić te dodaje kako se organizacijski odbor ove godine nastojao prilagoditi pandemijskim okolnostima.
Kod sv. Trojice, gdje je jedna od početnih, ili završnih točaka Okolotorna – ovisno o perspektivi, gostima su gospoda iz udruge Ružica Vinodola po posljednji put ove godine poslužili »Wine To Go’’ sa željom za skoro, ponovno lutanje po Starome gradu i rečenicu: »Gremo okolotorno’’.