NAKON IZBORA

Odabir birača na rivijeri. Crikvenica i Vinodol “crveni”, Novi Vinodolski u “plavoj” boji

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na području grada Crikvenice SDP i partneri dobili su 36,74 posto (2.002 glasova), a u Vinodolskoj općini 37,60 posto (649 glasova). HDZ je dobio povjerenje Novljana od čak 55,62 posto (1.647 glasova)BRIBIR/CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI – Crikveničani i Vinodolci odabrali su crvenu, a Novljani plavu boju. Kad je riječ o Novom Vinodolskom, drukčije se nije niti očekivalo, no odabir crikveničkih i vinodolskih birača pomalo jest iznenađujuć. I to prvenstveno ako u obzir uzmemo činjenicu da se na čelu grada Crikvenice nalazi vršiteljica dužnosti gradonačelnice Ivona Matošić Gašparović koja dolazi iz redova HDZ-a, jednako kao što se na čelu Vinodolske općine nalazi načelnik Daniel Grbić, također iz HDZ-a. Znači li to i eventualni obrat na predstojećim lokalnim izborima iduće godine, tek ostaje saznati. Ipak, treba biti pošten i kazati da je SDP-ova koalicija u Vinodolu pobijedila i 2020. godine, no to prije četiri godine nije bio slučaj i u Crikvenici.


Dvije jedinice


Bilo kako bilo, stanovnici gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine svoje biračko pravo mogli su iskoristiti na sveukupno 25 biračkih mjesta – 11 na području grada Novog Vinodolskog, devet na području Crikvenice i pet na području Vinodolske općine. Crikvenica i Novi Vinodolski ove su se godine našli u istoj, 8. izbornoj jedinici, dok je Vinodolska općina ostala u najvećoj, 7. izbornoj jedinici, koja obuhvaća čak pet različitih županija. Najveći odaziv bio je u gradu Vinodolskog zakona, čak 64,25 posto. Slijedi Vinodolska dolina s postotkom izlaznosti od 56,82 posto, a najmanja izlaznost zabilježena je u gradu na Dubračini – 51,28 posto.


Kako smo kazali, koalicija Rijeka pravde predvođena SDP-om pobjedu je odnijela u Crikvenici i Vinodolskoj općini, dok je HDZ s partnerima trijumfirao u Novom Vinodolskom. Na području grada Crikvenice SDP i partneri pridobili su povjerenje od 36,74 posto (2.002 glasova), na drugome mjestu nalaze se HDZ i partneri s postotkom od 33,82 posto (1.843 glasova), a izborni prag prešla je i politička platforma Možemo! sa 6,47 posto (353 glasova) i Mostova koalicija s podrškom birača od 5,78 posto (315 glasova).


Uvjerljivi HDZ
Slična situacija zadesila je i Vinodolsku općinu. Na prvome mjestu našla se SDP-ova koalicija s 37,60 posto (649 glasova), na drugome koalicija HDZ-a i partnera s postotkom od 31,86 (550 glasova), a izborni prag prešle su još tri stranke. Na trećemu mjestu nalazi se Možemo! sa 6,31 posto podrške birača (109 glasova), na četvrtom Mostova koalicija sa 6,19 posto (107 glasova), a na petome mjestu je Domovinski pokret s partnerima uz podršku birača od 5,50 posto (95 glasova).


U Novom Vinodolskom uvjerljivo je pobijedio HDZ, zasluživši povjerenje Novljana od čak 55,62 posto (1.647 glasova). Dvostruko manje glasova pripalo je SDP-u – 27,79 posto (823 glasova). To su ujedno i jedine dvije opcije koje su u Novom prešle izborni prag. Zanimljivo je spomenuti i da će mjesto u novom, 11. sazivu Hrvatskog sabora pronaći dva zastupnika s novljanskom adresom – HDZ-ov Oleg Butković i SDP-ov Saša Đujić.