Kralj mora

“O, škampu moj, kako si ukusan”: Na Festivalu škampa prava “škamp rapsodija”

Robert Šimonović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec



O, škampu moj, kako si ukusan! Jer, badava spominjanje morskih plodova ako među njima nije i škamp – kralj našega mora! Još kad je riječ o kvarnerskom, odnosno podvelebitskom škampu, zadovoljstvu nema kraja… A prava pravcata “škamp rapsodija” dogodila se u Triblju, Crikvenici, Selcu, Novom Vinodolskom, Povilama i Klenovici.


Ondje su, naime, brojni hotelijeri, influenceri, predstavnici agencija, medija i mnogi drugi imali priliku upoznati se s vrhunskom morskom delicijom Crikveničko-vinodolskog kraja, naravno, ne bi li i sami unutar i izvan granica Lijepe naše pronijeli dobar glas o škampu, ali i ljepotama crikveničko-vinodolskog kraja.


Škampovska ruta


Nezaboravno gastronomsko-outdoor iskustvo na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri bilo je zamišljeno kao promotivna uvertira kojom će se najaviti nova manifestacija pod nazivom “Festival škampa”.




Ove godine ona će potrajati do 15. lipnja, a u punom sjaju će zablistati u proljeće 2026. godine kao novi gastro-turistički proizvod, upravo u godini kada je Kvarner nositelj titule Europske regije gastronomije.


Foto galerija: Festival škampa Foto: Ana Križanec


Ovogodišnja “škampovska ruta” uključivala je kombinaciju šetnje predivnim krajolikom, vožnju brodom i autobusom, stvarajući idealan spoj uživanja u prirodi i vrhunskoj gastronomiji Crikveničko-vinodolske rivijere.


Raznovrsna ponuda jela od škampa predstavljena je na sedam različitih lokacija. Sve je započelo u Triblju, točnije u neposrednoj blizini Tribaljskog jezera, gdje je 50-ak sudionika Festivala škampa doputovalo autobusom iz Crikvenice.


Dobrodošlicu okupljenima poželjele su direktorice turističkih zajednica Crikveničko-vinodolske Rivijere – Marijana Biondić (Grad Crikvenica), Tena Peričić (Novi Vinodolski) i Alenka Spoja (Vinodolska općina). Kako je kazala Marijana Biondić, iako u Tribaljskom jezeru nema škampa, sudionici su ondje dovedeni kako bi se upoznali sa segmentom “outdoora”.


Naime, ove tri turističke zajednice kontinuirano razvijaju outdoor ponudu destinacije pa je ideja bila i promovirati dio biciklističkih i šetačkih staza destinacije. Da netko kojim slučajem ne bi ostao gladan, pobrinula se Vagabundina koliba.


Na meniju polpete od koprive i dinstani ječam, blitvenjak, namaz od medvjeđeg luka na kruhu s medvjeđim lukom, sok od cvijeta kadulje ili bazge te liker od bazginih bobica.


Uslijedila je šetnja prema Mirnoj dolini, uz Tribaljski most ispod kojeg teče Dubračina. Na drugoj postaji su predstavljeni specijaliteti Jadrana d.d., tj. restorana Lemoon koji se nalazi u sklopu hotela Esplanade – repovi škampa u tempuri sa slatko-kiselim umakom i grožđem te grilani škampi na podlozi aromatizirane palente s ajoli umakom.


Vožnja brodom


Sudionici su se potom zaputili autobusom prema centru Crikvenice, točnije na glavni Trg Stjepana Radića, tik uz poznatu crikveničku murvu. Restoran Burin pripremio je sirovog škampa na roladi od skute i jagode te gnud sa škampom.


Uz ukusnu hranu neizostavne dodatke čitavim putem činila je autohtona kapljica vina te dobra glazba za koju su se pobrinuli sastavi Kala i Skala. Drukčije nije bilo niti na brodu Mali Marino, koji je iz crikveničke luke isplovio put Selca, zatim otočića San Marino u Novom Vinodolskom, sve do Povila i Klenovice.


Četvrta postaja: Selce. Na selačkoj placi zablistao je Restoran Dida. Taco od škampa i jagoda, a onda orzoto od škampa s espumom od skute. Mljac! Uz pjesmu i dobro raspoloženje nastavljena je vožnja prema otočiću San Marino.


Na udaljenosti od oko 200 metara od novljanske obale, otočić gradu Vinodolskog zakona daje posebnu vizuru. San Marino sve je popularnija lokacija i za vjenčanja. Oris Catering/Pizzeria Nava gostima su ponudili salatu od kvarnerskog škampa, kao i marinirane repove sirovog škampa na pečenoj skuti.


U Povilama u prvi plan dolazi Bistro/Konoba Lucija i njihove oštrige na ledu, ali bogme i frigani škampi s kavom, bademom i pistacijom. Točka na “i” stavljena je u Klenovici, koja je i danas poznata po vrhunskim škamparima.


Konoba Navigare ponudila je canape s kremom od skute i škampa u pršutu te canape s kremom od škampa garniran koprom i cherry rajčicom. Za kraj rižoto sa škampica u Konobi Pod orajem i ponuda Vinske kuće Pavlomir – pjenušac San Marino, šampionske žlahtina i rose.