Prvi četrtak ili Tusti

Novljanski mesopust počinje prvim “napovidanjem dovcen i dovican”

Robert Šimonović

Mario Butorac / Snimio: Mateo Levak

Mario Butorac / Snimio: Mateo Levak

Mesopustari će u noćnim satima (od 22 sata pa nadalje) izvesti svoju poznatu zogu "Još Hrvacka ni propala" te krenuti s "prvim napovidanjem dovcem i dovican" – podrugljivim oglašavanjem udaje po mesopustarima sparenih udovica i udovacaNOVI VINODOLSKI Običaj koji u Novome traje “od kad žarko sunce sjaje”, odnosno nadaleko poznati Novljanski mesopust, počinje u četvrtak na “prvi četrtak ili Tusti”, i to “prvim napovidanjem dovcen i dovican”.


Novljanski mesopust je 2011. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a sva događanja vezana uz mesopust u Novom odvijaju se od davnina po strogo utvrđenom kalendaru. Kao što je rečeno, sve počinje u četvrtak “prvim napovidanjem dovcen i dovican”, a završava do Pepelnice ili “Čiste srede” (22. veljače), kada će se u popodnevnim satima održati sprogod i paljenje mesopusta. Tako će u četvrtak mesopustari po prvi put izaći iz mesopustarije u civilnoj robi i s osnovnim instrumentima. Mesopustari će u noćnim satima (od 22 sata pa nadalje) izvesti svoju poznatu zogu “Još Hrvacka ni propala” te krenuti s “prvim napovidanjem dovcem i dovican” – podrugljivim oglašavanjem udaje po mesopustarima sparenih udovica i udovaca, što bi moglo izazvati reakciju nezadovoljnih takvim oglašavanjem ili onih nezadovoljnih dodijeljenim im parom. Napovida se ukupno 11 križanja po gradu, a od kad su formirani mali mesopustari (osnovnoškolci), od 19 sati nadalje odvija se i “napovidanje deških i divojak”. Nakon završenog napovidanja mesopustari idu djevojkama na “prelo”. Kad prela završe običaj je napraviti kakav “dešpet”, posebno onim djevojkama koje im nisu htjele otvoriti vrata.


Ove nedjelje na rasporedu je i Mlada mesopustova – starinski običaj prikaza novljanske ženidbe. Idući tjedan na rasporedu je drugo napovidanje (9. veljače), a treto napovidanje dogodit će se 16. veljače. Vrhunac Novljanskog mesopusta očekuje se od mesopusne subote do srede mesopusne, odnosno od 18. do 22. veljače.
Na mesopusnu subotu održat će se “mišenje i kršćenje mesopusta”, na mesopusnu nedilju mesopustari će doći na Placu kako bi pozdravili Grad, gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, sve institucije i građane, na mesopusni pondiljak očekuje se “Novljansko prelo i mesopusni šušur”, na mesopusni utorak na rasporedu je čitanje žitka mesopusta – pokladno suđenje mesopustu uz glavne aktere auditora (suca) i odvjetnika (branitelja), dok će se na mesopusnu sredu održati sprogod i paljenje mesopusta.