Dobar posao

Novljanska “Žrnovnica” objedinila tri certifikata kvalitete

Ante Peričić

Riječ je certifikatima za sustav upravljanja kvalitetom, upravljanja sigurnosti hrane, te upravljanja sigurnosti i zdravlja zaposlenika, što u Hrvatskoj imaju samo rijetka poduzeća koja se bave vodovodom i odvodnjomNOVI VINODOLSKI – Predstavnik DQS-a, najveće njemačke certifikacijske kuće, Darko Hibler, uručio je upravi tvrtke VIO Žrnovnica Crikvenica-Vinodol tri objedinjena certifikata sustava kvalitete. Riječ je o ISO9001 (sustav upravljanja kvalitetom), HACCP (sustav upravljanja sigurnosti hrane) te ISO45000 (sustav upravljanja sigurnosti i zdravlja zaposlenika). Iako negdašnji Vodovod Žrnovnica posjeduje HCCP certifikat od 2007., a ISO45000 od 2010. godine, ovo je prvi put da su objedinjena tri tako važna standarda. ​Hibler je naglasio kako su ovi certifikati »preskupi kako bi stajali samo na zidu« te da, nažalost, u Hrvatskoj ima malo poduzeća koja se bave vodovodom i odvodnjom a da imaju sva tri takva standarda.


Pozitivni pomaci


​Novljanski je Vodovod, s certificiranjem započeo 2004. godine (ISO9001), da bi prošloga tjedna recertificirao sve pod jednom kućom.


– Da dobro radimo svoj posao potvrđuju nam i nalazi i certifikatorski auditi koji se provode redovito svake godine, kazao je član uprave Igor Uremović te dodao kako sva priča oko sustava kvalitete nije nešto što stoji na papiru, već služi tome i da se primjenjuje, a da bi se primjenjivalo i širilo na niže aktere u poslovanju firme bitno je da uprava stoji iza toga i da to potiče.
​Podsjetimo, u svibnju je prošle godine, pripajanjem društva Murvica iz Crikvenice društvu KTD Vodovod Žrnovnica iz Novog Vinodolskog, nastala tvrtka VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol. Pripajanje se dogodilo kako bi se što jednostavnije krenulo s najvrjednijim projektom u našoj regiji vrijednim oko 450 milijuna kuna – sustavom odvodnje otpadnih voda aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, na području grada Novog Vinodolskog i Grada Crikvenice. Projekt se sastoji od izgradnje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 2.749 metara te od rekonstrukcije sustava vodoopskrbe u duljini od 13.091 metara. Ukupno će biti izgrađeno 13.699 metara transportnog sustava, 43.093 metara novog sustava odvodnje te će biti rekonstruirano 20.669 metara postojećeg sustava. Na sustavu odvodnje izgrađeno će biti 13 novih crpnih stanica, a 11 će biti rekonstruirano.


Na pitanje hoće li se, nakon dovršetka projekta i implementacije, računi građana povećati, član uprave Uremović odgovara kako se računi od Vodovoda nisu povećali u posljednjih osam godina, a na račune će se dodati stavka pročišćavanja, iako građani to neće značajno osjetiti naspram dobrobiti projekta i dugoročnih pozitivnih promjena koja s implementacijom dolaze.


Europski standardi


U okviru projekta bit će izgrađena dva nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – jedan na području grada Crikvenice, a drugi na području grada Novog Vinodolskog, gdje će biti izgrađeno i postrojenje za solarno sušenje mulja koje će obrađivati mulj iz oba uređaja za pročišćavanje.


Sve se to odvija pod blagoslovom Europske unije koja sufinancira više od 70 posto projekta, a do kraja 2023. godine sve bi trebalo biti gotovo. Ovaj projekt aglomeracije pokriva naselja Povile, Novi Vinodolski, Selce, Crikvenicu i Dramalj. Još su dva projekta u fazi projektiranja, i to Klenovica-Smokvica-Općina Vinodolska te Jadranovo, tako da je de facto riječ o tri aglomeracije.


– Sve što mi radimo zapravo je dostizanje europskih standarda, pogotovo kada govorimo o ovako osjetljivom području s uskim kanalom, aktivnim turizmom i sve većim brojem smještajnih jedinica, kazao je član uprave Veselko Mutavgjić, te dodao kako se ovim projektom, pored zbrinjavanja vode, očuvanja okoliša, odnosno mora, čuva se i pitka voda, čuvaju se izvori vode, a ne treba isticati koliko je to nužno.


– Društvo VIO Žrnovnica Crikvenica-Vinodol iskoristio je povoljan trenutak europskih fondova, a sve s ciljem kako bi ljudski utjecaj na prirodu bio što minimalniji. Certifikati koji su dodijeljeni tvrtki produkti su dugogodišnjeg truda i rada, produkti ekološke, zelene politike i poslovanja, bez koje dugoročno nema niti kvalitetnog života, niti održivog turizma, zaključili su sugovornici.