VELIKO SRCE

Novljani pomažu stradalima nakon potresa, smjestili su dosad četrnaest obitelji s Banije

Ante Peričić

Unesrećene iz 14 obitelji redovito obilaze djelatnici i volonteri Crvenog križa i dostavljaju im ono što su građani revno donosili od 30. prosinca do 6. siječnja u novljanski Dom kultureNOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski, sa svojim građanima i pripadajućim gradskim institucijama i organizacijama, uvijek pokazuje svoje veliko srce, posebice u teškim vremenima. Tako i ovog puta, dan nakon razornog potresa na petrinjskom području, Grad Novi Vinodolski donirao je 60 tisuća kuna pogođenim područjima, dok je istovremeno, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, u duhu solidarnosti, proveo akciju prikupljanja pomoći za građane s područja pogođenih potresom.


Na teritoriju grada Novog Vinodolskog, po evidenciji Crvenog križa, trenutačno boravi četrnaest obitelji – ukupno 44 osobe – od čega dvadesetero djece. Najmlađe dijete staro je mjesec dana, dok najstarija osoba ima 90 godina. Unesrećeni su s područja Siska, Petrinje i Gline.


Obitelji redovito obilaze djelatnici i volonteri Crvenog križa i dostavljaju im ono što su građani revno donosili od 30. prosinca do 6. siječnja u novljanski Dom kulture – pakete hrane, higijene, odjeće, igračke za najmlađe te ostalo što im je u ovom trenutku najpotrebnije. Valja naglasiti da se i prikupljanje, kao i dostava, odvijalo uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite s ciljem očuvanja zdravlja volontera, donatora i građana kojima je pomoć potrebna.
Ukupno 23 volontera Gradskog društva Crvenog križa u svojih 165 volonterskih sati prikupila su tri tone hrane i higijene, kao i 56 kilograma hrane za kućne ljubimce. Od toga, smještenima kod novljanskih obitelji podijeljeno je 320 kilograma hrane i 65 kilograma higijene. Sva je humanitarna pomoć sortirana i popisana i bit će distribuirana ciljano, po naputcima Hrvatskog Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski od svojeg je osnutka 1994. godine pa sve do danas krucijalna gradska volonterska institucija kroz čije je tečajeve, radionice i akcije prošlo na stotine sugrađana.


Budući da se cijeloj situaciji ne bliži skori završetak, svi građani koji su voljni donirati pozivaju se u prostore Crvenog križa na Lokvici 2, a na broj telefona 051/245-622 mogu dobiti sve potrebne informacije. Gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vesna Đujić zahvaljuju sugrađanima na solidarnosti i humanosti, kao i interesu da pomognu u ovoj teškoj situaciji građanima s unesrećenih područja.