BAHALIN-PRIDOL

Novi Vinodolski kreće u gradnju Vatrogasnog doma. Evo kako će izgledati

Franjo Deranja

U prvoj fazi bit će izgrađeno prizemlje i prvi kat, garaža za održavanje vozila i spremište te uređen okoliš s poligonom za vježbanje. U drugoj fazi bit će izgrađen vatrogasni vježbovni toranj, a u trećoj podignut drugi i treći kat objektaNOVI VINODOLSKI – Novljanski vatrogasci – organizirani u profesionalnoj postrojbi i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu San Marino – jedna su od najznačajnijih i najkorisnijih mirnodopskih formacija u gradu. Broj njihovih intervencija – bilo izlazaka na požare ili ljetno dopremanje vode na područja što oskudijevaju pitkom vodom – redovito prelazi brojku 120.


Sadašnji Vatrogasni dom, koji je izgrađen sredinom prošloga stoljeća i bio svojedobno jednim od središta društvenog i kulturnog života u gradu, već odavno ne udovoljava osnovnim potrebama, temeljnim i pratećim aktivnostima vatrogasaca. Tradicija vatrogastva u Novom Vinodolskom znatno je starija od gradnje sadašnjega Vatrogasnog doma i datira iz prvih desetljeća 20. stoljeća.


Gradnja novog vatrogasnog doma također je već više godina u planu, ali se početak rješavanja tog sve akutnijeg problema odgađa. Već predugo! Gradsko vodstvo odlučilo je najzad ući u ostvarivanje projekta gradnje novog doma, i to na predjelu Bahalin-Pridol.
Zemljište površine 3.662 četvorna metra, na kojem će biti uređen i opremljen novi objekt novljanskih vatrogasaca, koji osim uspješnih intervencija godinama podižu i hvalevrijednu mladež, koja pak redovito osvaja trofeje na svim značajnijim natjecanjima mladih vatrogasaca diljem, zemlje, primit će novi objekt i imati uređen okoliš.
Gradnja novog Vatrogasnog doma predviđena je u više faza, a građevinske dozvole bit će ishođene za svaku fazu posebice. To će ovisiti o financijskim mogućnostima investitora. U prvoj fazi bit će izgrađeno prizemlje i prvi kat, garaža za održavanje vozila i spremište te uređen okoliš s poligonom za vježbanje. U drugoj fazi bit će izgrađen vatrogasni vježbovni toranj tlocrtne veličine 7,20 na 4 metra i visine 14,20 metara, a u trećoj podignut drugi i treći kat objekta.


Veličina objekta bit će 34,10 metara s 20,60 metara visine 15,33 metra. Glavna zgrada bit će razvijene površine od 1.466,30 četvorna metra, garaža za popravak vozila i spremište prostirat će se na 294 četvorna metra, a vježbovni vatrogasni toranj na 96 četvornih metara.


Predračunska vrijednost objekta za sve tri izgrađene faze je deset milijuna kuna. Očito će s gradnjom novog vatrogasnog doma u Novom Vinodolskom biti označen i početak novog razdoblja za razvoj i djelovanje novljanskih vatrogasaca.