Županijski prvak

Novi je među gradovima koji su lani povukli najviše novca iz EU fondova. Gotovo dvije tisuće kuna po glavi stanovnika

Ante Peričić

Prema podacima FINA-e, Novi je sedmi grad u Hrvatskoj, a najbolji u PGŽ-u, po povlačenju EU sredstava. Među EU projektima ističu se sanacija odlagališta Duplja, WIFI4EU, gradnja infrastrukture u PZ-u Zapad i proširenje vrtićaNOVI VINODOLSKI – Prošloga je tjedna internetski portal gradonacelnik.hr objavio rezultate vlastitog istraživanja na temu koje su to jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj tijekom 2020. godine povukle najviše EU sredstava. Sama je analiza o povučenim sredstvima izrađena na temelju podataka FINA-e, a iz nje proizlazi da je Grad Novi Vinodolski po glavi stanovnika povukao nešto manje od dvije tisuće kuna. To Grad Novi čini sedmim u Hrvatskoj, a najbolji, po tom kriteriju, u Primorsko-goranskoj županiji.


– EU projekti koji su u Novom Vinodolskom obilježili 2020. godinu su završna sanacija i zatvaranje odlagališta Duplja, WIFI4EU, izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad, rekonstrukcija i proširenje dječjeg vrtića Fijolica, EPK Rijeka 2020, a Grad je za njihovu provedbu osigurao 10.207.289 kuna sredstava Europske unije. Najviše sredstava povučeno je iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj – ističe pomoćnica pročelnika Upravnog odbora za financije i javnu nabavu u Gradskoj upravi Novog Vinodolskog, odnosno glavna i odgovorna za pisanje i podnošenje projektnih prijedloga, Sandra Ristić, te dodaje kako je, osim navedenog, Grad u 2020. godini osigurao i 2.442.204 kune iz Proračuna RH za uređenje plaže na Obali Petra Krešimira IV., sanaciju obalnog područja te rekonstrukciju i proširenje vrtića.


Dug put, ali se isplati


Na pitanje što je potrebno za provesti EU projekt, Ristić kazuje kako je, od Glavnog projekta do Odobrenja konačnog zahtjeva za isplatu i Završnog izvješća, dug put.
– Izrada projektne dokumentacije, priprema projektnog prijedloga, odobrenje projekta, provedba postupaka javne nabave, provedba ugovora o radovima i uslugama, provedba ugovora o dodjeli sredstava i tako dalje – od prvog do zadnjeg koraka mnogo je kriterija koje treba zadovoljiti, detalja na koje treba paziti, obrazloženja koje treba napisati, i još pet godina održavati rezultate i ciljeve projekata, podnositi izvješća, ali na kraju se isplati. Ono što je najvažnije je koordinacija tima koji radi na takvim projektima te međusobna komunikacija – kaže Ristić.


Pozitivna klima nastavila se i u tekućoj godini kada je konačno dovršena rekonstrukcija i proširenje dječjeg vrtića Fijolica, uređeno je dječje igralište Lokvica, tematska staza u Parku Ivana Mažuranića, izgrađen je spoj Ulice Antona Mažuranića i Trga Ivana Mažuranića, izvršena sanacija obale u Klenovici, Novom i Povilama, a uskoro kreće i uređenje Ulice Lokvica u samom centru grada. Do sada je u Proračun Grada uplaćeno 1.971.860 kuna, a do kraja godine prema potpisanim ugovorima i predanim zahtjevima za isplatu očekuje se još 1.958.172 kune sredstava Europske unije i 4.047.664 kune iz Proračuna RH.


Novo programsko razdoblje


– Ukupno je to 7.977.696 kuna bespovratnih sredstava kojima smo u Gradu uspjeli osigurati kontinuitet u razvoju i provedbi planiranih projekata. Drago mi je što smo najbolji u toj kategoriji u našoj Županiji te jedni od boljih u Hrvatskoj. S našim proračunom, takvim kakav jest, mi ne bismo mogli odraditi većinu spomenutih projekata. Zahvaljujući EU fondovima, ali ponajprije kvalitetnom kadru, odnosno gradskom timu koji radi na tome, njihovoj spretnosti i sposobnosti, uspijevamo u našim ciljevima – istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.


– Pred nama je novo programsko razdoblje koje će donijeti nove mogućnosti. Sada je važno projektirati i pripremati projekte, složiti prioritetizaciju. Bit će tu i mnogo ograničenja, kao i do sada, a naglasak će biti na zelenom i digitalnom, no na nama je da istražujemo, da prepoznamo prilike i pronađemo način kako do ostvarenja zacrtanih ciljeva – istaknula je Ristić te dodala kako je u 2021. godini najveći dio sredstava povučen iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za sufinanciranje vlastitog učešća u EU projektima.


Na redu sportska dvorana


I Cvitković i Ristić spomenuli su kako je jedan od najvažnijih projekata, za kojim svi u Novom Vinodolskom godinama žude, zasigurno sportska dvorana. – Glavni projekt smo izradili i predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, u idućoj godini planiramo izraditi Izvedbeni projekt. Iako još nije poznato, vjerujemo da će novi operativni programi otvoriti mogućnosti za financiranje projekata ovog tipa, što u prethodnom razdoblju nije bio slučaj – zaključila je pomoćnica pročelnika Sandra Ristić.