Generacija 1993./94

Nekadašnji novljanski osmaši podijelili sjećanja iz školskih klupa i s 1.030 eura pomogli Teu

Ante Peričić

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Nakon trideset godina sastali se učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Novog VinodolskogNOVI VINODOLSKI – Trideset godina od završetka novljanske Osnovne škole Ivana Mažuranića obilježila je generacija 1993/94. i tim se povodom okupila u lijepom broju – učenici A razreda: Marko Butina, Marko Butorac, Nikša Cvitković, Vedran Jovanović, Marijana Krišković, Marko Nikolić, Pećanić Matan; B razreda: Gordana Gulin, Eni Stumpf, Ivana Vrabac, Damir Đuranović, Milan Filipović, Martina Martinčić, Ante Jovanović, Ivana Pavlić, Mladen Mataija, Nenad Mataija, Antonija Mažuranić, Branimir Miletić, Sandra Nižetić, Ozren Piškulić, Ivica Rubčić, Zoran Rubčić, Danijel Sokolić, Viktor Živčić, te C razreda: Oleg Butković, Nataša Jokić Nastasić, Domagoj Kalanj, Mile Marinac, Ivana Raštegorac i Slađana Tomljanović.


Okupljanje generacije započelo je tamo otkud je sve i krenulo – u njihovom osnovnoškolskom razredu gdje su, zahvaljujući sačuvanim videosnimkama, mogli vidjeti kako je sve to izgledalo davnih godina, odnosno 1986./87. kada su krenuli u prvi razred osnovne svečanim primanjem u pionire da bi, nedugo nakon toga, u ratnim devedesetima i završili osnovnu školu. Bivši učenici prisjetili su se proteklog vikenda svojih prijatelja, profesora, razrednika, ravnatelja i svih djelatnika novljanske škole, ponajviše onih koji višu nisu među nama. Riječ je o jednoj nevjerojatno uspješnoj generaciji gdje se svaki pojedinac ostvario na svoj način – od obrtnika, ugostitelja i poslovnjaka, do obiteljskih ljudi, profesora, inženjera, stomatologa, pomoraca, kapetana i uspješnih političara.


Zanimljivo je to što se, nakon svečanog obilježavanja 30. obljetnice, druženje nastavilo i na humanitarnoj večeri kada su se svi prisutni, kao i školski prijatelji koji nisu mogli doći na druženje, odlučili uključiti u akciju »Teov put do prvog koraka« te svojom donacijom u iznosu od 1.030 eura potpomogli akciju, a osmogodišnjem Teu Jelenoviću poželjeli sve najbolje, sa željom da jednog dana svojim prvim samostalnim i sigurnim korakom uspješno krene u nove životne pobjede. Pomaganje drugima ovu je generaciju obilježilo. Kada je počeo Domovinski rat, završili su i njihovi snovi i maštanja o izletu, a sav novac koji su štedjeli donirali su u fond »Spasimo djecu Hrvatske«, a zajedno sa svojim prijateljima iz razreda – prognanicima i izbjeglicama koji su sigurno bili smješteni u Novom tih godina, čekali su kraj rata. Večer je upotpunio i jedanaestogodišnji harmonikaš Ivan Jovanović.