Gradsko vijeće

Najesen počinje uređenje parkirališta u garaži Hrvatskih šuma u Novom Vinodolskom

Ante Peričić

Gradonačelnik Velimir Piškulić rekao je da postoji problem parkiranja u starom gradu i da je za ovu godinu planirano uređenje parkirališta u garaži kapaciteta 120 mjesta, koju je Grad dobio na raspolaganje od Hrvatskih šuma, no pandemija je dosad onemogućavala realiziranje tog projektaU Domu kulture održano je prva sjednica Gradskog vijeća Novog Vinodolskog nakon krize izazvane koronavirusom. Sjednica je započela izvješćem o sigurnosnoj situaciji ravnatelja crikveničke policije Dražena Zekića za 2019. godinu. Primijećen je smanjen broj kriminalnih djela na području PP Crikvenice.


Zorana Djaka (HDZ) zanimalo je postoji li mogućnost postavljanja kamera za uočavanje brze vožnje na području grada. Ravnatelj Zekić odgovorio je da PP Crikvenica postavlja kamere na državnim cestama na mjestima na kojima je uočeno najviše prometnih nesreća, ozbiljnijih prekršaja te stradalih u prometu. Na sreću, zaključio je, na području Novog toga nema, tako da za sada nema potrebe za postavljanje kamera.


Sibinjsko groblje


Vijećnik Velibor Topolovec (HSS) zatražio je pisani odgovor na pitanje kada i kako se misli riješiti problem parkiranja i prometovanja u starom gradu, odnosno ulicama braće Radić, Svete trojice i Matije Mažuranića. Gradonačelnik Velimir Piškulić odgovorio je da je to problem već duže vrijeme i da je za ovu godinu planirano uređenje parkirališta u garaži kapaciteta 120 mjesta, koju je Grad dobio na raspolaganje od Hrvatskih šuma, no pandemija koronavirusa onemogućila je realiziranje tog projekta. S radovima bi se, zaključuje gradonačelnik, trebalo započeti najesen.
Vijećnica Tatjana Lekaj (HDZ) upitala je kada se misli riješiti problem javne rasvjete u Sibinju, kao i pitanje vezano uz postavljanje kontejnera na sibinjskom groblju. Gradonačelnik je kazao da zna za problem rasvjete te da su prošli petak u Sibinju bili djelatnici HEP-a, u čijoj je nadležnosti spomenuti problem. HEP je obećao riješiti problem u što skorijem roku. Po pitanju kontejnera, gradonačelnik je odgovario da je isti uklonjen jer su ga mještani odnosili iz groblja i selili po mjestu pa se, umjesto kontejnera za groblje, pretvorio u kontejner za mjesto. Iz tog je razloga uklonjen i postavljena je obavijest da se otpad od uređenja grobnih mjesta odlaže u vreće i ostavlja uz groblje, od kuda će biti odvezen.


Pohvale Stožeru


Načelnik Stožera Civilne zaštite grada Novog Vinodolskog i zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković Vijeću je podnio izvješće aktivnosti u suzbijanju širenja bolesti COVID-19. Vijećnik Marinko Buljat (HDZ) pohvalio je aktivnost novljanskog SCZ-a, kao i sve aktivnosti koje je Stožer provodio za vrijeme prvog vala koronavirusa.


Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Novog Vinodoskog za 2020. godinu iznio je pročelnik odjela Zoran Tomić. Istaknuo je da je, od ukupnog proračuna, prihod 23% slabiji od prošlogodišnjeg te dodao da je zbog koronavirusa Vlada RH otkazala natječaje za financiranje vlastitog učešća u EU projektima na koje je Grad računao. Prijedlog polugodišnjeg izvještaja je jednoglasno prihvatilo devet prisutnih vijećnika (8 HDZ i 1 HSS). Oporba nije prisustvovala sjednici Gradskog vijeća.


Račun odblokiran, Grad plaća mjesečno 23.000 kuna


Pročelnik Zoran Tomić osvrnuo se na činjenicu da je 9. lipnja gradski račun blokiran poradi ovrhe na novčanim sredstvima na iznos od 23 milijuna kuna za dug od 24 tisuće kuna, koji je već bio plaćen, a sve zbog obračuna zateznih kamata koji teče još od 1. kolovoza 1983. godine. Dana 20. srpnja gradski račun je odblokiran rješenjem Općinskog suda u Crikvenici na način da se ovrhovoditeljima mjesečno uplaćuje 23 tisuće kuna do daljnjega, a zaplijenjena sredstva vraćena su na račun Grada. Važno je istaknuti da je pravna služba Grada na pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu uložila tzv. reviziju te da je pravna praksa Vrhovnog suda u korist Grada.