Sezona na vrhuncu

Na crikveničkoj rivijeri traži se krevet viška

Robert Šimonović

Gosti iz svih dijelova Hrvatske, ali i ostatka Europe, oživjeli crikveničke ulice / Snimio Marko GRACIN

Gosti iz svih dijelova Hrvatske, ali i ostatka Europe, oživjeli crikveničke ulice / Snimio Marko GRACIN

Najviše je domaćih gostiju, koji su ostvarili 217.232 noćenja, a od stranih najviše noćenja bilježe gosti iz Njemačke, zatim Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i SlovačkeCRIKVENICA – Turistička slika Crikvenice izrazito je povoljna, a već se danima na crikveničkoj rivijeri traži krevet više, otkrila nam je direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić. I doista, ako se ovih dana prošetate po Crikvenici, vrlo ćete brzo primijetiti da je ondje situacija došla »do usijanja«. Plaže su pune, gosti se mogu pronaći na svakom koraku, a zadovoljstvo turističkih djelatnika svakim se danom sve više povećava. Kako se ne bismo oslonili samo na osjećaj o popunjenosti, a koji se javlja šetnjom kroz destinaciju, komentar turističkih rezultata na Rivijeri Crikvenica, a s posebnim osvrtom na završeni srpanj, potražili smo u Turističkoj zajednici grada Crikvenice.


Osma u Hrvatskoj


– Rezultati za razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja 2021. u sustavu eVisitor kazuju da je na Rivijeri Crikvenica ostvareno ukupno 762.391 noćenje, što je za 24,72 posto više od prošlogodišnjih turističkih rezultata te je ostvareno gotovo 67 posto rezultata ostvarenih u 2019. godini, što ovu rivijeru stavlja na osmo mjesto u Hrvatskoj i drugo na Kvarneru. U srpnju su rezultati još bolji i osjeća se znatnije jači turistički promet pa je Rivijera Crikvenica također zauzela i drugo mjesto na Kvarneru te osmo u Hrvatskoj, a apsolutne brojke su odlične s obzirom na opće okolnosti u kojima se ostvaruje turistički promet, rekla je Marijana Biondić, ne krijući zadovoljstvo statističkim podacima.
​Govoreći o strukturi gostiju, direktorica TZ-a kaže da domaći gosti prednjače po prometu te su ostvarili 217.232 noćenja, a od stranih su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, zatim Slovenije, Mađarske, Austrije Češke, Poljske i Slovačke.Direktoricu Marijanu Biondić zamolili smo i da nam kaže kakva je struktura gostiju po zemljama i koja vrsta smještajnih kapaciteta odnosi prevagu na crikveničkoj rivijeri.
– Gledajući udjele po vrsti smještajnih objekata ukupno je 47,36 posto noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu, u hotelima 18,28 posto te preostala noćenja u kampovima i ostalim vrstama smještaja. Rivijera Crikvenica i dalje je druga omiljena destinacija domaćih turista u Hrvatskoj te druga destinacija po broju noćenja u obiteljskom smještaju, rekla je Biondić.


Odličan srpanj


– Ako promatramo samo srpanj, možemo zaključiti da je na našu rivijeru došlo 21 posto više gostiju nego lani te 18 posto manje od rekordne 2019. godine. Na rivijeri je ostvareno 566.621 noćenje, pri čemu su domaći gosti imali udjel od 25 posto (140.601 noćenja). Od stranih gostiju najvjerniji gosti i dalje su Nijemci, slijede Slovenci, Mađari, Česi, Poljaci, Austrijanci i Slovaci. Posebno je zanimljivo da su gosti iz Poljske ostvarili više noćenja nego je to bio slučaj 2019. godine (indeks 108,01). Promatrajući strukturu smještajnih objekata vidljiv je jako dobar rezultat koji su ostvarili hoteli (udio 17,49 posto 2021., a 12,05 posto 2019.), osobito oni više kategorije, pojašnjava naša sugovornica. Početak kolovoza također najavljuje dobar nastavak turističke godine, a ako to okolnosti budu dozvolile, očekuju se odlični rezultati u sljedećim tjednima.


​Direktorica TZG-a Crikvenice kaže kako se objekti kvalitetno pune i za rujan i listopad.


– Primjerice, na dan 2. kolovoza na Rivijeri Crikvenica je boravilo ukupno 24.000 gostiju, što predstavlja 19 posto više nego lani. Tim je rezultatom dostignuto 95 posto ukupnog broja gostiju koji smo na isti dan imali prije dvije godine, koja je bila najuspješnija u povijesti crikveničkog turizma. Nadamo se i stabilnoj epidemiološkoj situaciji, pa moramo itekako inzistirati na odgovornom ponašanju i zadovoljavanju svih preporuka i mjera, i to od svih subjekata u destinaciji. Nadamo se da će Hrvatska ostati na popisu sigurnih turističkih destinacija, koja je širom otvorila svoja vrata te da će se bez stresova i neočekivanih odluka iz ove neizvjesne sezone izvući maksimum, zaključila je Biondić.