Gluma, tenis, mediji...

Može se, eto i bez mobitela. Malim Novljanima ovog ljeta na raspolaganju šaroliki sadržaji

Ante Peričić

Na dvotjednu dramsku radionicu glumice Ane Vilenica prijavilo se dvostruko više mališana nego lani, čak 40-ak ih je privukla škola tenisa TK-a Vinodol u gradskom parku, a nije izostao ni interes za radionice medijske kulture u Gradskoj vijećniciNOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski, s pripadajućim mu institucijama i udrugama, djeci je ponudio bogate i šarolike ljetne sadržaje, a sve se vrti oko kulture, umjetnosti i sporta, a cilj je samo jedan – psihofizički i emocionalni napredak i rast najmlađih sugrađana.


U subotu je finalnom predstavom završila dvotjedna intenzivna dramska radionica kazališne, filmske i televizijske glumice Ane Vilenice. Vilenici, koja svoja ljeta provodi u Novom Vinodolskom, ovo je druga kazališna ljetna škola. Da je prošlogodišnja polučila dobar uspjeh, svjedoči i to kako je ove godine bilo prijavljeno gotovo dvaput više djece no lani. Tridesetak mališana tako je svakodnevno radilo na osnovama dramskog pokreta, govora i glume te su roditeljima i građanima potom, u tri nastupa kroz petak i subotu – dva intimna i jedan javni, kroz duhovite i poučne monologe pokazali usvojena znanja. – Inspirativno je raditi s talentiranom djecom, no na ove radionice u prvom redu gledam kao na prostor sigurne igre za polaznike, u kojoj se oni s konkretnim zadacima i maštom na volju oslobađaju, počinju jasno i glasno artikulirati, usvajaju osnove nastupa pred publikom i zapravo, kroz socijalnu interakciju i prihvaćanje različitosti unutar grupe i sebe unutar grupe, pripremaju se za život. Inspirira kad se djeca počnu otvarati te kad na njihovim licima gledam novootkriveno samopouzdanje i zadovoljstvo napravljenim poslom, istaknula je Vilenica.

Barbara Kalanj-Butković, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice koja je i organizator besplatne radionice, zahvalila je Ani što ustrajno i s ljubavlju radi s novljanskom djecom te obećala nastavak suradnje sljedeće godine.


Trk na tenis


U publici su bili i Neven Pavelić, predsjednik novljanskog Gradskog vijeća te prvakinja drame beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta – televizijska, filmska i kazališna glumica Branka Petrić-Fehmiu, koja je došla podržati rad svoje mlađe kolegice, ali i pogledati potencijalne kolegice i kolege glumce. Vilenica, Petrić-Fehmiu i Kalanj-Butković našalile su se kako je riječ o »međunarodnoj glumačkoj školi« s obzirom na to da je, osim Novljana i Zagrepčana, na radionici sudjelovala i jedna Subotičanka koja ljetuje u Novom.


S dramske radionice djeca trče na tenisku školu u organizaciji Teniskog kluba Vinodol. Franka, Ivan, Mia i Lola pohađaju i jedno i drugo.»Nije nam naporno. Roditeljima je isto važno da nismo stalno na mobitelima«, kazao je Ivan, a simpatična Mia je dodala: »I da izgubimo pokoji kilogram«.


Tenisku školu ovoga ljeta, u novljanskom parku, pohađa četrdesetero djece.


»Vidim kako rado dolaze, vesele se stjecanju novih znanja, s voljom slušaju i lako savladavaju tehniku, motoriku, stabilizaciju. Malo pomalo uvodimo ih u svijet tenisa. Dođu, često ne znaju držati reket, a nakon tri tjedna već možemo prebacivati«, kazao je Hrvoje Krišković, tajnik TK-a Vinodol i teniski trener. Igor Rubčić, predsjednik TK, iskoristio je priliku kako bi pozvao građane i goste na teniski turnir 4. i 5. kolovoza koji će se održati pod epidemiološkim mjerama. Ovo je u posljednjih 10 godina najveći prijavljeni broj djece na školu tenisa. Većina je iz Novog Vinodolskog, što je dobra motivacija za organiziranje cjelogodišnje škole tenisa.


Traženi crtići


Spomenuti Franka, Ivan, Mia i Lola, pored tenisa i glume, subotu prijepodne, zajedno s još trinaest drugih školaraca, provode u Gradskoj vijećnici gdje se, drugu godinu za redom, provode radionice medijske kulture


»Ovo mi je prvi put da radim s djecom i zaista mnogo učim od njih. Izrazito mi je zanimljivo slušati njihova razmišljanja i poglede na svijet medija te znanje koje već imaju o svakoj temi o kojoj razgovaramo«, kazala je Karmen Levar, studentica novinarstva i sezonska djelatnica Muzeja te dodala kako svaku aktivnost dječje ideje i kreativnost učine puno boljom. »Veselim se svakom novom susretu, izazovima i smijehu koji on nosi«, zaključila je.


Djeca na radionici u organizaciji novljanskog Centra za kulturu uče o osnovama medija i audiovizualnih umjetnosti, a posebno ih zanimaju i raduju domaći crtani filmovi Zagrebačke škole crtanog filma. Ove je godine, po njihovoj želji, naglasak na filmskoj umjetnosti. Pored Karmen Levar, radionicu vodi i magistra primarnog obrazovanja Barbara Krišković te autor ovog teksta.