BK SVETI JAKOV

Monografija “Jakovarski boćari” prvo je publicističko izdanje s temom iz Jadranova

Valentina Prokić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Moram spomenuti svog prijatelja iz djetinjstva Vjekoslava Matetića, danas trenera u Svetom Jakovu, koji me nagovorio na ovo i zapravo me na neki način začarao boćanjem – rekao je autor Ivica ŠubatJADRANOVO – Boćarski klub Sveti Jakov dobio je svoju monografiju povodom 25. obljetnice postojanja kluba. Tvrdo ukoričena monografija »Jakovarski boćari« autora Ivice Šubata predstavljena je na prigodnoj svečanosti kojom je obilježen i klupski rođendan u Društvenom domu u Jadranovu.


Svečanosti su, osim članova kluba i boćarskih zaljubljenika, prisustvovali i predsjednica crikveničkog Gradskog vijeća Vesna Car Samsa, pročelnica upravnog Odjela za društvenu djelatnost i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice Jasminka Cvitković, crikvenički gradski vijećnik Ivan Smojver te Miljenko Butković, dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ-a i predsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a.


Boćarski zaljubljenik


Uprava BK Sveti Jakov predvođena predsjednikom Ivicom Šabanom odabrala je pasioniranog zaljubljenika u boćanje Ivicu Šubata, koji je dosad napisao ili pripremio desetak sličih izdanja.
– Prvo hvala Upravi kluba i predsjedniku Šabanu koji su mi ukazali povjerenje. Moram spomenuti mog prijatelja iz djetinjstva Vjekoslava Matetića, danas trenera u Svetom Jakovu, koji me nagovorio na ovo i zapravo me na neki način začarao boćanjem nakon prvih kontakata s ovim sportom prije deset godina. Moj je prvi sport bila košarka, a sada sam na svakoj utakmici Svetog Jakova i boćanje mi je malo po malo kroz godine postalo glavni sport. »Jakovarski boćari« su prvo publicističko izdanje koje obrađuje neku temu vezanu za Jadranovo, a kako sam ja Jakovar, to me čini posebno ponosnim. Osim toga, malo je boćarskih klubova u Hrvatskoj koji imaju svoju monografiju. BK Sveti Jakov već odavno nije mali klub u sportskim razmjerima, o čemu govore rezultati, do izdavanje ove knjige je vrlo važno i kao pokazatelj da je klub ozbiljna sportska udruga i u drugim segmentima – rekao je autor monografije »Jakovarski boćari« Ivica Šubat, dodavši da je knjiga potpuno domaći proizvod nastao u redakciji NP Neriz. Nakladnik knjige je BK Sveti Jakov, a sunakladnik Gradska knjižnica Crikvenica.


– Za ovu monografiju trebalo je puno istraživačkog rada i autorskog truda te mi je drago da se autor obratio nama za suradnju i sufinanciranje ove zavičajne knjige koja je analitička s ozbiljnim i sustavnim prikazom 25 godina rada i života u jednom klubu i sredini – rekla je Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica.


Rezultati za divljenje


U knjizi je kronološki obrađena povijest kluba od osnivanja do danas, a svakako treba istaknuti dragocjeno svjedočanstvo pokojnog Milutina Ahela, zabilježeno prije desetak godina, o boćanju u Svetom Jakovu Šiljevici između dvaju svjetskih ratova. Druga cjelina vezana je za djelovanje NK Jadranovo, od 1982. do 1992. godine, na čijim je temeljima nastao BK Sveti Jakov. Boćari Svetog Jakova nedavno su došli nadomak Superlige, nažalost nisu uspjeli te će iduće sezone igrati u Prvoj ligi – sjever.


No uspjesi mladih boćara pronijeli su klupsko ime diljem boćarskog svijeta. Naslovima svjetskog prvaka okitili su se Bruno Kraljić i Karlo Šaban, a brončane medalje na Europskom prvenstvu osvajali su Lovro Šipek i Filip Klarić.


Naslove pojedinačnog prvaka Hrvatske u mlađim kategorijama osvajali su Lucijan Srdoč, Zvonimir Maras, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek i Luka Tus. Naslov državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji 2015. godine osvojio je Zvonimir Maras, svi su oni u više navrata nosili dres hrvatske reprezentacije. Velike zasluge za njihove rezultate pripadaju Vjekoslavu Matetiću, koji ih je vodio i trenirao od prvih boćarskih dana. Matetićev trenerski rad prepoznao je HBS pa je on danas izbornik U23 seniorske reprezentacije Hrvatske te pomoćni trener u mlađim selekcijama.


– Boćanje je najtrofejniji hrvatski sport, a u našoj županiji i gradu Rijeci imamo više od 70 klubova. Puno stvari se mora poklopiti tijekom 25 godina da jedan klub opstane, a posebno da ima rezultate kakve ima Sveti Jakov. Sveti Jakov sada ima bolje rezultate nego klubovi iz Rijeke, što možda više nitko neće ponoviti – rekao je Miljenko Butković.


Posebni primjerci zaslužnima


Prve primjerke monografije »Jakovarski boćari« iz ruku predsjednika kluba Ivice Šabana primili su: Marijana Grbčić Babić, kći prvog predsjednika Nogometnog kluba Jadranovo, pokojnog Marijana Grbčića, Ivan Šegulj, prvi predsjednik BK Sveti Jakov, Vjekoslav Matetić, čovjek koji je u Svetom Jakovu, a ranije u nogometnom klubu, bio sve što se u jednom klubu može biti – od igrača, trenera, voditelja, predsjednika pa do kućnog majstora i vozača, Ivan Šipek, koji je također dao ogroman doprinos radu i u nogometnom i u boćarskom klubu, te trojica boćara koji su prve boćarske korake napravili upravo na jogu u Jadranovu, a vinuli su se do svjetskih visina i osvajali naslove svjetskih prvaka – Leo Brnić, Bruno Kraljić i Karlo Šaban.