Sve drugačije

Mesopusni običaji na području Novog ove godine – pod maskom

Franjo Deranja

Neće biti tradicionalnoga novljanskoga mesopusnoga narodnog kola, neće biti čitanja spjevane osude mesopustu, žitka, neće biti maškaranih zabava u Domu kulture, neće biti tradicionalnoga Prela i Mesopusnoga šušura na »mesopusni pondiljak«NOVI VINODOLSKI – Novljani će svoje tradicionalne mesopusne običaje ove godine prilagoditi aktualnostima, a to znači epidemiološkim mjerama i prevenciji od pošasti COVID-19.


Uobičajeno bogat kalendar mesopusnih zbivanja, koji bi ove zime trebao početi na »prvi četrtak«, a to je 28. ovog mjeseca, a završiti na Pepelnicu ili »Čistu sredu«, 17. veljače, izgledat će znatno drugačije. Ukratko, mnogočega neće biti!


Ali, najprije, čega će od ovogodišnjeg Mesopusta ipak biti… Prvo, obavit će se sva tri napovidanja, od spomenutog »prvog četrtka« do »tretoga četrtka«, 11. veljače. U subotu 13. veljače bit će »umišen« mesopust, čovjek od slame i krivac za sve nedaće tijekom protekle godine i postavljen na svoje mjesto, »na travici«. U nedjelju 14. veljače, mesopustari će izići u središte grada i tradicijskim načinom ispred frankopanskog kaštela pozdraviti gradsko vodstvo i institucije Grada Novog Vinodolskog te, istodobno, na taj način simbolično, i sve građane.


Reducirani program
Time bi se ostvarile neke od najvrjednijih značajki novljanskoga mesopusnoga običaja jer se neke sastavne dijelove običaja neće moći obaviti. Neće biti tradicionalnoga novljanskoga mesopusnoga narodnog kola, neće biti čitanja spjevane osude mesopustu – žitka – neće biti maškaranih plesnih zabava u Domu kulture i također već tradicionalnoga Prela i Mesopusnoga šušura na »mesopusni pondiljak«. Prema svemu sudeći, kako sada izgleda, neće biti ni »sprogoda mesopustu« ni spaljivanja mesopusta na »Čistu sredu«, Pepelnicu.


Bit će to očito znatno reducirani program ovogodišnjih mesopusnih običaja ili mesopust pod maskom, pa bi se mogao nazvati Mesopust Koronko ili možda Mesopust Epidemiolog. Kako god bilo i kako god bude, bit će ovo ipak mesopust kojim će se nastaviti višestoljetna i vrlo živa tradicija narodnih običaja koje Novljani ljubomorno čuvaju, a ovaj su put učinili neke ustupke isključivo i samo zbog – virusa!


Mesopusno kolo


Koliko Novljanima znači mesopusno narodno kolo, vidljivo je i iz podatka da se u Novom Vinodolskom čuva i koristi blizu 400 narodnih nošnji, muških i ženskih nošnji, u kojima Novljanke i Novljani igraju svoje nadaleko poznato mesopusno kolo. U vremenima kada je to bilo iznimno otežano, primjerice, tijekom velikih ratova i u razdobljima neposrednih ratnih opasnosti i zamračenja grada, Novljani su igrali svoje kolo u privatnim kućama…


Ovo što će se odvijati ove zime samo je, svi se nadaju, privremeni ustupak i preventivna mjera. Stoga, živio mesopust i – pod maskom!