GRADSKI MUZEJ SENJ

Međunarodni dan muzeja: Povijest Senja kroz Numizmatičku zbirku

Dorotea Prpić

Numizmatičku zbirku i Katalog predstavili su ravnateljica Muzeja Blaženka Ljubović i kustos Vedran Tomljanović / Foto D. PRPIĆ

Numizmatičku zbirku i Katalog predstavili su ravnateljica Muzeja Blaženka Ljubović i kustos Vedran Tomljanović / Foto D. PRPIĆ

Zadana tema obilježavanja nosi naslov »Muzeji za edukaciju i istraživanje«, a Gradski muzej Senj je predstavio Numizmatičku zbirku i Katalog Numizmatičke zbirkeSENJ – Gradski muzej Senj pridružio se ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji povezuje sve muzeje svijeta. Zadana ovogodišnja tema obilježavanja nosi naslov »Muzeji za edukaciju i istraživanje«, a Gradski muzej Senj je javnosti na zadanu temu predstavio Numizmatičku zbirku i Katalog Numizmatičke zbirke.


– Kroz ovu temu želi se istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja prilika je da se ukaže na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguravanja jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju, razvijanja inkluzivnog demokratskog društva kao temelja za gradnju održive budućnosti koja podrazumijeva i racionalno gospodarenje prirodnim resursima. U okviru toga predlaže se organiziranje izložbi, vodstava, predavanja, radionica, posjeta arheološkim lokalitetima i spomenicima koji su ugroženi nerazumnim razvojem, a sve s ciljem poticanja svih slojeva društva na odgovorno korištenje prirodnih dobara i energije, isticanja važnosti demokracije i načela pravednosti u društvu kao i razvijanja osjećaja pripadnosti zajednici i čovječanstvu – rekla je na otvorenju izložbe i predstavljanju Kataloga ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.


Tematske cjeline


Kako je istaknuto, povijest Numizmatičke zbirke Senja seže iz vremena osnutka muzeja. U njoj su se slijedom godina postupno profilirale pojedine numizmatičke zasebne kronološke i tematske cjeline. Zbirka sadrži novac iz raznih povijesnih razdoblja, od kojih najveći dio čini kovani, a manji papirnati novac, medalje i značke, a skupljane su raznim načinima, najčešće arheološkim istraživanjima na brojnim lokalitetima u gradu Senju i okolici te darovima pojedinaca i otkupima.


Katalog Numizmatičke zbirke
U sakupljenoj građi nalaze se izvorna svjedočanstva o etničkim, teritorijalnim, društveno-gospodarskim, upravno-administrativnim i političkim pojavama i promjenama na prostorima Senja i okolice te o civilizacijskim dosezima na ovim prostorima, a pronađena je na brojnim arheološkim lokalitetima na području Senja i okolice, primjerice Mala vrata, vrt Olivieri (kasnije DIP), Čopićevo naselje – Varoš – Dolac, brdo Nehaj, područje kod dječjeg vrtića na prostoru Štele te trg Cimiter.


Kulturno nasljeđe


– Numizmatička zbirka, kao i svaka koja čini naš muzej, značajna je i za Muzej i za grad Senj jer su kulturna baština i nasljeđe neizmjerna vrijednost koja se odnosi i na našu prošlost i na našu budućnost. Zahvaljujemo na suradnji Eko-info studiju, Csabi Pinteru koji je zaslužan za oblikovanje Kataloga i pripremu panoa za tisak Numizmatičke zbirke te recenzentici Kataloga dr. sc. Hermine Göricke-Lukić, kao i Ministarstvu kulture i medija na financijskoj potpori – rekla je ravnateljica koja je i autorica predstavljenog kataloga.


O zadanoj ovogodišnjoj temu obilježavanja Dana muzeja govorio je kustos Vedran Tomljanović, a s recenzijom Kataloga prisutne je upoznala kustosica Ana Vukelić Biondić.


Izložba Numizmatičke zbirke sastoji se od devet panoa, a svaki pano ima QR kod koji je moguće očitati mobilnim telefonom i tako doznati više informacija o predmetu i izložbi. Predstavljeni katalog je i svojevrsni vodič kroz sadržaj zbirke, s naglaskom na pojedine zavičajne tematske cjeline, prije svega na antički novac koji potječe iz nalazišta sa senjskog područja te senjske medalje i značke koje oslikavaju važne datume senjske prošlosti. Katalog donosi i numizmatičku topografiju Senja i okolice, odnosno kronologiju zastupljenosti antičkog i srednjovjekovnog novca na brojnim lokalitetima senjskog područja.