E-maske

Maškare u Crikvenici ove godine – virtualne

Robert Šimonović

Danas će u centru Crikvenice biti podignuta maškarana zastava, meštar crikveničkih maškara Damir Benić će preuzeti ključ grada te će biti obješen mesopust koji će biti suđen i spaljen 17. veljačeCRIKVENICA – Sa željom da se i ove godine ljubitelji maškara okupe i druže te sačuva bogata maškarana tradicija, Crikvenica će maškare u potpunosti preseliti u virtualni svijet. Maškarana ekipa će se družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.


U sigurnom će virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatična mačka, simbol crikveničkih maškara, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima.


Glavna tradicijska događanja će se održati u centru Crikvenice, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, prije svega bez okupljanja gledatelja, snimiti i prikazati online. Tako će danas u centru Crikvenice biti podignuta maškarana zastava, gradonačelnik Damir Rukavina će tradicionalno predati ključ grada meštru crikveničkih maškara Damiru Beniću, čime će početi simbolična vladavina maškara u virtualnom svijetu. U centru grada će se izvjesiti ovogodišnji mesopust, krivac za svo zlo u 2020. godini, čije će se suđenje i paljenje 17. veljače dočekati s posebnim nestrpljenjem. Prije no što krivac bude simbolično osuđen, spaljen i porinut u more, čitat će se tradicionalna šentenca.

Ove će godine posebnu ulogu imati maškarani vremeplov, odnosno sjećanja i uspomene na maškarane dane koji su za nama. Sukreatori zanimljivih sadržaja, koji će pomoći da virtualne maškare budu što raznolikije, bit će posjetitelji.


Turistička zajednica Grada Crikvenice poziva sve maškarone da putem društvenih mreža pošalju svoje fotografije, ispričaju anegdote, otkriju maškarane tajne, najdraža sjećanja i slično. Održat će se i izložba starih fotografija, objaviti razne zanimljivosti i kratki videoisječci u kojima će iskusni maškaroni ispričati crtice iz davnih crikveničkih maškaranih dana. Organizirat će se virtualne radionice čiji će sudionici, uz ostalo, moći naučiti i kako izraditi jednostavnu masku za lice ili kako pripremiti tradicionalne maškarane slastice.