Prisilna pauza

Kultura i umjetnost na čekanju: Udruge u Vinodolskoj općini teško se privikavaju na “novo normalno”

Robert Šimonović

Jedni od mnogih kojima je koronakriza poremetila brojne planove su članovi kulturno-umjetničkih udruga. Vinodolska općina ima ih 15-ak, a s nekima od njih razgovarali smo o tome kako i koliko koronakriza utječe na njihov rad, djelovanje, organizaciju...DRIVENIK, GRIŽANE – Sada je već poprilično izvjesno, trivijalno i samoočigledno konstatirati sljedeće: gotovo da i ne postoji osoba na koju se situacija koronakrize ne odnosi, koju nije dotakla, na koju nije ostavila traga i posljedica; materijalno ili nematerijalno, fizički ili psihički, direktno ili indirektno, na ovaj ili onaj način. Da je danas 2019. godina, mnoge bi udruge osmišljavale adventske programe, maškarane kostime, glumačke role, plesne korake, instrumentalne dionice, vokalne bravure… A sve to kako bi uloženo vrijeme rada i truda prezentirale eventualnim gostima, posjetiteljima, publici, slučajnim prolaznicima, mještanima, zajednici, prijateljima, obitelji… No, danas je 2020. godina, i tek će nam budućnost pokazati u kolikoj je mjeri i na koje sve načine epidemija globalnih razmjera utjecala na naše živote, promijenila našu svakodnevnu rutinu i ustaljene navike. Jedni od mnogih kojima je koronakriza poremetila brojne planove su predstavnici i članovi raznih kulturno-umjetničkih udruga. Vinodolska općina broji 15-ak takvih udruga, a s nekima od njih stupili smo u kontakt u želji da saznamo kako i koliko koronakriza utječe na njihov rad, djelovanje, organizaciju, planiranje…


Ljubav prema tamburi


U Grižanama tako već 41 godinu djeluje KUD »Dr. Antun Barac«, a udruga se prvenstveno bavi glazbenom edukacijom mladih koje međusobno povezuje ljubav prema tamburi. U sklopu udruge, od prvih dana osnivanja djeluje tamburaški orkestar iz kojeg se razvila ideja o pokretanju škole tambure, aktivne do današnjih dana. Orkestar izvodi izvornu tamburašku glazbu koja se vezuje uz hrvatski folklor, ali i klasična djela, sakralnu glazbu, kao i popularne zabavne melodije. U 40 godina rada članovi udruge djelovali su u različitim sekcijama – od likovne, glumačke i recitatorske, pa sve do sekcije za očuvanje narodnih običaja, ili sekcija zbornog ili klapskog pjevanja. Za 35. obljetnicu postojanja udruga je izdala monografiju u kojoj su članovi iznijeli presjek rada udruge, a prošle godine udruga je proslavila 40. godišnjicu svojeg postojanja te je za tu priliku izdan list »KUD dr. A. Barac 2014. – 2019.«. Aktivnosti društva protežu se kroz cijelu godinu te se prvenstveno vežu uz održavanje redovitih proba i brojnih godišnjih tradicionalnih nastupa. No, s 2020. godinom prestaju i sve aktivnosti. Situaciju koronakrize prokomentirala je predsjednica udruge Jasna Gašparović.


– Naša udruga svake godine sudjeluje u nizu sad već tradicionalnih događanja. Svečano obilježavamo Uskrs, sudjelujemo na Vinodolskim ljetnim večerima, nastupamo na koncertima za stranu publiku u razdoblju sezone, a posebno držimo do obilježavanja našeg blagdana posvećenog zaštitniku Grižana, sv. Martinu. Godinu uvijek završavamo božićnim i novogodišnjim koncertom, no ove godine sve je, nažalost, otkazano. Prvo je na nas nepovoljno djelovala situacija proljetnog lockdowna, a onda je ujesen, kada smo ponovno započeli s redovnim probama, donesena odluka o zatvaranju prostorija Vinodolske općine za sve udruge. Vrlo smo žalosni zbog čitave situacije, no imamo razumijevanja za donesene odluke. Financijski ćemo istrpjeti koronakrizu jer svih ovih godina našeg rada i djelovanja imamo podršku Vinodolske općine, ali i ostalih članova zajednice, naših mještana, roditelja, donatora, i svih ostalih prijatelja udruge. No, žao nam je zbog mladih koji su željni druženja, aktivnosti, putovanja i ostalih lijepih stvari koje su s ovom situacijom prestale postojati. Na kraju mogu samo reći kako svi naši članovi orkestra, polaznici škole tambure, voditelj Vladimir Pergjun i ja jedva čekamo da sve ovo prođe i nadamo se povratku redovitim probama, nastupima, gostovanjima, učenju i međusobnom druženju, rekla je predsjednica udruge Jasna Gašparović.


Upitne i krabulje
Jedna od udruga koja djeluje u Driveniku je Udruga za narodne običaje Drivenik. Udruga je osnovana 1998. godine s ciljem očuvanja i promicanja narodnih običaja Drivenika, s posebnim naglaskom na očuvanje i promicanje »krabulja«, što je drivenički naziv za maškare. Udruga za narodne običaje Drivenik najbrojnija je udruga na području Drivenika, a njihove aktivnosti traju cijelu godinu. Početkom godine članovi udruge organiziraju krabulje i krabuljne tance. Pod okriljem Udruge djeluju dvije mesopusne glazbe, a to su mlađa glazba Galebi te starija glazba Grad Drivenik. Članovi Udruge koji su ujedno i članovi navedenih mesopusnih glazbi, za vrijeme krabuljne sezone svake subote u Domu kulture Drivenik organiziraju krabuljne tance te tradicionalno obilaze svaku driveničku kuću kako bi pozdravili ukućane i zaželjeli im »se najbolje va mladon letu«. Redoviti su sudionici Riječkog karnevala, a osim krabulja, članovi udruge sudjeluju u proslavi sv. Dujma, zaštitnika Drivenika koju mještani Drivenika slave 7. svibnja. U sklopu proslave, Udruga za narodne običaje Drivenik organizira natjecanja u kuhanju kotlića, a tijekom ljetnih mjeseci različite glazbeno-scenske manifestacije u Driveničkom kaštelu te sudjeluju na ljetnim maškaranim karnevalima u Novom Vinodolskom i Senju.


Od spomenutih aktivnosti, članovi Udruge ove su godine uspjeli realizirati jedino onu koja se odnosi na organizaciju maškara i sudjelovanja na Riječkom karnevalu početkom godine, no predsjednik udruge Marin Klarić svjestan je da je maškarano ludilo u 2021. stavljeno pod veliki znak upitnika.


– Listopad i studeni do sada su uvijek bili rezervirani za pripremanje organizacije nadolazeće maškarane sezone i razmišljanje o maski za Riječki karneval, no kako se bliži kraj 2020., postajemo svjesni činjenice da će organizacija maškara i spremanje za Riječki karneval ove godine vrlo vjerojatno izostati. Jedina preostala aktivnost koju niti ovog prosinca nećemo zaobići je odlazak po maj (jelku) koji ćemo postaviti u centru Drivenika u sklopu proslave Božića. To je običaj koji niti korona neće moći pokolebati, naravno uz pridržavanje obveze nošenja maski, održavanja distance te neizostavnu dezinfekciju koja nam ni prije korone nije bila strana, rekao nam je Marin Klarić.


Tradicija maja


Dvije udruge koje usko surađuju pa i čiji su članovi nerijetko aktivni u objema udrugama su Udruga za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović« iz Grižana i Udruga Zrinskih Frankopana iz Drivenika. Od svih godišnjih aktivnosti, oni će jednako kao i Udruga za narodne običaje Drivenik, uspjeti realizirati jedino tradicionalni odlazak po maj. Novopečeni predsjednik Udruge Zrinskih Frankopana Dario Jerčinović otkrio je da su ove godine uspjeli provesti tek poneku radnu akciju, a najznačajnija aktivnost odnosi se na sudjelovanje udruge u europskom projektu »Putovima Frankopana«. Udruga za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović« također je morala otkazati sve godišnje aktivnosti. Predsjednik udruge Dean Barac rekao nam je da je koronakriza potpuno blokirala rad udruge, ali se nada da barem stari vinodolski običaj odlaska po maj neće izostati.


– Korona je potpuno blokirala rad udruge i zaustavila sve planirane aktivnosti. Zbog koronakrize nismo održali niti skupštinu na kojoj je trebalo biti izabrano novo rukovodstvo udruge, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg ne postoji jasno razrađen plan i program rada udruge. Nadam se da ćemo barem ispoštovati tradiciju odlaska po maj, odnosno jelku visoku 20-ak metara, koju momci iz udruge svake godine nose iz šume u centar svakog vinodolskog mjesta. Nema se što pametno reći, svi čekamo bolja vremena i nadamo se da će ovo ludilo što prije proći, zaključio je predsjednik udruge Dean Barac.