Mirno primorsko mjestašce

Kreneš obalom, ideš i nađeš što tražiš. Mi smo pronašli Klenovicu

Ervin Pavleković

Mašemo vam s ove prekrasne plaže / Snimio S. DRECHSLER

Mašemo vam s ove prekrasne plaže / Snimio S. DRECHSLER

Duž šetnice nalaze se štandovi s voćem i povrćem, ljetnim potrepštinama, uređeni dijelovi za dječju igru te ugostiteljski objektiSamo malo poslije Novog Vinodolskog, zavojite ceste podno planine Velebit vode nas do pitoresknog mjesta Klenovica udaljenog 15 kilometara od drugog grada, onog poznatog po buri. Klenovica je jedno od rijetkih mjesta koje je unatoč svojoj slaboj naseljenosti ipak uspjelo privući brojne posjetitelje i turiste koji se iznova vraćaju ne bi li uživali u netaknutoj prirodi tog mjestašca.

Foto galerija: Plaža u Klenovici Foto: Sergej DrechslerUpravo ta manja gustoća naseljenosti i smještaj uz samu obalu čine ovo mjesto savršenim za bijeg od gradske vreve te neopterećeno uživanje u suncu i moru.
Ono što je posebnost tog obalnog dijela jesu izvori slatke vode koji u kombinaciji sa slanom vodom stvaraju pogodne uvjete za raznolikost flore i faune. Baš zato taj dio rivijere Novi Vinodolski bogat je ribom, posebice u uvali Žrnovnica koju smo obišli.


Sunčanje s pogledom


Osim te uvale koja je uvijek puna posjetitelja, Klenovica je još poznatija kao mjesto za kampiranje. Ima li turista u Klenovici, što misle o plažama ondje te zašto bi ovo mjesto trebalo posjetiti, donosimo u nastavku.
Spuštajući se nizbrdo cestom do centra Klenovice, izgledno je da će vas ovo mjesto osvojiti već geografskim smještajem te malom uvalom koja je završna točka za automobil koji se može parkirati bez problema. Ta je uvalica s lučicom ujedno i startna točka za pješačenje duž cijele obale na kojoj svatko može naći željeno mjesto za kupanje i sunčanje.Pristup plaži 10
Pristup moru 9
Plaža 10
Ugostiteljske usluge 10
Sadržaji 9
Parkiralište 9
Čistoća 10
Pridržavanje epidemioloških mjera 9


Razni šljunčani dijelovi i betonirani molovi samo su neke od prednosti te uvale. Naravno, tik do središnjih plaža koje su povezane šetnicom je i prostor za kampiranje te šatori koje većinski zaklanja bogata mediteranska vegetacija. Dio koji možda najviše oduševljava je zasigurno plaža na samome kraju uvalnog dijela, ona koja ima izduženi poluotočni oblik i koja se gotovo dodiruje s Krkom, a i pruža pogled na Novi Vinodolski. Iza su pak obronci planine, stoga je jasno da takav dodir planinskog zaleđa i mora daje posebno čist zrak.
Duž šetnice može se vidjeti nekoliko štandova s voćem i povrćem, ljetnim potrepštinama, uređene dijelove za dječju igru te ugostiteljske objekte. U sklopu bara mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, pedaline, kajak ili jet-ski, a ispod natkrivene terase tog bara možete se osvježiti nekim od raznih pića, ili pak nekim od istaknutih koktela, počevši od poznatog sex on the beach, mai-tai, blue lagoon i drugih. U blizini je i manji štand s ponudom sladoleda i pića, a što se tiče gastronomske ponude, može se birati između fast food jela na više mjesta, ili pak konobe na samoj plaži.


Mir i sve što uz njega ide


Prolazeći šetnicom i udišući mirisne čestice soli i planine, sreli smo Laru i Anteu iz Zagreba koje su bile u vidljivo dobrom raspoloženju i koje su nam odlučile reći nešto o svojem odmoru u Klenovici te o plaži s koje upravo dolaze.


– Možda nedostaje sadržaja, čini mi se da se može unajmiti samo jet-ski. Negdje otprilike u sredini uvale, odnosno plaže, možda bih dodala neki sportski sadržaj ili nešto što bi poboljšalo ponudu. Možda samo teren za odbojku na pijesku bio bi dovoljan, rekla je odlučno Lara.


Iako prijateljice, Antea ipak ne dijeli Larino mišljenje u vezi plaže i mjesta Klenovica općenito.


– Meni ništa ne nedostaje, mjesto je mirno pa mi nije potreban ni jet-ski, ni ništa drugo. Ovdje dolazim i ljetujem već dugi niz godina, gotovo 15, pa mi se sviđa mjesto baš ovakvo kakvo je, stvoreno baš za odmor. Dolazim godinama i ja bih samo mir. Tko želi više sadržaja, može i u Novi Vinodolski do kojeg se autom dođe jako brzo. Osim toga, za one koji žele više sadržaja, tu je i Crikvenica koja je puna raznih sadržaja, tako da Klenovica u tom nizu turističkih mjesta ipak nudi nešto drugačije i baš zbog toga ljudi i dolaze ovdje. Za Klenovicu bih jednostavno rekla – sve ti je blizu, a opet imaš sve! Ja sam za mir i sve ono što taj mir nosi, pojasnila je Antea.


Na najvećoj, posljednjoj, plaži sreli smo i Mariju iz austrijskog Tirola koja je bila na odlasku i koja nam je na tečnom hrvatskom rekla što misli o ovoj plaži i o ovome mjestu.


– Ljetujem ovdje svake godine jer imam vikendicu, a inače živim u Austriji. Jako mi se sviđa ova plaža i mjesto koje je mirno. Plaža je izuzetno čista, ali i cijelo mjesto, vjerojatno jedno od najčišćih koje sam vidjela, tako da me zaista raduju ljetni mjeseci i dolazak ovdje, kazala je Marija.