Turističke brojke

Kako je izgledala sezona u Novom? ‘Trebamo biti zadovoljni, jer nisam očekivali ništa’

Ante Peričić

snimio Ante Peričić

snimio Ante Peričić

U srpnju je Grad ostvario 127 tisuća noćenja, lani u istom razdoblju ostvareno je 216 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, najmanje su, u srpnju, zakazali Nijemci i Slovenci – dosegli su gotovo 80 posto lanjskih noćenja.NOVI VINODOLSKI – Od jako dobrog početka 2020. do sve slabijeg 31. kolovoza, u Novom Vinodolskom najviše je odsjelo Nijemaca – 15.009 dolazaka. Slijede Hrvati, s 12.188 dolazaka, Slovenci s 5.114 dolazaka, Poljaci s 4.744 dolazaka te Česi s 3.552 i Mađari s 3.188 dolazaka.


U Turističkoj zajednici grada Novog Vinodolskog ipak su zadovoljni.


– Predviđanja su, na početku pandemije, bila jako pesimistična. Krajem lipnja krenulo je na bolje, srpanj je bio izvan svakih očekivanja i tako sve do 20. kolovoza, kada se i situacija s koronavirusom naglo pogoršala, tada su nam i dolasci počeli opadati, istaknuo je Vladimir Butković, ravnatelj TZ-a Novi Vinodolski.
U srpnju je Grad ostvario 127 tisuća noćenja, lani u istom razdoblju ostvareno je 216 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, najmanje su, u srpnju, zakazali Nijemci i Slovenci – dosegli su gotovo 80 posto lanjskih noćenja. U kolovozu, dosegao je Novi 152 tisuće noćenja – odnosno 60 posto prošlogodišnjeg rezultata.


U Crikvenici je najviše turista bilo 6. kolovoza

– U Crikvenici je u standardno najjačem mjesecu kolovozu ostvareno 75.044 dolazaka, što je 67 posto od lanjskih brojki te 547.943 noćenja, što je 70 posto prometa iz kolovoza prošle godine. U Top 5 su gosti iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Poljske i Mađarske. Objekti u domaćinstvu ostvarili su 71 posto od lanjskih rezultata, a hoteli 74 posto. Najveći broj turista na području Riviere Crikvenica zabilježen je 6. kolovoza, kada je tu boravilo 22.024, što je 80 posto lanjskog broja turista na isti dan.


Posebno istaknuti treba prvih 15 dana kolovoza, jer je u usporedbi s lani ostvareno 83 posto dolazaka te 78 posto noćenja. Turistički rezultati za prvih osam mjeseci na Rivijeri Crikvenica zaustavili su se na 167.007 dolazaka te 1.159.506, što predstavlja 53 posto dolazaka i 60 posto noćenja prethodne godine. Rezultati su iznad očekivanja, no ostaje lagano razočaranje naglim pogoršanjem turističkog prometa krajem kolovoza – kaže Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednica grada Crikvenice.


U top 10 najuspješnijih zemalja po turističkim noćenjima smjestili su se, kao prvi, domaći gosti s 345.455 noćenja (79 posto od lanjskih brojki), a odmah iza su Nijemci s 337.232 noćenja (83 posto od lanjskih rezultata).

Privatni je smještaj ostvario 102 tisuće noćenja (gotovo za trećinu manje nego prethodne sezone). Kampovi su, s lanjskih 40, pali na 20 tisuća noćenja, a hoteli s 20 na 15 tisuća noćenja, kažu podaci TZ-a za kolovoz.


– Trenutačno su nam jedino ostali Nijemci, ističe Butković i dodaje da ostaje žal za koncem kolovoza i cijelim rujnom, jer su nam, posljedično i uvođenjem restrikcija, otišli naši važni gosti – Talijani, Austrijanci i Slovenci.
Siniša Tomić, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Vinodolski, iznio je mišljenje slično Butkovićevu – unatoč svemu.


Što se ugostitelja tiče, Tomić ističe da im je Grad smanjio davanja za terase, dobili su dijelom i otpis komunalnih naknada, a najzadovoljniji su ugostitelji uz more – poslužilo ih je lijepo vrijeme, dok su ugostiteljski objekti u centru ove godine bili zakinuti za niz manifestacija koje inače privuku goste da vrijeme provedu na Korzu. Najviše je manifestacija otkazano zbog nemogućnosti kontrole broja ljudi – samim tim i međusobnih kontakata, što je značajno utjecalo na poslovanje ugostitelja u tom dijelu grada.