Jubilarno izdanje

Književnička Liga prvaka u Crikvenici: Održani 20. Jadranski književni susreti

Franjo Deranja

Sudionici ovogodišnjih jubilarnih 20. Jadranskih književnih susreta u Crikvenici (snimio: Marino Klement)

Sudionici ovogodišnjih jubilarnih 20. Jadranskih književnih susreta u Crikvenici (snimio: Marino Klement)CRIKVENICA – Već samo četvero od ukupno sedmero sudionika ovogodišnjih jubilarnih 20. Jadranskih književnih susreta priskrbilo je tom događaju atribuciju književničke „lige prvaka“. Jer, što još reći uz imena kao što su Ludwig Bauer, uz koga se vezuje opis kao o najnagrađivanijem hrvatskom piscu, ili Miro Gavran kao najizvođeniji autor u zemlji i inozemstvu, Pavao Pavličić sa svojih impresivnih 106 naslova kao najplodniji, a tu je i Ljerka Car Matutinović, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, utemeljiteljica ove manifestacije po kojoj je Crikvenica već postala prepoznatljiva udomljujući ovaj suvremeni kulturni brend. Svi spomenuti već su dosad višestruko nagrađivani raznim respektabilnim književnim nagradama.


U programu su još sudjelovali i Dubravko Jelačić Bužimski, Daniel Načinović i Franjo Deranja, a svih sedmero dobitnici su tradicionalne nagrade „Crikveničko sunce“, Pavao Pavličić je ovogodišnji a ostalih šestero bili su laureati tijekom proteklih godina.


Uručivanje nagrade Crikveničko sunce Pavlu Pavličiću / Foto: Marino Klement


Foto: Marino Klement
Nagradu ovogodišnjem laureatu, akademiku Pavlu Pavličiću – Crikveničko sunce, rad Brune Paladina – uručila je Ivona Matošić Gašparović, zamjenica crikveničkog gradonačelnika.
Pavao Pavličić rođen je u Vukovaru 1946. godine, književni je znanstvenik a sveučilišni je profesor komparativne književnosti od 1970. godine, prevoditelj je i scenarist. Redoviti je član razreda za književnost HAZU od 1997. godine.


Sudionici Jadranskih književnih susreta, što su održani u Hotelu Esplanade, čitali su ili govorili ulomke iz svojih djela, s tim da je osobitost ovih susreta što se poznati dramatičar i romanopisac Miro Gavran u ovoj prigodi predstavio svojim stihovima. Kroz program je vodila Irena Krmpotić, ravnateljica crikveničke Gradske knjižnice, a u glazbenom dijelu nastupila je Leonora Surian Popov, prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, izborom popularnih arija uz pratnju na klavijaturama maestra Igora Vlajnića.


Organizatori ovogodišnjih jubilarnih Jadranskih književnih susreta su Gradska knjižnica i Društvo hrvatskih književnika a pokrovitelj Grad Crikvenica.