Knjižnica

Jadranski književni susreti: Crikveničko sunce pripalo Julijani Matanović

Robert Šimonović

Ovu renomiranu književnu nagradu dobila je spisateljica za djecu i odrasle te jedna od naših najboljih i najčitanijih suvremenih književnicaCRIKVENICA – Tradicionalni Jadranski književni susreti u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica održani su u prostoru knjižnice. Riječ je o događanju kojime započinje kulturno ljeto u Crikvenici, a koje je proteklog vikenda u gradu na Dubračini okupilo poznata književna imena. Uz idejnu začetnicu Susreta, poetesu Ljerku Car Matutinović, na ovogodišnjim, 22. susretima po redu, sudjelovali su Nikola Đuretić, Duško Jeličić Dule, Julijana Matanović i Senka Slivar, dok je zbog zdravstvenih razloga izostala Ivana Šojat.


Crikveničko sunce


Književna publika željna ovakvih događanja dupkom je ispunila prostor knjižnice te uživala u kazivanju poetskih i proznih uradaka gostujućih autora. Književnu nagradu Crikveničko sunce ove je godine dobila Julijana Matanović, spisateljica za djecu i odrasle te jedna od naših najboljih i najčitanijih suvremenih književnica, omiljena kod svih generacija čitatelja. Time se uvrstila u probrano društvo dosadašnjih laureata – Šime Ešića, Nedjeljka Fabrija, Miroslava Slavka Mađera, Mire Gavrana, Pavla Pavličića, Dubravka Jelačića Bužimskog, Daniela Načinovića, Ludwiga Bauera, Franje Deranje, Ljerke Car Matutinović i Sanje Pilić. Skulpturu koja predstavlja viziju sunca uronjenu u plavetni val, rad renomiranog riječkog umjetnika Brune Paladina, uručila joj je Jasminka Citković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice, koji je ujedno i pokrovitelj Susreta.


Julijana Matanović je zahvalila na dodijeljenoj nagradi, rekavši da joj je Crikvenica u srcu, na listi omiljenih gradova, a tome svjedoči i njen česti dolazak na ovdašnje književne večeri na kojima se uvijek traži stolica više. U glazbenom dijelu večeri nastupio je Duško Jeličić Dule koji je sudjelovao na Susretima kao književni gost, pjesnik i promotor čakavske besede, a potom je sa svojom Bonacom, legendarnim ČA-val sastavom, dodatno zagrijao srca i dlanove publike uz vesele zvukove čakavskih uspješnica.


Miće sunce
U uvodnom dijelu Susreta proglašeni su najuspješniji radovi na natječaju Pozica, za literarne radove učenika dvaju osnovnih i jedne srednje škole na području grada Crikvenice. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojio je rad Lee Pijevac, učenice 6. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora, kojoj je uručena skulptura Miće sunce, rad Ivanke Vukelić iz Centra Izvor Selce. Drugonagrađeni je rad Duje Cara, učenika 8. razreda OŠ Vladimira Nazora. Oboma je mentor prof. Jasmina Manestar. Treći je rad Marcela Grbčića, učenika 5. razreda OŠ Vladimira Nazora, čiji je mentor prof. Suzana Grbčić.


U kategoriji srednjih škola prvonagrađeni je rad Lare Usmiani (3. razred, mentorica Iris Mrzljak). Na drugome mjestu pronašao se rad Noe Pahlić (4. razred), a na trećem onaj Sofije Lekaj (4. razred). Oba rada nastala su pod mentorstvom prof. Mirne Polić Malnar, a svi su učenici Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Najuspješniji radovi bit će objavljeni u zborniku Pozica, zajedno s radovima učenika prijateljskih gradova Poreča i Zaboka.