BRANITELJSKI KAMP

Jadran Crikvenica novi je zakupac kampa u Selcu. Uvala Slana otvara vrata nakon jednogodišnje stanke

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ugovor je potpisan na tri godine, što je prekratko razdoblje za ozbiljne investicije u objekt, pa ćemo se morati ograničiti samo na nužna ulaganja, međutim u njemu vidimo veliki potencijal, uz ostalo i s obzirom na susjedni kamp Selce, kaže Lucija Jukić iz Jadrana d. d.SELCE – Kroz nekoliko dana, nakon što budu zadovoljeni svi potrebni parametri, kamp Uvala Slana u Selcu trebao bi otvoriti svoja vrata. Najavili su to iz Jadrana Crikvenica koji je dobio ovaj kamp u zakup pa se tako konačno i u ovom kampu mogu očekivati bolji dani. Naime, kamp je lani ostao zatvoren, što je razljutilo paušaliste koji ondje imaju kućice dugi niz godina. No, ove godine ovaj će atraktivan prostor ipak biti otvoren i primati goste, a samim time će biti i uređen.


Kako nam je pojasnila Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga Jadrana Crikvenica, ova je hotelska kuća – iako su sa stranica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine još 30. travnja saznali da su dobili pozitivnu odluku o prihvaćanju ponude za davanje u zakup kampa Uvala Slana – u posjed kampa stupila tek 1. lipnja, što je značajno usporilo pripremu sezone i osposobljavanje kampa za primanje gostiju.


Trogodišnji ugovor


– Iznimno smo zahvalni što smo kamp Uvalu Slana dobili na upravljanje. Što se tiče ulaganja, ugovor je potpisan na razdoblje od svega tri godine, što je prekratko razdoblje za ozbiljne investicije u objekt, pa ćemo se morati ograničiti samo na nužna ulaganja, međutim u njemu vidimo veliki potencijal, uz ostalo i s obzirom na susjedni kamp Selce. To će nam sigurno omogućiti sinergiju po pitanju know howa, zajedničkog brandinga, ponude i sadržaja te, primjerice, targetiranja novih gostiju, rekla je Jukić, te najavila da će biti otvoren i objekt s apartmanima i sobama kategorije četiri zvjezdice, ali i konačno osposobljen bazen u sklopu kampa. Sam kamp bit će kategoriziran s tri zvjezdice.


Foto Marko Gracin
– Moram istaknuti i da pozivamo sve postojeće goste kampa, odnosno paušaliste s kojima eventualno još nismo stupili u kontakt da nam se direktno obrate na telefon ili e-mail kampa Selce jer, nažalost, nemamo uvid u staru dokumentaciju. Upoznati smo s dopisima Udruge branitelja te moramo napomenuti da veliki dio navoda ne odgovara istini. Naravno, nakon svih događanja vezano uz kamp, jasni su nam izrazi nepovjerenja, ali smo uvjereni da ćemo u budućnosti uspostaviti kontakt na obostrano zadovoljstvo jer je jasno da su svi gosti dobrodošli, istaknula je Jukić, podsjetivši i da je Jadran d.d. 100-postotni vlasnik društva Club Adriatic d.o.o., nekad državne tvrtke, koja je ne tako davno upravljala kampom Uvala Slana te je tijekom svog upravljanja uložila značajna sredstva upravo u taj kamp.


Dobra vijest


Inače, u kampu kućice ima više desetaka dugogodišnjih paušalista. Među njima su neki koji ondje kućice imaju već čak 46 godina, s obzirom na to da je ovo u Jugoslaviji bio »vojni« kamp, a nastavio je biti braniteljski kamp u kojem kamp-kućice imaju mahom branitelji, invalidi Domovinskog rata, udovice i djeca hrvatskih branitelja. Svojevremeno je tako bio pod ingerencijom Ministarstva branitelja, dok je sada pod ingerencijom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


A kako su nakon 2016. prestala ulaganja u kamp te je on zapušten i uslijedila je promjena zakupca, da bi lani kamp konačno ostao zatvoren, dio paušalista se organizirao u Braniteljsku socijalno-radnu zadrugu Autokamp Uvala Slana_Club Vala – Selce. U ime udruge je Davorin Medved kazao da je udrugu osnovalo 11 vlasnika kamp-kućica, dugogodišnjih paušalista u ovom selačkom kampu, da bi ukazali na ove probleme.


Dobra je vijest da će ovog ljeta ipak i paušalisti i ostali gosti ponovo moći uživati u ovom selačkom kampu.


Prošlogodišnjem zatvaranju kumovala epidemija


U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odgovorili su da su proveli natječaj za davanje u zakup kampa Uvala Slana, s apart hotelom Club Vala u Selcu.


– Na natječaj je pristigla jedna valjana ponuda, ona trgovačkog društva Jadran d.d. koja je prihvaćena te je postupak sklapanja ugovora u tijeku. Prijavom na natječaj, zakupnik je pristao na uvjet jasno naznačen u samom natječaju, da obavezno mora nastaviti pružanje usluga u kampu svim dugogodišnjim korisnicima parcela u kampu, odnosno paušalistima čije parcele zauzimaju veći dio površine kampa. Natječaj za davanje u zakup je proveden da bi kamp bio otvoren u ovoj sezoni, s time što točan datum otvaranja ovisi o novom zakupniku Jadranu d.d., ali kamp će svakako raditi u sezoni, naravno pod pretpostavkom da to dozvole epidemiološke prilike, što zbog prirode kampa ne bi trebalo biti upitno, istakli su u Ministarstvu. Podsjetili su i da je kamp bio zatvoren prošle sezone, budući da je zbog epidemije koronavirusa sporazumno raskinut ugovor s bivšim zakupnikom, a nije bilo vremena za provođenje novog natječaja.


– Unatoč tome što je kamp bio zatvoren, određeni broj korisnika boravio je u kampu i prošlo ljeto, naveli su u nadležnom Ministarstvu.


Braniteljska ponuda zakašnjela


Braniteljska socijalno-radna zadruga Autokamp Uvala Slana_Club Vala – Selce se uz Jadran također prijavila na natječaj za novog koncesionara, međutim u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuditelja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine navodi se da su zaprimljene prijave Jadrana u iznosu 1.510.000 kuna te Braniteljsko-socijalne zadruge autokamp Uvala Slana-Club Vala koja je zakašnjela i nije ušla u razmatranje. Inače, članovi udruge u svojoj ponudi nisu imali traženi početni iznos zakupnine od 1.505.000 kuna, već su ponudili drugo rješenje. Naime, jamčili su da stacionarni kampisti, njih 158, moraju platiti između 18 i 22 tisuće kuna godišnje i to su bili spremni podmiriti do svibnja te, ako se kamp otvori, i otvaranje 8 do 12 radnih mjesta.