Szsret

Gradonačelnik Novog primio Branku Petrić Fehmiu, novu počasnu građanku

Ante Peričić

Prijem je za glumicu održan u Gradskog vijećnici jer je Petrić Fehmiu bila spriječena prisustvovati Svečanoj sjednici na Dan GradaNakon što je u siječnju Gradskog vijeće Grada Novog Vinodolskog glumici Branki Petrić Fehmiu dodijelilo Povelju Grada Novog Vinodolskog te ju imenovalo Počasnom građankom Grada za izniman doprinos u području kulture, prijem je za glumicu održan prošloga tjedna u Gradskog vijećnici jer je Petrić Fehmiu bila spriječena prisustvovati Svečanoj sjednici na Dan Grada.


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković tom je prilikom kazao kako je riječ o priznanju koje spada u stoljetne svjetske tekovine, a sama povelja znak je velike počasti od strane određene zajednice.


“Iako ste se rodili u Novom Vinodolskom, Vi, gospođo Petrić Fehmiu, naša građanka niste od, čini mi se, kraja četrdesetih godina prošloga stoljeća.
Svi ovdje prisutni, vjerujem, znaju kako ste u svojoj profesionalnoj glumačkoj karijeri započetoj pedesetih godina prošloga stoljeća, ostvarili stotine kazališnih i filmskih uloga, osvojili nebrojeno nagrada, od kojih bih istaknuo dvije Sterijine nagrade za najbolju kazališnu žensku ulogu te svojim odlično iskorištenim talentom i radom ušli u anale i kulturnu memoriju jugoslavenskog i srpskog teatra.


Gdje god da su Vas putevi vodili, niste zaboravili svoj rodni grad te niste propustili priliku ponosno istaknuti kako ste Vi, kako Vas to mi ovdje znamo zvati, Branka Novljanka” kazao je, između ostalih Cvitković, naglasivši kako je doajenka teatra ove godine učinila veliku čast Novom Vinodolskom te uz Oliveru Baljak i Anu Vilenicu zaigrala u prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji novljanskog Centra za kulturu, u predstavi “Otočka terca”.


To je, ako se ne varam, i vaša prva uloga na hrvatskim daskama, što nas čini izuzetno ponosnima i na tome vam zahvaljujem i ovom prigodom te Vam želim puno zdravlja i sreće te još mnogo kazališnih i filmskih uloga kojima sva ova desetljeća ispunjavate srca ljudi”, zaključio je Cvitković svoj govor.


Petrić Fehmiu prisjetila se članova svoje obitelji, svoje ljubavi sa suprugom Bekimom koja je započela u Novom Vinodolskom, i svih značajnih novljanskih ljudi kojih više nema među nama.


“Kada je do mene došla vijest o ovom priznanju, toliko sam se uzbudila i obradovala. Govorila sam sebi – pa, čime sam to zaslužila? Što me je do toga dovelo? Kada smo počeli pripremati “Otočku tercu”, zaista sam u sebi osjetila veliku odgovornost. Nisam patetična, ali željela sam opravdati ovu divnu počast.


Zahvaljujem se mojoj obitelji i svima koji su učinili da se istinski osjećam počasnom građankom mog voljenog Novog Vinodolskog”, izjavila je Petrić Fehmiu.


Nakon službenog dijela, slijedio je i domjenak za koji je bio zaslužan Srećko Butković i ekipa njegove konobe Lucija.


Butković je, naime, prisutne počastio kao znak zahvale obitelji Petrić Fehmiu za dugogodišnju vjernost njegovom restoranu. Predstava “Otočka terca”, nakon što je odigrana tri puta u Novom Vinodolskom, proteklog je vikenda zaigrala i u Kostreni, Crikvenici i Senju.