Manifestacija počinje 20. travnja

FIT4NOVI Outdoor aktivnosti kao spoj sporta i turizma

Robert Šimonović

Hodači će se popesti na mjesta s kojih se pružaju prekrasni vidici / Foto TZG NOVOG VINODOLSKOG

Hodači će se popesti na mjesta s kojih se pružaju prekrasni vidici / Foto TZG NOVOG VINODOLSKOG

Manifestacija koja je početno bila orijentirana prema prezentaciji sportova i turnira u organizaciji lokalnih klubova i udruga prerasla je u sportski turistički proizvod koji će biti proširen dodatnim outdoor aktivnostima, što znači i produljenje njezina trajanjaNOVI VINODOLSKI  Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog i ove će godine organizirati već tradicionalnu sportsku manifestaciju Fit4Novi. Kako ističu iz novljanskog TZ-a, manifestacija koju je početno organizirao Grad Novi Vinodolski i koja je bila orijentirana prema prezentaciji sportova i turnira u organizaciji lokalnih klubova i udruga, prerasla je u sportski turistički proizvod koji će ove godine biti proširen dodatnim outdoor aktivnostima, što ujedno znači i produljenje njezina trajanja. Fit4Novi tako će se ove godine održati od 20. travnja do 2. lipnja, a veliki finale na rasporedu je od 30. svibnja do 2. lipnja.


Hodanje i pedaliranje


Dakle, manifestacija će početi već ove subote, i to nordijskim hodanjem jednom od novih staza i šetnica na području grada pod nazivom Dolinom vina. Staza je to koja će krenuti iz novljanske luke u 10 sati, nastaviti sve do vinograda vinarije Pavlomir, odakle će se sudionici šetnje vratiti u stari grad i centar Novog, spustivši se u konačnici natrag do novljanske luke. Staza je ocijenjena kao lagana i predviđeno trajanje hoda je otprilike dva i pol sata. Za sve polaznike osigurani su i štapovi za nordijsko hodanje. Još tri takva hodanja bit će organizirana kroz travanj i svibanj, i to 27. travnja Stazom ribara (start u centru Klenovice), 18. svibnja Nebeskim labirintima (start Krmpote, Omar) te 25. svibnja Od izvora do Frankopana (start Povile – Dugno). Sve šetnje počinju u 10 sati i nije potrebna prethodna prijava, a hodanje se organizira u suradnji s Nordic walking teamom Opatija.


Organizirane su dvije storytelling biciklističke ture / Foto TZG NOVOG VINODOLSKOG


Dvije zanimljive aktivnosti očekuju i sve ljubitelje pedaliranja. U suradnji s obrtom za kulinarsku i sportsku edukaciju Magic Sole organizirane su dvije storytelling biciklističke ture. Prva, Od ribara do vinara na rasporedu je 5. svibnja, kreće u Klenovici, a završava ručkom u Mitan Marini. Druga tura, Od labirinata do Winetoua, na rasporedu je 12. svibnja. Krenut će od bistroa Forestia te završiti na istome mjestu uz ručak. Ideja je da se na dva kotača upoznaju biciklističke staze i prekrasni krajolik uz kušanje lokalnih proizvoda i upoznavanje gastronomije.


Pregršt događanja
Prošlogodišnja edukacija o ljekovitom bilju pokazala se veoma zanimljivom te će i ona biti organizirana i ove godine, kao i branje bilja pod vodstvom Vasiljevke Kovač.


– Ona je velika zaljubljenica i stručnjakinja u ovom području pa je tako lani mnoge zainteresirala s raznim savjetima, receptima izrade tinktura, raznih pića, krema i melema koji pomažu u mnogim tegobama, stoga se nadamo da će odaziv biti odličan i ove godine. Branje bilja će se održati u zaleđu Novoga, a start odnosno okupljanje će biti na velikom parkingu u novljanskoj luci – pojašnjava direktorica TZG-a Novog Vinodolskog Tena Peričić.


Manifestacija Fit4Novi će ove godine donijeti i poslasticu za one najmlađe, i to u vidu prvog Dječjeg dana koji je na rasporedu 30. svibnja. Velik broj zabavnih, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti održavat će se od 10 do 19 sati na dvije lokacije – igralištu malih sportova i Frankopanskom trgu, a sve u suradnji s Avanturama malih okica. Kako kaže Tena Peričić, detalji oko Dječjeg dana će biti objavljeni uskoro, a sve aktivnosti će za djecu biti besplatne. Velika završnica manifestacije bit će od 30. svibnja do 2. lipnja, a očekuje se velik broj turnira i prezentacija sportova.


– Bit će organizirani šahovski, teniski, stolnoteniski, nogometni i rukometni turniri, prezentirat će se jahanje i jedrenje, biciklijada, fitness, razne vježbe i igre za najmlađe, ali i za treću životnu dob. Imat ćemo i plesnu radionicu pod vodstvom poznatog TV lica Elija Bašana, uz plesače njegove plesne škole Dansel. Sve sportske aktivnosti bit će začinjene i odličnom glazbom u subotu 1. lipnja, kada u Novi Vinodolski dolaze Eni i Vjeko Ključarić uz pratnju benda, a atmosferu će dodatno zagrijati DJ Matko – kaže Tena Peričić, dodavši da u organizaciji ove sportske manifestacije sudjeluje velik broj udruga, klubova, pojedinaca, tvrtki i ustanova, a u priču se uključio i Aminess Hotel Lišanj koji uz kod Fit4Novi daje popust prilikom rezervacije hotela i case na službenoj Aminess stranici od 23. svibnja do 2. lipnja.


Gastrosegment


Budući da je za fizičku aktivnost potrebna energija koju dobivamo hranom, ove će godine Fit4Novi biti popraćen i gastrosegmentom. Ugostiteljski objekti koji su se odlučili uključiti u manifestaciju nudit će posebne promotivne medije za vrijeme trajanja manifestacije, a sukladno terminu otvaranja svojih objekata. U manifestaciju su se uključili restorani Antika, Admiral, Adria i Mirakul, pizzerije Nava i Novi Val, bistro-pizzeria Đir, konobe Mate, Navigare i Studec, bistro-konoba Lucija, buffet Forestia (otvara krajem travnja) i gostiona Danica (otvara sredinom svibnja).


– Vjerujemo da će svatko pronaći ponešto za sebe, od aktivnosti do gastroponude, kao i da će travanj i svibanj u Novi privući velik broj ljubitelja boravka na otvorenom, dobre zabave, gastronomskih užitaka i glazbe. Svi detalji i sve informacije vezane uz manifestaciju bit će objavljivanje na službenoj web stranici i društvenim mrežama Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog, a u slučaju lošeg vremena organizator zadržava pravo promjene termina i održavanja pojedinih programa – kaže Tena Peričić.