Globalna inicijativa

Evo kako se Crikvenica uključila u Dan činjenja dobrih djela

Robert Šimonović

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad CrikvenicaGrad Crikvenica ove se godine pridružio globalnoj inicijativi “Svjetski dan činjenja dobrih djela”, koja se ove godine obilježavala tijekom ožujka i travnja. Ovaj dan simbolizira globalni pokret volontiranja i altruizma, gdje se milijuni ljudi okupljaju kako bi kroz različite akcije doprinijeli boljitku svojih zajednica.


Crikveničke institucije, udruge, poduzeća i srednjoškolci ujedinili su se u nizu humanitarnih aktivnosti. Bila je tu akcija “Srce od papira”, u sklopu koje se ispred Gradske knjižnice Crikvenica prikupljao stari papir čija će se vrijednost iskoristiti za kupnju medicinske opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici.


Na crikveničkoj tržnici održala se i humanitarna akcija Društva Naša djeca “Darujmo srcem”, s ciljem prikupljanja potrepština za Udrugu Oaza. Članovi Foto kluba Crikvenica također su prikupljali donacije u zamjenu za umjetničke fotografije.
Posebno srce i humanost pokazali su crikvenički srednjoškolci koji su “Dan Dobrih Djela” pretvorili u Mjesec dobrih djela, posvećujući svoje vrijeme štićenicima Obiteljskog doma s rehabilitacijom “Andrea Margitić”.


Učenici su izradili glicerinske sapune s citatom dr. Antuna Barca i organizirali druženje s ciljem povezivanja generacija i dokumentiranja životnih priča štićenika. Crikvenica je bila i domaćin posebnog događaja za najmlađe, u sklopu kojeg je održano završno prikupljanje papira i program za djecu. Muzej Grada Crikvenice i članice udruge umirovljenika pripremili su program čitanja priča za djecu “Pričam ti priču”, dok je u dvorani Zora održana predstava za djecu “Pale sam na svijetu”, koja je kroz svoju priču podsjetila i djecu i odrasle na važnost zajedništva i dijeljenja sreće s drugima.


Paralelno s predstavom, predstavnici Društva Naša djeca sakupljali su priloge namijenjene kupnji opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici, nastavljajući niz humanitarnih aktivnosti koje su započete ranije tijekom mjeseca. Ivona Matošić Gašparović, vršiteljica dužnosti gradonačelnika, pohvalila je organizaciju i široku uključenost građana svih dobnih skupina koja je rezultirala uspješnom humanitarnom akcijom.