Peto godišnje doba

Dvije povorke pod maskama u nedjelju vladaju Crikvenicom

Robert Šimonović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Dječja povorka počet će u 11 sati, dok je Velika maškarana povorka na rasporedu od 14 satiCRIKVENICA – Peto godišnje doba u gradu na Dubračini primiče se svom vrhuncu, što znači da su ove nedjelje u Crikvenici na rasporedu Dječja i Velika maškarana povorka. Kako saznajemo iz Turističke zajednice grada Crikvenice, na dvjema povorkama očekuje se više od 2.000 sudionika, a Velika maškarana povorka imat će i međunarodni karakter. Dječja povorka počet će u 11 sati, dok je Velika maškarana povorka na rasporedu od 14 sati. Obje povorke krenut će od hotela Miramare, prolazeći cestom koja se nalazi tik do mora, dok će na Veloj paladi biti organiziran doček grupa. Za plesnu atmosferu će se pobrinuti glazbeni sastav Trend, a u kasnim popodnevnim satima veseli Koktelsi. U nedjelju će za sav promet biti zatvorena Ulica Ivana Skomerže od parkirališta Petak, kao i Strossmayerovo šetalište, i to u vremenu od 11 do 17.30 sati.


Maškarani šušur


Uvod u maškarano ludilo, odnosno svojevrsno »zagrijavanje« za rasplesanu, raspjevanu i veselu nedjelju, dogodit će se ove subote s početkom u 21 sat, kad će u maškaranom šatoru na Trgu Stjepana Radića sve prisutne zabavljati glazbeni sastav Fortunal. Bit će to ujedno i prva ovogodišnja subotnja maškarana zabava u Crikvenici, s obzirom na to da je jaka bura prošle subote organizatore prisilila odgoditi večernju maškaranu zabavu uz Grooverse i Trend. Kako kažu iz TZG-a Crikvenice, ovoga vikenda vremenske (ne)prilike ne bi trebale utjecati na dobro raspoloženje koje će, sasvim sigurno, ovoga vikenda vladati u gradu na Dubračini.


– Crikveničkim centrom u nedjelju će zavladati tradicija, radost, šarenilo i pjesma. Raduje nas činjenica da je Velika povorka ujedno i međunarodna, a Dječja je pravi »rasadnik« sve kreativnijih maškaranih kostima i ideja na kojima će ova tradicija ostati. Kako raste broj sudionika iz godine u godinu, tako raste i broj posjetitelja, a velik je broj i gledatelja prijenosa uživo – kažu iz TZG-a Crikvenice te dodaju da će svi oni koji iz nekog razloga budu spriječeni uživo sudjelovati u »maškaranom šušuru«, isti moći doživjeti putem prijenosa uživo na www.maskare.net.
– Također, svi koji još nisu stigli, i dalje imaju priliku iskoristiti posebnu ponudu smještaja na Rivijeri Crikvenici i zaviriti u našu Veselu maškaranu škrinjicu i pronaći nešto baš za svoj gušt. Naime, u sklopu Vesele maškarane škrinjice mogu se iskoristiti brojne pogodnosti, kao što je 10 posto popusta u nekom od ugostiteljskih objekata za maškarane goste ili besplatna treća frizura u frizerskim salonima. Detalje o blagu koje skriva Vesela maškarana škrinjica mogu se pronaći na www.maskare.net, gdje se nalazi i popis ponude smještaja u vrijeme održavanja maškara. I na Facebook stranici Maškare Crikvenica je uzbudljivo, maškarane novosti i fotografije sigurno će svakome uljepšati dan – poručuju iz crikveničke turističke zajednice.


City bus


Ono što je još zanimljivo istaknuti, tiče se besplatnog maškaranog City busa koji će subotama, sve do 18. veljače, prometovati Crikvenicom i pripadajućim joj mjestima, prevozeći vesele maškare iz Selca, Dramlja i Jadranova u Crikvenicu i natrag. Dakle, kao što kaciga čuva glavu, tako i besplatni maškarani bus čuva vesele maškare. Naime, tijekom maškaranog razdoblja crikveničkom rivijerom skoro već čitavo desetljeće prometuje City bus koji maškare dovozi na zabave i odvozi s njih, bilo da se radi o Gradskoj sportskoj dvorani ili šatoru. Grad Crikvenica je pokrenuo navedenu inicijativu u dogovoru s Turističkom zajednicom grada Crikvenice 2014. godine. Tu ulogu je preuzeo bus kapaciteta 20-ak sjedećih mjesta u vlasništvu Autotransa, kasnije Arrive. Vozni red maškaranog City busa objavljen je na mrežnoj stranici Grada i TZG-a Crikvenice te na Facebook stranici Crikvenica-Croatia i na www.maskare.net.


– Veseli nas činjenica da su naše maškare objeručke prihvatile besplatni prijevoz. Ako bude potrebe za češćim odlascima ili dolascima City busa, postoji mogućnost da i to osiguramo – rekla je direktorica TZG-a Crikvenice Marijana Biondić.


Organizator Maškara 2023. u Crikvenici je TZG Crikvenice, a suorganizator Catering Derossi. Generalni pokrovitelj je Grad Crikvenica, a ostali pokrovitelji su Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, crikveničko hotelsko poduzeće Jadran, komunalno poduzeće Eko-Murvica i Županijska lučka uprava Crikvenica. Partneri su Vinska kuća Pavlomir, hotel Marina, DC Mihurić Selce, Marinero Tours i Eko selo Selce.


Maškarani red vožnje

Polasci u Crikvenicu: Selce/hotel Katarina 21.20 sati, Jadranovo/autobusna stanica kod škole 22 sata, Dramalj/Narodni dom 22.10 sati. Polasci iz Crikvenice: Autobusni kolodvor Crikvenica u smjeru Selca 2.10 i 3.10 sati, Autobusni kolodvor Crikvenica u smjeru Dramlja i Jadranova 2.40 i 3.40 sa