Berba prije berbe

Divlje svinje i čagljevi u napadu na vinodolske vinograde: “Ne pomažu ni kilometri ograde, uveli smo dežurstva s lovcima”

Franjo Deranja

Miroslav Palinkaš u vinogradima Vinarije Pavlomir

Miroslav Palinkaš u vinogradima Vinarije Pavlomir

Kolika će šteta biti još se ne može procijeniti, ali je prošle godine bilo uništeno oko 15 tona grožđa!NOVI VINODOLSKI – Kako ih zaustaviti i kako se obraniti od divljih zvijeri, veprova i čagljeva? – pitanja su na koja nastoje pronaći odgovore u vinogradima Vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom, u ovom dijelu Vinodola.


Poučeni lošim iskustvima koja su nastojali iskoristiti, nakon što im zvijeri već neko vrijeme napadaju vinograde, zaposlenici su proteklih tjedana podigli ogradu oko čitavog područja pod vinogradima a riječ je o 40-ak hektara pod vinogradima i o gotovo četiri kilometra ograde!


Agronom, inž. Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir: – Podigli smo ogradu gotovo oko čitavog područja pod našim vinogradima, a preostaje još nešto malo pa da bude ograđen čitav kompleks, no, i nakon svega divlje svinje napadaju, i to svakoga dana, zapravo noću. Dežurstva smo uveli s našim ljudima i s lovcima Lovačkog društva Vinodol, ali izgleda da ni to ne pomaže. Pomaže, ali ih ni to ne odvraća.
Na 150 tisuća trsova grožđe je u završnoj fazi dozrijevanja, ali ga istodobno napadaju u svojoj prijevremenoj `berbi` i divlje svinje i čagljevi, šakali. Kolika će šteta biti još se ne može procijeniti, ali je prošle godine bilo uništeno oko 15 tona grožđa!


Osim stalnih `napadača`, divljih svinja, na trsove s grozdovima chardonnaya, cabernet sauvignona, frankovke, autohtone žlahtine koju su pavlomirski vinogradari proteklih godina vratili u Vinodol, a koji `napadači` nastoje probiti tek postavljenu ogradu, tu su i čagljevi! Ovih dana neki prolaznici uočili su čak krdo od najmanje dvadesetak čagljeva kako tumaraju okolo pavlomirskih vinograda!


Hoće li trebati ojačati tek podignutu ogradu, ili ubuduće podizati jaču na čvršćoj konstrukciji, tek će se vidjeti, ali do berbe, koja se planira sredinom rujna, zaposlenici Vinarije Pavlomir trebat će – zajedno s lovcima – sačuvati što je moguće više uroda nekoliko vinskih sorata što je očito ugrožen od ovih divljih zvijeri, ljubitelja slasnog grožđa.


Vinarija Pavlomir ostvarila je proteklih godina iznimne rezultate u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina, te također nagrađivanih pjenušaca. Glavninu tog asortimana plasira se na obližnje turističko tržište, a to znači na Crikveničko-vinodolsku rivijeru. Postignuća na tom planu potvrdila su se i tijekom proteklih dviju turističkih sezona i unatoč pandemijskim ograničenjima. Nažalost, ove gotovo dvije protekle godine uspješnog poslovanja podudarile su se i s naletima divljih štetočina kojima se također trebalo othrvati kao i koronavirusu!?


Upravo slijedi utrka s vremenom, poput nekakvog fotofiniša: što je grožđe zrelije i slasnije i što se više primiče vrijeme berbe, divlji berači – divlje svinje i čagljevi – sve više atakiraju i na ovogodišnji urod. Koliko god se pamti početak renesanse vinodolskih vinograda, posebice ovih u Novljanskom polju, Pavlomiru, u istočnom dijelu Vinodola, što je počela dolaskom Vukovaraca kao prognanika, na početku Domovinskog rata u ove krajeve, toliko je dosad nezapamćena i ova epizoda sa četveronožnim štetočinama!