Zajednički istup

Crikvenica, Novi i Vinodolska općina otkazuju sve masovnije ljetne priredbe: “Spašavamo sezonu!”

Franjo Deranja

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ono što sigurno pomaže u kontroliranju povoljne situacije jest pridržavanje epidemioloških mjera svih sudionika u turizmu, ali i svih građana i gostiju rivijere – navodi se u zajedničkom priopćenjuČelnici triju lokalnih jedinica – gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine – a zajedno s njima i vodstva turističkih ustanova Crikveničko-vinodolske rivijere, obznanili su priopćenje za javnost o stanju s pandemijom na tom području i aktualnostima povezanima uz turističku sezonu.


Ističu da se ovaj turistički kraj može pohvaliti dobrim geostrateškim položajem zbog čega i ove godine ostvaruje vrlo dobre rezultate.


– Ono što sigurno pomaže u kontroliranju povoljne situacije jest pridržavanje epidemioloških mjera svih sudionika u turizmu, ali i svih građana i gostiju rivijere. Ovaj dio naše obale, obale Crikveničko-vinodolske rivijere, stoga uistinu jest sigurna zona te svakom gostu pruža posebice poželjan, lijep i siguran boravak – navode u zajedničkom priopćenju.
– Posjet turista na našoj je rivijeri u uzlaznoj putanji kada je riječ o rezervaciji turističkih kapaciteta. Prema našim najsvježijim informacijama, gotovo da i nemamo oboljelih od COVID-a 19 na našem području, što je sigurno najbolja pozivnica za dolazak, upućena poglavito domaćim turistima, ali i stranim posjetiteljima – rekao je Vladimir Butković, direktor Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog.


Poštovanje mjera


– Na području grada Crikvenice trenutačno boravi 16.500 turista, a u razdoblju od početka godine do sredine srpnja ostvareno je 31 posto više noćenja u odnosu na to razdoblje prošle godine.


Kako bismo nastavili ostvarivati dobre rezultate, nužno je poštovati sve epidemiološke mjere te je stoga Turistička zajednica grada Crikvenice, na temelju preporuka Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, donijela odluku o otkazivanju svih manifestacija koje nije moguće organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama – rekla je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice.


– Vinodolska općina bilježi rast obiteljskog smještaja ne samo ranijih, pretpandemijskih godina, nego i ove godine i unatoč globalnoj ugrozi izazvanoj koronavirusom i spoznaji da upravo turistički sektor kako na globalnoj razini tako i lokalno trpi najveće posljedice.


Broj registriranih iznajmljivača, kao i ukupan broj raspoloživih postelja, konstantno raste iz godine u godinu. Rastom broja smještajnih jedinica i broja postelja u obiteljskom smještaju raste i konkurencija te je sve više objekata s četiri i pet zvjezdica.


Brojke potvrđuju da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu te da se pozicionirala kao perspektivno turističko odredište.


Prema statističkim podacima iz eVisitora, od početka godine do 10. srpnja Vinodolska općina bilježi porast dolazaka od 46 posto u odnosu na prethodnu 2020. godinu te 44 posto noćenja u komercijalnom smještaju.


U današnje vrijeme koronavirusa upravo ovaj oblik smještajnih objekata – ruralnih objekata za odmor pokazao se kao prednost u odnosu na ostale oblike smještaja – istaknuli su Daniel Grbić, načelnik Vinodolske općine, i Alenka Spoja, direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine.


»Zeleni« teritorij


– Povoda za brigu nema sve dok se pridržavamo epidemioloških mjera. Crikveničko-vinodolska rivijera je što se tiče koronavirusa sigurno područje na kojem se i sada nalazi veliki broj domaćih i stranih gostiju i sve skupa jako dobro funkcionira.


Zajedno s Turističkom zajednicom grada Crikvenice odlučili smo otkazati sve programe na kojima bi se potencijalno mogao okupiti veći broj ljudi kako bismo očuvali sadašnju povoljnu situaciju te omogućili našim iznajmljivačima neometano što je moguće dulju sezonu.


Dosad smo pokazali da to možemo i da ćemo i dalje biti destinacija po mjeri svakog našeg gosta – rekao je Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice.


– Karta ECDC-a objavljena prošlog tjedna iznenadila nas je i razočarala, s obzirom na činjenicu da smo mi, zapravo, potpuno »zeleni« teritorij kad je riječ o pandemiji i nepravedno je konstantno nas sve gurati u isti koš te tako mnogim ljudima onemogućiti egzistenciju, odnosno utjerivati strah našim potencijalnim gostima.


Kako će se stvari dalje odvijati – ne znamo, no ovim putem pozivamo sve potencijalne domaće i inozemne turiste da dođu k nama jer jamčimo čisto more, dobar odmor, zanimljive sadržaje pridržavajući se svih mjera te »covid free« zonu – naglasio je Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog.