Sve na jednom mjestu

Crikvenica izdala vodič kroz potpore i prava djece i mladih

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Brošuru je Grad Crikvenica podijelio po svim školama i vrtićima te tako svakom djetetu, kao i roditeljima, jasno dao do znanja koja prava i potpore mogu ostvariti u interakciji s GradomGrad Crikvenica izdao je novi, izmijenjeni i dopunjeni Vodič kroz potpore i prava djece i mladih na crikveničkom području. Cilj je vodiča na jednome mjestu predstaviti najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima sve ono što Grad Crikvenica osigurava i omogućuje djeci i mladima kroz potpore i prava. U vodiču se tako, uz potpore i prava koje dodijeljuje Grad, mogu pronaći i svi potrebni kriteriji, kontakti i drugi relevantni podaci koji su potrebni da bi se ta ista prava i potpore mogli ostvariti.


Crikvenica se od 2016. godine nalazi na popisu hrvatskih gradova prijatelja djece, što znači da ostvaruje barem 80 posto kriterija iz tzv. Programa Akcije.


Program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu kroz deset različitih područja važnih za život djece: programiranje i planiranje za djecu, financijska sredstva za djecu, podrška i potpora udrugama za djecu, dijete u sigurnom i zdravom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje, socijalna skrb, kultura i sport, slobodno vrijeme i rekreacija te podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece. Vodič kroz potpore i prava djece i mladih predstavila nam je zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović koja je otkrila temeljni motiv i ideju nastanka vodiča.


Novčane pomoći
– Želja nam je bila na jednome mjestu popisati sva prava i mogućnosti za djecu i mlade, od njihova rođenja pa sve do zaposlenja. Brošuru smo podijelili smo po svim školama i vrtićima te tako svakom djetetu, kao i roditeljima, jasno dali do znanja koja prava i potpore mogu ostvariti u interakciji s Gradom – rekla je Ivona Matošić Gašparović.


Vodič obuhvaća osam točaka: potpore za novorođenčad, vrtić, osnovne škole, program produženog boravka, prijevoz, stipendije i nagrade, pomoći obiteljima slabijega imovinskoga statusa, ostali projekti i prava.


Što se tiče pronatalitetnih mjera, svakako valja istaknuti novčane pomoći u iznosu od 3.000 kn za prvorođeno dijete, 7.000 kn za drugo i 30.000 kn za treće dijete, ali i niz ostalih prava koja osigurava Grad, ističe zamjenica gradonačelnika.


– Često se govori o novčanim potporama i primjerice tome da čak niti 30.000 kn potpore za treće novorođeno dijete nije dovoljna mjera pronatalitetne politike. Zato treba napomenuti da se tu ne radi o »samo« 30.000 kn, već više stotina tisuća kuna potpore, bilo da se radi o pravu na besplatan vrtić, pravu na besplatne udžbenike, pravu na besplatnu marendu, pravu na sufinanciranje prijevoza ili produženog boravka u školi, i slično – istaknula je Ivona Matošić Gašparović.


Niz novih projekata


Potpore za novorođeno prvo i drugo dijete u prvom, originalnom Vodiču iz 2016. godine, iznosile su 1.500 kn, dok je za treće dijete iznos također bio 30.000 kuna. Zamjenica gradonačelnika rekla je da se pokreće čitav niz novih projekata, radionica, edukacija i programa koje Grad pomaže na direktan ili indirektan način, a poseban naglasak stavila je na ulaganja u infrastrukturu odgojno-obrazovnih objekata.


– U tijeku je rekonstrukcija škole i vrtića u Dramlju, kao i energetska obnova Osnovne škole Zvonka Cara. Do sada smo napravili rekonstrukcije škola i vrtića u Jadranovu i Selcu, energetski obnovili Osnovnu školu Vladimira Nazora i Dječji vrtić Radost u Crikvenici, izgradili sportsku dvoranu u Osnovnoj školi Zvonka Cara te su izgrađena nova i obnovljena stara školska igrališta na području Grada. Također, u planu je izgradnja novog vrtića u Gornjem Kraju.


Dakle, u potpunosti ćemo obnoviti sve odgojno-obrazovne ustanove na crikveničkom području i sigurno podignuti kvalitetu obrazovanja, kao i života djece i mladih općenito, na višu razinu – zaključila je Ivona Matošić Gašparović.