Sjajan uspjeh

Chiara iz Selca ispit na državnoj maturi riješila je bez greške: ‘Ako nešto jako želiš, potrudi se to i ostvariti’

Robert Šimonović

Jedina maturantica s područja Grada Crikvenice koja se našla u odabranom društvu 22 učenika iz PGŽ-a, koji su državnu maturu prošli sa stopostotnim učinkom uskoro će postati brucošica na logopediji na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u ZagrebuSELCE – Selačkinja Chiara Pečaver, sada već bivša maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije, jedina je maturantica s područja Grada Crikvenice koja je ispit iz državne mature riješila bez greške – sa stopostotnim učinkom. Chiara se tako pronašla u odabranom društvu 22 učenika iz Primorsko-goranske županije kojima je takvo što pošlo za rukom.


Brucošica logopedije


Chiara Pečaver sa stopostotnom je točnošću riješila državnu maturu iz psihologije te najesen namjerava postati brucošica studija logopedije pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.


Vesela Chiara polazila je opći smjer Prve sušačke hrvatske gimnazije s odličnim uspjehom, a osim ispita iz psihologije, vrhunske rezultate ostvarila je i na maturi iz ostalih predmeta. Odlične ocjene zaslužila je iz stranog i hrvatskog jezika na višoj razini, a ocjenu vrlo dobar iz matematike na B razini. Chiara je tako uspjela ostvariti svoju veliku želju i upisati jedan od najpoželjnijih studija posljednjih godina – studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koji upisuje tek 50 studenata. Kako kaže Chiara, za maturu iz glavnih predmeta nije se posebno pripremala, već je ponavljala gradivo i »usavršavala« znanje stečeno tijekom srednjoškolskog obrazovanja. S pripremom za maturu iz psihologije započela je ipak nešto ranije, jer je rezultat psihologije (osim hrvatskog i stranog jezika) bio presudan za »upasti« u malu kvotu željenog fakulteta.


Radno, ali opušteno
Prije svakog ispita imala je malu tremu, međutim ista bi nestala čim bi počela s pisanjem ispita. Kada je vidjela rezultate ispita državne mature, bila je jako ushićena i prezadovoljna.


– Sretna sam što sam trudom i radom ostvarila svoje želje. Hvala svima, osobito mojoj obitelji i učiteljima u školi, koji su doprinijeli mojem uspjehu – svojim znanjem, savjetom, razgovorom. Sušačka gimnazija daje odlično znanje i temelje. Još je desetak učenika naše škole briljiralo i riješilo 100 posto na ispitima iz nekih drugih predmeta, govori Chiara koja trenutačno radi sezonski posao i uživa u slobodnom vremenu koje omogućuje najdulje ljeto do sada.


Konačno, Chiara kaže kako se raduje novim poznanstvima i izazovima na studiju, a pozdravlja i sve sadašnje i buduće učenike i učitelje Sušačke gimnazije, dok budućim maturantima poručuje: »Ako nešto jako želiš, to možeš i ostvariti, ali moraš uložiti puno truda«.


Iskustvo za buduće zvanje


Chiara je uvijek bila odlična učenica, osobito su joj dobro išli jezici (pa tako i latinski), sudjelovala je na natjecanjima, završila glazbenu školu i smatra da su glas i sluh pomoć u njezinom budućem zanimanju.


– Kad nešto želim, jako se na to fokusiram i ulažem trud kako bih ostvarila cilj. I moram se uvjeriti da je to ono »pravo« za mene, pa sam volontirala u Centru »Izvor« Selce i kod logopedinje iz moje osnovne škole, kaže Chiara.