Crikvenica 2020.-2021.

Čak 500 sudionika na subotnjim jubilarnim, 25. Sportskim igrama hrvatskih branitelja

Franjo Deranja

Branko Plukavec, Damir Rukavina, Miljenko Kauzlarić i Pavao Svetić / Foto Franjo Deranja

Branko Plukavec, Damir Rukavina, Miljenko Kauzlarić i Pavao Svetić / Foto Franjo Deranja

Svečanom otvorenju prisustvovat će i predsjednik Republike Zoran MilanovićNa jubilarnom, 25. državnom sportskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske „Crikvenica 2020.-2021.“ nastupit će 500 sudionika u pet sportova.


Na svečanom otvorenju u subotu u 10 sati na Trgu Stjepana Radića očekuje se i sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi uz predsjednika udruge, generala Đuru Dečaka, otvorio igre.


Ministar branitelja Tomo Medved imat će svojeg izaslanika jer je toga dana na drugom, također značajnom skupu branitelja u Karlovcu.
O tome su na konferenciji za novinstvo, u četvrtak, pojedinosti iznijeli – u ime domaćina – crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, te u ime udruge crikveničkih branitelja Branko Plukavec.


O pojedinostima povezanima uz održavanje jubilarnih igara govorili su Miljenko Kauzlarić, dopredsjednik UDVDR-a Primorsko-goranske županije i Pavao Svetić, voditelj Igara.


– Raduje nas što smo domaćini ovih jubilarnih braniteljskih igara, a naš grad koji gaji tradicije Domovinskog rata dao je također znatan obol sa svojim ljudima, braniteljima, u stvaranju slobodne Republike Hrvatske, podigao spomen-obilježje Domovinskom ratu u središtu grada te imenovao svoju Vukovarsku ulicu i u njoj podigao spomen obilježje žrtvi Vukovara i poginulim braniteljima, – rekao je gradonačelnik Rukavina.


Branko Plukavec dodao je kako je dobro što će grad, osim potvrđivanja svoje već otprije osvjedočene gostoljubivosti kao domaćina, imati i prigodu pokazati koliko se razvio u zamalo tridesetak godina od Domovinskog rata.


U pet sportova, i to uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, natjecat će se ekipe u boćanju (crikvenički `Gornji kraj`), šahu (Školska sportska dvorana OŠ Zvonka Cara) i u stolnom tenisu (Gradska sportska dvorana) u Crikvenici, a u disciplinama streljaštvu i kuglanju natjecanja će se odvijati u Rijeci, i to u Sportskom centru „3. maja“.


Zbog ograničenog broja sudionika što ga diktiraju epidemiološke mjere neće se održati natjecanja u malom nogometu, potezanju konopa i u pikadu za žene.


Na 25. državnim sportskim igrama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, što se nakon prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, ove godine održava pod nazivom „Crikvenica 2020.-2021.“ sudjelovat će branitelji iz dvadeset podružnica i iz UDVDR Grada Zagreba.


Braniteljska populacija sve je malobrojnija čemu su uzroci osim u objektivnom proteku godina i u narušenom zdravlju i općem zdravstvenom stanju braniteljske populacije koja se od Domovinskog rata smanjila za najmanje trećinu. U PGŽ-u prvih godina bilo ih je 7600 a u Hrvatskoj 260 tisuća branitelja dragovoljaca.