DOBRI DOMAĆINI

Čak 34 ukrajinske obitelji našle sklonište od rata u Novom: ‘Hrvati i Ukrajinci su slični, ali vi ste još srdačniji ljudi’

Ante Peričić

"Najviše nas je začudilo to u kolikoj se mjeri svakoga dana pozdravljate na ulici i to sa svima - ljudima koje poznajete i koje ne poznajete"Rat koji je ove zime zadesio Ukrajinu utječe na čitav svijet, a ponajviše na same Ukrajince kojih je mnogo bilo primorano napustiti svoje domove. Dio njih spokoj je pronašao diljem naše zemlje, pa tako i u Novom Vinodolskom u kojem trenutno borave 34 obitelji.


– Mi smo, otpočetka, stavili na raspolaganje svoje prostorije za prikupljanje pomoći, na raspolaganju su, bez naknada, sve naše institucije kao što je Pomoć u kući i DVD, a naš je Stožer civilne zaštite koordinirao organizaciju smještaja. Sve svoje zakonske obveze smo ispoštovali, a uz to je naš Centar za kulturu, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, organizirao i radionice hrvatskog jezika za Ukrajince koji, do svršetka rata, planiraju boraviti u Hrvatskoj, odnosno u našem gradu«, istaknuo je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković.


Likovne radionice


Pored radionica hrvatskog jezika, Gradsko društvo Crvenog križa pomaže Ukrajincima s humanitarnom pomoći te organizira za njih likovne radionice, a oni su sami prošlog tjedna imali i izložbu svojih radova.
– Većina ih je došla u ožujku, a svaka dva tjedna dobivaju humanitarnu pomoć koju financira Hrvatski Crveni križ. Prvi paketi podijeljeni su od donacija građana s područja Novog Vinodolskog i Vinodolske općine te od donacije Grada Novog Vinodolskog, posvjedočila je ravnateljica GDCK-a Novog Vinodolskog Vesna Đujić.


Yulija, koja pohađa radionice likovnog te hrvatskog jezika, kaže kako su Ukrajinci i Hrvati slični, s time da su potonji u većoj mjeri srdačniji.


– Najviše nas je začudilo to u kolikoj se mjeri svakoga dana pozdravljate na ulici i to sa svima – ljudima koje poznajete i koje ne poznajete. Naše zemlje nisu pretjerano različite, što se kulture tiče, a mi učimo jezik i privikavamo se na vaše običaje i zahvalnost koju osjećamo prema Hrvatskoj teško je izraziti riječima, ističe Julija koja je sa svojim sinom Danylom u Hrvatsku došla bježeći od vihora rata.


Osim aktivnosti Grada Novog Vinodolskog i novljanskog GDCK-a, proteklog je tjedna u novljanskom odmaralištu zagrebačkog Crvenog križa »Vila Rustica« boravilo četrdesetak ukrajinske djece s područja Osijeka i okolice. Osnovnoškolcima su, kao profesionalna pratnja, bile Ukrajinke Tatyana Kochnyeva, prof. biologije i dopredsjednica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske te prof. engleskog jezika Olena Grab koja je u Osijek došla kao izbjeglica, a danas je zaposlena u Crvenom križu u okviru programa pomoći ukrajinskim izbjeglicama. To je ljetovanje organizirala Udruga Hrvatska pomaže koja od 2014. djeluje u sferi organiziranja i provođenja humanitarnih akcija, bazirajući se dominantno na minirana područja. Tako si Udruga za cilj uzima omogućavanje što bržeg razminiranja tih površina, a posebno područja koja su važna za brži gospodarski razvoj dijelova Republike Hrvatske s dugoročnom zadaćom uključenja RH u međunarodno političko i lobističko djelovanje za trajnu zabranu uporabe minskih sredstava u ratne svrhe u svijetu. Tako su u Novom Vinodolskom ljeta provodila djeca iz Sirije, Iraka, Bosne i Hercegovine, a prvi su ovdje, 2014., bili upravo Ukrajinci. Sada su se vratili, ali u novim i tužnijim okolnostima.


Tečaj plivanja


– Riječ je o projektu koji radimo s Ministarstvom vanjskih poslova, u okviru razmjene pomoći Ukrajini. S istim smo započeli još prošle godine, u mirnodopsko doba, a sada aktivnosti nastavljamo. Važno je naglasiti kako bez pomoći Hrvatske pošte ne bismo mogli organizirati ovaj projekt. Dojmila me se potpora mladih volonterki i svih ljudi koji suosjećaju s Ukrajinom i drago mi je da smo djeci mogli pomoći na putu zaborava svih loših stvari kroz koje su prolazili.


Imamo sjajan tim, pružena im je i psihološka pomoć, a djeca su imala i edukaciju o protuminskoj aktivnosti s naglaskom na sigurno kretanje, kazala je predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić. Zahvaljujući tako zagrebačkom GDCK-u i Udruzi Hrvatska pomaže, četrdesetero ukrajinske djece u Novom Vinodolskom, pod budnim okom voditelja doma Ante Baričevića i animatorice Vesne Tica, uči plivati, organizirane su za njih igre na vodi, sportske igre, navečer uživaju u disko zabavama, posjetili su i Muzej, a grad Novi Vinodolski organizirao im je izlet brodom po novljanskom akvatoriju. Također, u suradnji sa Županijskim društvom Crvenog križa, prošli su i kratki tečaj sigurnosti na vodi pod vodstvom Ivana Uravića, koordinatora Spasilačke službe pri Društvu CK PGŽ. Tica im je održala i radionice prevencije trgovanja ljudima te razne kreativne radionice, dok su studentice čakovečkog Učiteljskog fakulteta – Valentina Čikan Penđak i Petra Purgar, djecu upoznale s hrvatskom glazbenom baštinom.


Ukrajince je posjetio i sam gradonačelnik Cvitković, kao i predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Adlešić, a svi su suglasni u jednom – Hrvati vrlo dobro znaju što znači biti u stanju rata te boravak ukrajinskih izbjeglica žele učiniti što je moguće lakšim i ljepšim. Novi Vinodolski tako će zasigurno ostati jedno lijepo sjećanje za koje će se uvijek moći uhvatiti.