Projekt vrijedan 16,8 milijuna

Butković u Novom Vinodolskom: Potpisan ugovor o bespovratnim sredstavima za dogradnju primarnog lukobrana

Robert Šimonović

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Riječ je o projektu vrijednom 16,8 milijuna eura koji će provoditi Županijska lučka uprava Novi Vinodolski u partnerstvu s Gradom Novim VinodolskimNOVI VINODOLSKI  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale Podbaran” potpisan je danas u novljanskoj Gradskoj vijećnici. Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimir Antić. Uz ministra Butkovića i ravnatelja Antića, potpisivanju su nazočili gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Marija Bezina, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te saborski zastupnik Saša Đujić.


Povijesni trenutak


Osnovni cilj ovog projekta, vrijednog 16,8 milijuna eura, je zaštita akvatorija luke od dominantnih vjetrova i rasta razine mora kako bi se omogućila sigurnost veza i šireg obalnog područja u svim vremenskim uvjetima te povećali kapaciteti komunalnih vezova. Projekt tako podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg i izgradnju produžetka primarnog lukobrana koja obuhvaća izgradnju masivnog obalnog zida s unutrašnje strane i kamene obalo-zaštite s vanjske strane uključujući polaganje infrastrukture vodovoda i elektroinstalacija ispod nove hodne površine. Time će se lukobran poboljšati i produžiti sa 96 na 168 metara. Dodatno, a u nadležnosti Grada Novog Vinodolskog, projekt obuhvaća parterno uređenje obalnog dijela “Podbaran”, uređenje pješačke i kolno-pješačke površine, trgova te javne zelene površine i drvoreda. Također, uređenje partera obuhvaća uređenje prostora nekadašnjeg gradskog kupališta i šetnice u javni gradski prostor obogaćen zelenim površinama, pješačkom stazom i urbanom opremom visokog standarda u cilju poboljšanja kvalitete uporabe komunalnih vezova i urbanog života kroz održavanje zapuštenog gradskog prostora. Istovremeno, povećat će se kapacitet luke komunalnih vezova za 15 jedinica te će se dodatno rekonstruirati 50 komunalnih vezova. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 15.521.415,42 eura, što je i iznos ukupnih bespovratnih sredstava koji će se dodijeliti iz programa Konkurentnost i Kohezija i državnog proračuna, dok neprihvatljivi troškovi iznose ukupno 1.334.395,31 eura, a odnose se na projektnu dokumentaciju, dio građevinskih radova i opreme i upravljanje projektom. Neprihvatljive troškove Lučka uprava i Grad osigurat će iz vlastitih sredstava. Završetak radova očekuje se krajem 2027. godine.


Foto Marko Gracin


Ravnatelj ŽLU-a Novi Vinodolski, zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi projektne i planske dokumentacije, a posebno je zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture što je 16. travnja objavilo javni poziv za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture i komunalnih vezova s raspoloživim bespovratnim sredstvima u iznosu od 129 milijuna eura, od čega je 110 milijuna osigurano iz europskog fonda za regionalni razvoj, a 19 milijuna eura iz državnog proračuna. Antić je podsjetio kako je gradnja lukobrana započela davne 1863. godine na privatnu inicijativu Matije Mažuranića.
– Pet godina nakon toga uplovio je i prvi linijski parobrod Lloyd pod austrijskom zastavom. Luka Novi je nakon toga uvrštena i u red plovidbe između Rijeke i Zadra, kazao je Antić, dodavši kako je potpisivanje ugovora predstavlja povijesni trenutak za ŽLU Novi Vinodolski, iako tek slijedi postupak javne nabave, odnosno odabir izvođača radova i sam početak realizacije projekta.


Jačanje povezanosti


Novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković također je istaknuo da je riječ o povijesnom danu za grad Novi Vinodolski.


– Velika je ovo stvar za naš grad, a u prilog toj činjenici govori i sama vrijednost projekta. Izdašniji projekt na našem području je tek projekt aglomeracije. Jako smo ponosni i sretni jer s ovom pričom završavamo uređenje luka na području našeg grada. Nakon 2012. i 2017. godine kad su napravljeni lukobrani u Klenovici i 2019. u Povilama, došao je šećer na kraju i zato se izuzetno veselimo ovome projektu, kazao je Cvitković, zahvalivši svima koji su sudjelovali na projektu, a naročito ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske.


Župan Zlatko Komadina istaknuo je da prije nekoliko godina na području PGŽ-a nije bilo ni jedne poštene luke, a danas nema mjesta na obali koje nije obnovljeno, zahvaljujući dobroj suradnji županije, odnosno županijskih lučkih uprava i ministarstva.


– Ovim projektima ne samo da maritimno uređujemo našu obalu za pristajanje linija, komunalnih i nautičkih vezova, nego mijenjamo i vizure naših gradova u turističkom smislu, kazao je Komadina.


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić iskazao je zadovoljstvo što može sudjelovati potpisivanju ugovora o pokretanju vrijednog i važnog projekta, jednog od većih koji će se realizirati u Novom Vinodolskom sredstvima europskih fondova.


– To je nastavak dobre priče započete u prošloj financijskoj perspektivi iz europskih fondova u domeni ulaganja u luke i lučku infrastrukturu. Ako ćemo po nečemu pamtiti prvu financijsku perspektivu od 2014. do 2020. godine onda su to definitivno ulaganja u luke i lučku infrastrukturu. Riječ je o ulaganjima u 25 luka, čime je 108 tisuća ljudi još bolje povezano, a samo na području PGŽ-a europskim je sredstvima sufinancirano pet luka, kazao je Erlić, dodavši da su osigurana nova sredstva za razdoblje od 2021. do 2027. te kako je upravo projekt rekonstrukcije i dogradnje novljanskog lukobrana prvi veći projekt iz tog novog financijskog razdoblja.


– Osigurano je gotovo 130 milijuna eura dodatnih ulaganja u luke i lučku infrastrukturu s novinom ulaganja u komunalne vezove. To je rezultat zajedničkog rada Ministarstva mora, prometa i infrstrukture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, kao i Vlade RH, kojoj je prioritet jačanje povezanosti svih krajeva Hrvatske, dodao je Erlić.


Renesansa obale


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je istaknuo kako je riječ o prvom projektu potpisanom iz nove financijske omotnice za razdoblje od 2021. do 2017. godine, a koji predstavlja kontinuitet ulaganja u lučku infrastrukturu.


– Kad sam 2016. godine postao ministar, izdvajanja za tu svrhu iznosila su oko 26 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku. Budući da sam došao s mora, odmah sam tražio da podignemo nacionalna sredstva i da napravimo sve strateške dokumente kako bismo mogli povlačiti europska sredstva. Sada, nakon 7-8 godina, ulaganja u lučku infrastrukturu iznose oko 400 milijuna eura, kazao je Butković, nazvavši ta ulaganja renesansom na hrvatskoj obali.


– Novi Vinodolski je u proteklo vrijeme realizirao dvije marine, napravljeni su lukobrani u Klenovici i u Povilama, što znači da će Novi Vinodolski s ovim zadnjim projektom rekonstrukcije i dogradnje primarnog lukobrana u novljanskoj luci uz parterno uređenje obale Podbaran zaokružiti renesansu na svojoj obali. Centar Novog Vinodolskog je iznad mora, a ovim projektom se Novi vraća moru, upravo zahvaljujući velikom potencijalu novljanske luke, zaključio je Butković.