Bribirci i narodni običaj

“Bribirska parada” u nedjelju izlazi u tri sela

Franjo Deranja

„Bribirska parada“ ranijih godina, prije pandemije / Snimio: F. DERANJA

„Bribirska parada“ ranijih godina, prije pandemije / Snimio: F. DERANJA

Prva tri bribirska sela koja će „Parada“ posjetiti bit će Kričina, Podgori i PodskočiBRIBIR  Upravo je odlučeno u središnjem gradu Vinodolske općine: Bribirci sa svojom tradicijskom „Bribirskom paradom“, skupinom mladića u prigodnim odorama, izlaze u nedjelju, 23. siječnja, u svoj prvi obilazak grada. A grad Bribir sastoji se od 14 sela (naselja) i središnjeg dijela zvanog „Vrba“.


Prva tri bribirska sela koja će „Parada“ posjetiti bit će Kričina, Podgori i Podskoči. Tamo će bribirski mladići pozdravljati mještane, kuću po kuću, ali neće kako je to običaj – ovaj put iz epidemiološke predostrožnosti – ulaziti u kuće, nego ukućane samo pozdraviti pred kućnim pragom i sve to obaviti na otvorenom.


Također, iz istih razloga neće biti tradicionalnih plesnih zabavnih večeri u bribirskom Domu kulture kako je to bilo subotom, u ranija predpandemijska vremena.
Pozdravima po selima nastavit će se i idućih nedjelja, sve do posljednje nedjelje, 27. veljače, pred Pepelnicu, koja je ove godine 2. ožujka.


Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja