RIJEKABUS

Nova aplikacija na ispomoć putnicima u riječkom gradskom prijevozu: Jednim klikom do točne lokacije busa

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Po izlasku na Android i iOS aplikacija je zabilježila velik porast broja korisnika tako da ih je sada oko 1.800. Trenutačno je zbog velikog porasta korisnika među prvim aplikacijama na top listama u mobilnim trgovinama u kategoriji »Putovanja i promet«RIJEKA – Prošloga tjedna u mobilnim trgovinama pojavila se aplikacija koja korisnicima usluga riječkog javnog gradskog prijevoza pruža i više nego korisne podatke. Riječ je o novoj besplatnoj aplikaciji RijekaBus, dostupnoj na Android i iOS mobilnim platformama, a koju je razvio programer Ivan Grubišić, koristeći podatke s portala otvorenih podataka Grada Rijeke.


Pregled reda vožnje


Aplikacija korisnicima javnoga gradskog prijevoza omogućuje pregled aktualnog reda vožnje gradskih i prigradskih autobusnih linija, kao i lokacije stanica te trenutačnu lokaciju autobusa na pojedinoj liniji i njihovo kretanje na karti.


Idejni tvorac aplikacije Ivan Grubišić diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, no u razgovoru nam otkriva da ljubav prema programiranju gaji još od djetinjstva. S nadom da hobi pretoči u svoj budući posao, odnedavno aktivno radi i velik dio svoga vremena provodi upravo programirajući. Tako je prije nekoliko mjeseci izradio mobilnu aplikaciju pod nazivom »PrijaviTuriste: Brza prijava gostiju«, koja privatnim iznajmljivačima olakšava prijavu turista, a ideja za novu aplikaciju rodila se kada je slučajno naišao na portal otvorenih podataka Ministarstva uprave i njegov ekvivalent u gradu te je primijetio da, između ostalog, postoje javno dostupni podaci o položajima buseva KD-a Autotrolej u stvarnom vremenu.


Foto Marko Gracin
– To mi je bilo izuzetno zanimljivo te mi je odmah pala na pamet izrada mobilne aplikacije u kojoj će korisnici moći vidjeti točnu poziciju buseva na karti. Budući da sam prije nekoliko mjeseci izradio mobilnu aplikaciju za prijavu turista koja je unatoč koronakrizi postigla veoma dobar uspjeh, znao sam da ću i ovu aplikaciju moći samostalno napraviti i ulovio se posla, kazao nam je mladi programer.


– Pri izradi aplikacije imao sam nekoliko iteracija dok nisam postigao točan izgled i funkcionalnost kakvu sam htio. Naime, moja prva zamisao bila je samo prikazati buseve na karti, no kasnije sam zaključio da korisnicima javnog prijevoza to neće biti dovoljno i da većinu ljudi zanima kad im dolazi bus te koliko još moraju čekati.


Od hobija do izvora prihoda

Nakon što je vijest o aplikaciji prohujala medijima Ivanu Grubiši javili su i iz KD Autotroleja, s kojima je prethodno bezuspješno pokušao stupiti u kontakt, ali i predstavnici pojedinih informatičkih kompanija s ponudama za razgovor za posao. Ono čemu se nada jest da će uspjeti u tome da mu voljeni hobi postane izvor prihoda, a novih ideja mu ne nedostaje. Uskoro u planu ima razvoj novih aplikacija za koje smatra da bi mogle biti korisne, no, kaže, detalje o njima trenutačno ne bi javno iznosio, neka ostanu iznenađenje.

Također, primijetio sam da busevi često znaju kasniti sa slanjem lokacije ili uopće ne odašiljati lokaciju, što bi onda bilo potpuno beskorisno te sam odlučio napraviti aplikaciju kojoj će osnova biti službeni vozni red, a podaci o stvarnoj poziciji buseva samo su dodatna mogućnost kojom će korisnici moći potvrditi ide li bus po voznom redu, kasni li ili je već prošao stanicu, objasnio je Ivan Grubišić.


Jednostavno sučelje


Aplikacija RijekaBus ima jednostavno i intuitivno sučelje, a budući da ima pristup lokaciji korisnika, automatski pronalazi najbliže autobusne stanice u blizini te prikazuje aktualan vozni red na njoj bez dodatnog traženja. Također, klikom na pojedini bus korisnici mogu pratiti njegovu točnu lokaciju i kretanje na karti te dobiti informaciju o približnom vremenu njegova dolaska na stanicu. Osim toga, aplikacija omogućuje ažuriranje reda vožnje jednim klikom kako bi korisnici uvijek imali na raspolaganju najnovije podatke.


Po izlasku na Android i iOS mobilnim platformama aplikacija je zabilježila velik porast broja korisnika, pa ih se tako na Androidu skupilo već oko 1.300, a na iOS–u oko 500, dakle oko 1.800 u samo nekoliko dana. Trenutačno je zbog velika porasta korisnika među prvim aplikacijama na top listama u mobilnim trgovinama u kategoriji »Putovanja i promet«, a korisnici neprestano ostavljaju pozitivne povratne informacije i izvrsne ocjene.