Sam Gijbels

Nizozemski biciklist i humanitarac stigao u Rijeku: Prijeći će 15.000 kilometara do Hong Konga

Katarina Bošnjak

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Procjena je da cijelo putovanje traje otprilike devet mjeseci, tako da u Hong Kong stižu negdje u 4. mjesecu. Sav prihod izravno će ići na bankovni račun dobrotvorne organizacije.RIJEKA – Najbolji način za iskoristiti pauziranu godinu na fakultetu pronašao je Sam Gijbels, 24-godišnji Nizozemac koji je odlučio biciklirati čak 15 000 kilometara, od Maastrichta do Hong Konga. Naravno, ovo ne radi iz čiste razonode, već kako bi prikupio novac za dobrotvorne svrhe. Naime, situacija školovanja djece u Kolumbiji znatno se pogoršala nakon prošlogodišnjih prosvjeda te je svakim danom sve manje djece koja zapravo pohađaju u školu, a obiteljima koje žive u sirotinjskim četvrtima Medellina ponestaje i hrane.


Sam i njegova dva prijatelja, Max i Mees Liedekerken osnovali su web-stranicu preko koje prikupljaju novčana sredstva, a svaku donaciju neprofitna organizacija Wilde Ganzen uvećat će za 1,5 euro. Cilj im je skupiti 150 000 eura, koje će donirati za obnovu škole i sportskog terena u Medellinu, kako bi potakli više djece na obrazovanje.


Počevši s bicikliranjem 21. kolovoza, Sam je prije tjedan dana uspio stići u Rijeku i posjetiti svog prijatelja Denija Kirinčića kojeg je upoznao prije nekoliko godina u kampu Moosilauke u SAD-u. Održao je nekoliko predavanja učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije, u kojoj Deni predaje engleski jezik. Jučer se otisnuo dalje na put, te će u narednih nekoliko mjeseci proći kroz Srbiju, Bugarsku, Tursku, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan i Kirgistan, da bi napokon po svojoj procjeni negdje u siječnju stigao do Kine. U idućih tjedan dana Sam će se zaustaviti još u Delnicama, Karlovcu, Sisku, Novskoj, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.
– Ovo u Rijeci mi je do sada najduža pauza, inače se ne zadržavam ovoliko dugo. U gradu gdje ne znam nikoga nađem mjesto za besplatno prenoćiti preko aplikacije WarmShowers, koja spaja bicikliste s domaćinima u tome gradu. Do sada nisam imao nikakvih loših iskustava, no nosim šator i dvije vreće za spavanje za svaki slučaj. U Istanbulu ću se sastati s Maxom, odatle ćemo put nastaviti zajedno.


Procjena je da cijelo putovanje traje otprilike devet mjeseci, tako da u Hong Kong stižemo negdje u 4. mjesecu. Sav prihod izravno će ići na bankovni račun dobrotvorne organizacije. Način na koji ćemo se boriti s ovim putovanjem od 15 000 km jest bicikliranjem 100 km svaki dan dok ne dođemo u Hong Kong, kazao je Sam.


Kao što je rečeno, razlog ovog putovanja nije samo u tome da se provozaju, već da prikupe 150.000 eura za Fundacíon caminos i Feed the Barrios, dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Medellinu koje pomažu lokalnoj omladini pružajući školske, kulturne i sportske aktivnosti te koje pomažu prehraniti one koji to sami ne mogu priuštiti.
Do sada je prikupljeno 4500 eura, a svi koji žele donirati novac to mogu putem web-stranice www.bikingforthebarrios.com