78. obljetnica stradanja

Sjećanje na podhumske žrtve: “Kao da se sramimo što smo antifašisti, moramo biti ponosni na naše majke i noniće”

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Podhumske žrtve bile su nedužne žrtve fašizma. Naše majke i nonići su i prije 78 godina bili antifašisti, a mi kao njihovi nasljednici moramo to s ponosom isticati i čuvati, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan PolićSOBOLI – Komemorativni skup u povodu 78. obljetnice strašnog stradanja stanovnika mjesta Podhum održan je jučer na spomen-području u Sobolima, u sjećanje na tragični 12. srpnja 1942. godine.


Pažnja i pijetet


– S posebnom pažnjom i pijetetom mislimo na podhumske žrtve danas, kad se prije točno 78 godina dogodio strašan zločin u naselju Podhum. Povjesničari su utvrdili da se u nedjelju, 12. srpnja 1942. godine zbio jedan od najstrašnijih zločina na ovim prostorima. Svjesni smo činjenice tog stravičnog događaja koji je počinio fašistički okupator, stoga polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokazujemo dostojanstvo i jedinstvo jer podhumske žrtve su to zaslužile. Gotovo stotinu naših sumještana izgubilo je život, a trajni simbol tog vremena je antifašistički spomenik sa 91 štitom.


Golema umjetnička instalacija pokazuje težinu i patnju ljudi sredinom prošlog stoljeća, kao i broj stradalih u ta ratna vremena i služi kao mjesto okupljanja i odavanja počasti nevinim žrtvama te osudu svih zločina totalitarnih režima, kazao je jučer na skupu u Sobolima jelenjski načelnik Robert Marčelja i sve prisutne podsjetio kako su patnja i tragične sudbine njihove sumještane, u velikom broju, zadesile prije 78 godina, ali i u Domovinskom ratu koji je započeo prije 30 godina.
– Društvenim djelovanjem svih nas nastojat ćemo zaliječiti ranu koja boli sve nas Grobničane. Ne ponovilo se, kazao je Marčelja.


Skupu se obratila i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić koja je, između ostaloga, istaknula kako se uz prisjećanje na podhumsku tragediju šalje poruka zajedništva i mira. I tako trebamo nastaviti, poručila je Cvitan Polić, dodavši, međutim, da i dalje u našem društvu postoji nejasno stajalište oko antifašizma.


– Kao da se sramimo što smo antifašisti. Kao da se sramimo što smo u Drugom svjetskom ratu svrstani na pobjedničku stranu, a u Domovinskom ratu ujedinjeni obranili svoju zemlju. I zato danas, s ovog mjesta, želim poslati jasnu poruku: antifašizam je jdna od najvećih ljudskih vrijednosti.


Antifašizam je sloboda, mir i jednakost svih ljudi. Podhumske žrtve bile su nedužne žrtve fašizma. Naše majke i nonići su i prije 78 godina bili antifašisti, a mi kao njihovi nasljednici moramo to s ponosom isticati i čuvati, kazala je Cvitan Polić te u ime Općine Čavle izrazila željlenje što spomenik žrtvama još nije obnovljen«.


Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER


Obnoviti spomenik


– Moram reći kako smo uložili velike napore da riješimo imovinskopravne odnose, ali i podnesemo prijave na nekoliko nacionalnih natječaja, nažalost bez uspjeha.


No uz obećanje župana Zlatka Komadine i mog kolege Roberta Marčelje obećajem svima da obnova kreće iduće godine – kazala je Ivana Cvitan Polić


Jučer se obećanju Ivane Cvitan Polić pridružio Tomislav Klarić koji je na komemoraciji bio kao izaslanik premijera te je istaknuo kako će učiniti sve da Vlada pomogne obnovu spomenika.


Prigodnim riječima skupu se obratila i izaslanica predsjednika RH i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, te predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić. Bili su tu i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grobnišćine i Kastva, te predstavnici Udruge podhumskih žrtava.


Misu su predvodili rektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci vlč. mr. Mario Gerić i župnik s Jelenja vlč. Ivan Milardović.