VAŽNA OBLJETNICA

Nekad ratnici, danas eko i humanitarni aktivisti. Obilježena 33. godišnjica Ajkula, riječke Specijalne jedinice policije

Edi Prodan

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Prvo postrojavanje postrojbe održano je 8. travnja 1991. godine te se taj datum obilježava kao dan njenog osnivanjaUz čestitke za 33. godišnjicu vašeg osnutka želim vam se i zahvaliti na doprinosu koji ste dali u Domovinskom ratu. Bili ste prva postrojba s područja današnje Primorsko-goranske županije, općenito policija je prva držala položaje u prvim  danima rata na čemu smo joj i danas zahvalni. Vaša postrojba nije ratovala samo na teritoriju naše regije, bili ste na svim ratištima Hrvatske i to u najtežim i najodlučnijim akcijama. Sjećanje na poginule pripadnike vaše postrojbe ne blijedi, pa tako ni na vašeg zapovjednika Marina Jakominića s kojom sam bio prijatelj od najmlađih dana. Istaknuo je to Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan prigodom prijema za pripadnike Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula povodom 33. obljetnice njihovog osnutka.Kako je poznato SJP Ajkula je osnovana krajem ožujka 1991. godine. Prvo postrojavanje postrojbe održano je 8. travnja 1991. godine te se taj datum obilježava kao dan njenog osnivanja. Upravo stoga idućeg ponedjeljka s početkom u 10 sati na Korzu će, zanimljivom i vrlo sadržajnom izložbom, biti središnje obilježavanje tog značajnog datuma, ali i 20. obljetnice osnutka veteranske udruge, USPDR Ajkula.
– Idućeg ponedjeljka čitav je niz aktivnosti s kojima ćemo obilježiti i dva desetljeća rada naše veteranske udruge. Kao što smo se u ratu stavili na raspolaganje obrani i oslobađanju domovine, tako smo i u miru aktivni do naše zajednice. Osim obilježavanja pojedinih značajnih datuma iz rata, nesebično se dajemo i u čitavom nizu humanitarnih i ekoloških aktivnosti, i to ne samo na području Rijeke i Županije, nego i na ostalim dijelovima Hrvatske gdje smo imali ratna djelovanja. Naša veteranska udruga broji točno 157 članova, a ono na što smo posebno ponosni je činjenica da imamo i udrugu mladih u kojoj aktivno, upravo u navedenim aktivnostima, participira više od pedeset članova, naglasio je Perica Prpić, predsjednik USPDR Ajkula, također izrazivši sjećanje na osam poginulih kao i do sada ukupno 35 preminulih pripadnika Ajkula, postrojbe kroz koju je u aktivnom i pričuvnom sastavu prošlo više od 600 branitelja.


Čestitkama i sjećanju u ime Grada Rijeke pridružio se Marijan Vundać, pročelnik UO za opće poslove.


– Golemi ste posao učinili u Domovinskom ratu, nema dijela Hrvatske gdje niste ratovali, a ono na što smo dodatno ponosni, učinili ste to bez ijedne mrlje. Želio bih se zahvaliti i vašim današnjim kolegama, Jedinici specijalne i interventne policije koja je opet objedinjena, svakako danas i spremne za izazove novog vremena, naglasio je Vundać.


Susretu su prisustvovali i Jasna Grgurić Malović, savjetnica u UO za zdravstvo i socijalnu zaštitu Grada Rijeke kao i Zlatko Mihelec, savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva Primorsko-goranske županije. Sa strane Ajkula, uz Pericu Prpića svečanosti u Županiji prisustvovali su i dopredsjednik USPDR-a Boško Čupić, te članovi Željko Petrcol i Srećko Salopek.