STRAH OD BUDUĆNOSTI

Neizvjesnost oko novih anti-COVID mjera iz dana u dan sve više muči goranske ugostitelje

Danijela Pleše

Morat će se otpuštati radnici, a možda i zatvoriti. Država je trebala više poduzeti, a sada nam ništa ne preostaje nego gurati dan po dan – kaže delnički ugostitelj Robert Beljan



DELNICE – Neizvjesnost oko novih mjera svakodnevno stvara nervozu kod većine, a pogotovo kod onih koje to egzistencijalno pogađa. Jedni od njih su ugostitelji koji svakim danom balansiraju na rubu, ne znajući hoće li morati svoja vrata ponovno zatvoriti, možda i zauvijek. Odlučili smo stoga u razgovoru s nekima od njih, provjeriti kako se nose s tim.


Nataša Malnar je prije nešto više od godinu dana uzela u najam prostor u Delnicama i otvorila kafić. Odluka se pokazala i više nego ispravnom jer je to bila njezina dugogodišnja želja, a sada ju je u većim planovima zaustavila pandemija.


– Nekako se zasad dobro nosimo, nitko nije u panici zbog toga. Držimo se pravila i to je to. Na početku se osjetila neka doza straha, ali ubrzo je to nestalo, možda i zbog činjenice da smo dugo vremena bili coronafree zona što nam je olakšalo poslovanje. U kafiću sam odmah poduzela sve potrebno – stavila sam beskontaktne aparate u WC te dezinficijense na oba ulaza.




Prilagođavamo se koliko možemo, a lagani pad u prometu se naravno osjeti. Zahvaljujući terasi i lijepom vremenu smo nekako izgurali ljeto, a za zimu je teško išta predvidjeti jer se mjere stalno mijenjaju. Smatram da bi naša država i stožeri trebali prestati pratiti druge države u mjerama te se koncentrirati na nas. Živjeti moramo – poručila je Nataša Malnar.


Robert Beljan u Delnicama ima restoran Tron u kojem, tijekom pandemije, posluje teško i uz određene financijske gubitke.


– Zbog epidemioloških mjera moramo imati manje stolova, a manje gostiju, ujedno i manje zarade, a otkazuju nam i grupe najavljene za određene proslave. Inače se poštivanjem svih mjera prilagođavamo novonastaloj situaciji i želimo da ona čim prije završi, kao i svi. Iako, kod nas je velik strah da će se sve manje ljudi odlučiti na dolazak u restoran – em zbog maski, em zbog financija. Ljetna je sezona bila dobra zbog terase, ali čim je zahladilo, maknuli smo stolove s terase i odmah se uočio pad prometa. Bojimo se da je najgore tek ispred nas, da velik postotak ugostitelja neće opstati s ovakvim mjerama. Morat će se otpuštati radnici, a i možda zatvoriti objekti.


Država je trebala više poduzeti, a sada nam ništa ne preostaje nego gurati dan po dan – prokomentirao nam je delnički ugostitelj Robert Beljan.


Situacija nije bolja ni u Ravnoj Gori gdje Boris Jurković u najmu ima kafić. On nam kaže da je sve teže raditi u ovakvim uvjetima te da su ljudi na rubu svega. Nije ga strah toliko same korone, nego posljedica što će ona donijeti – tipa financijskog kaosa.


– Gosti u kafiću već sada su nezadovoljni, reagiraju svatko na svoj način, a ja ću raditi dok mogu jer treba plaćati račune na kraju mjeseca, zaključuje Jurković.