KONTINUITET

Nagrađeni najbolji inovatori: PGŽ u samom vrhu po broju inovacija i inovatora

Bruna Matičić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Za rad i doprinos inovatorskoj djelatnosti Hrvoje Galić i Igor Kontuš, kao i Nela i Zlatko Šakić te Mirna Valinger nagrađeni su iznosom od 18.000 kuna.RIJEKA – Primorsko-goranska županija ove je godine izdvojila 150.000 kuna kojima je nagradila devet najuspješnijih inovatora te je za njih danas priredila svečani prijam i dodjelu nagrada i zahvalnica. Za rad i doprinos inovatorskoj djelatnosti Hrvoje Galić i Igor Kontuš, kao i Nela i Zlatko Šakić te Mirna Valinger nagrađeni su iznosom od 18.000 kuna. Nagradu u iznosu od 13.000 kuna osvojio je Daniel Pleše, Nika Grgurić i Bela Nemet, dok su Stipan Orčić, Vedran Šarlija i Anamarija Filipović osvojili po 9.000 kuna.


Svima njima nagrade i priznanja jučer su u sjedištu Primorsko-goranske županije uručili zamjenica župana Marina Medarić te Mladen Brajan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te Anita Beletić, predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih inovacija.


Dugogodišnje sufinanciranje


– Primorsko-goranska županija program sufinanciranja inovacija provodi od 1995. godine te je do sada za tu namjenu iz proračuna izdvojeno više od 3,8 milijuna kuna, kazala je zamjenica Medarić. Istaknuvši da je do sada bespovratnim sredstvima sufinancirana ukupno 431 inovacija, dok je više od 331 inovacija zaživjela te su 132 inovacije dospjele na tržište, a za čak 199 inovacija izrađen je prototip, Medarić je čestitala autorima ovogodišnjih inovatora zaželjevši im sreću u daljnjem razvijanju njihova proizvoda i plasiranju na tržište.
Uz nju, inovatorima je čestitao i pročelnik Brajan naglasivši da imaju i program financiranja razrade inovacija u koji se mogu uključiti te im je poručio da se i dalje javljaju na natječaje.


– Prema podacima iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo naša je županija u samom vrhu po broju inovacija i inovatora. Rezultat je to ulaganja Županije u inovatorstvo, rekla je Beletić dodajući da se od 2009. u suradnji sa Zakladom Fipro izdvajaju značajna sredstva za razvoj inovativnih proizvoda i plasiranje na tržište. Projekt je rezultirao s 35 novih inovacija koje su izašle na tržište, a odobreno im je više od 3,5 milijuna kuna, istaknula je Beletić.


Najbolje inovacije


Tri ponajbolje ovogodišnje inovacije su privezni bazeni koji bi, ukopavanjem u kopno, stvarali idealne uvjete za privez brodica, a pritom ne bi utjecali na uništavanje podmorja i usput bi otvorili mogućnosti za sadržaje koje do sada nisu mogle osigurati niti najluksuznije marine na svijetu. Autori ove inovacije Igor Kontuš i Hrvoje Galić za svoju su ideju osvojili 18.000 kuna, a interes za nju već su pokazali investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, međutim, dvojac je istaknuo želju da ovu ideju pokuša realizirati u našoj zemlji. Sljedeća najbolja inovacija ona je Nele i Zlatka Šakića, a riječ je o sklopivim električnim saonicama Unique, koje bi bile pogodne za gorsku službu spašavanja i slične namjene, dok je sustav ventilacije i dezinfekcije treća ponajbolja inovacija Mirne Valinger kojom bi se smanjio prijenos virusa u zatvorenim prostorima.


Uz navedene, Županija je posebno stimulirala tri inovacije mladih autora te je iznose od 5, 4 i 3 tisuće kuna dodijelila Danielu Pleše, Niki Grgurić i Vedranu Šarliji, a preostalim kandidatima čije su inovacije rangirane od 10. do 16. mjesta dodijeljeno je po 2.550 kuna za doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu u idućim godinama.